Chłodzenie oświetlenia - polecam - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Chłodzenie oświetlenia - polecam

Liczba wyświetleń: 3499·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Zrobiłem sobie właśnie system chłodzenia pokrywy akwarium. Użyłem trzech wentylatorów 12V stosowanych do zasilaczy komputerowych (cena za sztuke 9zł). Do zasilania mam zasilacz na 6V, powoduje to cichą, praktycznie bezgłośną pracę (sporo niższe oboty niż standardowe). Zamontowane są od góry, w przedniej części pokrywy. Z tyłu pokrywy jest rząd nawierconych otworków do ucieczki gorącego powietrza. Efektywność systemu przeszła moje oczekiwania, miałem poprzednio w dzień tempraturę od 26-do 28 stopni, teraz jest 24-25. Układ chłodzenia włącza się automatycznie z oświetleniem. Chyba będe musiał kupić w końcu grzałkę bo przez rok jarzeniówki mi do grzania wystarczały aż nadto, lub podłączyć termostat z przekaźnikiem do układu wentylatorów. Polecam wszystkim posiadaczom wielu watów oświetlenia. :)

slavo_cc

Tomasz Idzikowski

21 lip 2003, 20:31   (#2)  

WITAM :D

Ja mam zamiar zastosować taki patent, lecz do mojego przyszłego zbiorniczka NANO REEF, bo do mojego akwarium roślinnego to akurat przy moim oświetleniu nie ma po co. Ale ogólnie znam osoby stosujące tą technikę i są bardzo zadowolone tak więc ja również bardzo gorąco zachęcam ten patent, a szególnie przy oświetleniu HQI lub dużą ilością jarzeniówe o dużej mocy :D

POZDRAWIAM :D

Tomasz Idzikowski

12 paź 2003, 04:18   (#3)  

Witam

Polecam również zastosowanie elektronicznych dławików do świetlówek, które zdecydowanie mniej grzeją się (prawie wcale), są mniejsze, zapewniają szybki zapłon i nie wymagają wymienianych starterów.

Grabson

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 paź 2003, 14:03   (#4)  

zrobiłem podobnie, z tą róznica że po lewej stronie pokrywy mam dwa otwory przez które powietrze wlatuje do środka a po prawej stronie zamontowany jest wiatrak który wydmuchuje powietrze na zewnatrz, dodatkowo przerobiłem termostat RT-2 który włącza wiatrak tylko wtedy gdy jest potrzebny. Eliminuje to zbędny chałas i jednocześnie zapewnia sprawę utrzymania stałej temperatury w akwarium.

Pozdrawiam
Kobi

_kobi_

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1899
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2770
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
YouTube

Film "Porównanie oświetlenia"

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2548
Hej Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
IMG_7070.jpeg

Budowa oświetlenia do akwarium

Mateo525 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 13332
Cześć, chciałbym zbudować swoją pierwszą lampę do akwarium na początek 27l 30x30x30. Miałoby to być na diodach power led i czy ma ktoś może taki gotowy schemat? Ilość diod połączeń jest tyle że ja im ...
Screenshot_2024-08-26-17-42-27-963_cn.chihiros.chihiros_magic_new.jpg

Pomoc w wyborze oświetlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4844
Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam małe akwarium 20x20x20 z bojownikiem i paroma roślinkami, ale w niedługim czasie będę chciał zmienić na kostkę 30x30x30 iszukam odpowiedniego oświetlania, ale j...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1105
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1707
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

jaka najlepsza taśma ledowa do oświetlenia?

Mr_Teaaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2691
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30 Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie: Jakie jest najlepsza taśma ledowa...

Dobór oświetlenia do akwarium 90 cm - hyperbar czy entriq

krzychu777 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3104
Dzień dobry. Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia. Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach? I drugi...

Wymiana oświetlenia do Kostki 30l

ReD_ w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3094
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej. Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...

Statystyki

Ten temat przegląda 428 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 428 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.