|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Po długiej przerwie planuje ponownie uruchomić akwarium. Kupiłem szafkę pod 375l 150x50x50. Proszę o poradę jaki sprzęt kupić aby postawić akwa roślinne (filtr 1 czy 2, oświetlenie, CO2, jakiej mocy grzałka). Planowana obsada to: stado neonków, pielęgnice ramireza, raczek Orange i kilka krewetek. Jak skompletuje sprzęt to będę prosił o pomoc w doborze podłoża i roślin  Dziękuję i pozdrawiam
-
braciak1985
●
- Ranga: Początkujący
Wg producentów jeden filtr powinien wystarczyć np Aquael Ultramax 1500 ale jak kupisz dwa to na pewno "nadfiltracji" mieć nie będziesz i łatwiej będzie utrzymać równowagę w zbiorniku. CO2 to chyba lepiej reaktor kupić/zrobić samemu, niż bawić się w dyfuzory. Grzałka przyjmuje się że na litr objętość 1wat mocy, lepiej jednak włożyć dwie grzałki o mniejszej mocy w razie awarii, chociaż ja np. w swoim 360 litrów planuje dać dwie grzałki po 50 wat. Co do oświetlenia proponuje najpierw wybrać rośliny i do nich dobierać oświetlenie a czy to będą zwykłe świetlówki t5, ledy, lampa wisząca czy belka to indywidualny wybór. Wysłane z moto g(7) power przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
kuba120000
●
- Ranga: Poznaje temat
Jeśli chodzi o filtrację, w rozpędzonym roślinnym bardzo ważne są: duża pojemność filtracji biologicznej oraz ruch wody (bez martwych stref). Dlatego albo dwa filtry (np. 2x Eheim 2217 lub 2xprofessionel 600) albo jeden duży (np. Eheim professionel 1200 XL). Każdy z tych filtrów oprócz Classiców występuje w wersji ze zintegrowaną grzałką). Przy tych pompach można pokusić się o reaktor, ale jeżeli jesteś nowy w temacie, lepiej wziąć dyfuzor narurowy. Aquaela bym sobie odpuścił. Np. ultramax 2000 ma w rzeczywistości 850L/h. Wiem że wielu użytkowników chwali sobie ten kubeł, ale jeśli chcesz o filtrze zapomnieć, to weź Eheima. Z oświetlenia brałbym Chihirosa WRGB 2. Ewentualnie Skylight Hyperspot (nie HQI, bo są za słabe do zbiorników wyższych niż 40 cm). Ramirezy lubią wyższą temperaturę. W roślinniaku HT lepiej trzymać 22-24 max. Glon lubi ciepło (a w zasadzie rozkład materii postępuje szybciej). Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W swoim mam ultra 1400 i ultramaxa 2000 i szału nie ma.... No ale cóż musiałem wspomóc się 2 falownikami najtańszymi 2000l/h. Przy takiej długości akwa uważam, że lepiej 2szt niż jeden duży. Nawet przy czyszczeniu raz jeden płuczesz, za jakiś czas drugi. W oświetleniu nie wypowiem się w temacie nowych lamp. Jadę na rurach i póki są dostępne to będę używał ich.
Pozdrawiam, Marek
-

cob_ra
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Skierniewice
Co do filtracji to zdecydowanie dwa filtry szybko dostrzeżesz zalety takiego zestawu. Co do modeli to jbl 1502, ikola 600 max...
Co2 jak najbardziej ale z butli taka 5 litrową spokojnie styknie .
Co do światła to zależy jakie rośliny i budżet , ale ważę żeby lampa miała regulacje mocy. IMHO brać najlepsza opcje na którą pozwolą fundusze
-
akwaAmator
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Akwaria
Patrz na lampę pod kątem długości baniaka, bo wszystko jedno którą weźmiesz, czy hyperspot czy vivid czy coś w podobnym budżecie to i tak będzie rosło. Ale np 120 cm możesz dać 1 hyperspot L i to się opłaca, ale już na 150 cm możesz rozważyć 2x vivid. Co do filtra bralbym 2, tak jak przedmówcy. Do roślinnego, jak akwarium w salonie, to grzałka jest zbędna.
-
k9_fred
●
Dziękuję pięknie za porady 
-
braciak1985
●
Cały czas czytam i się zastanawiam - jak już coś wybiorę to wrzucę cały zestaw 
-
braciak1985
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
|
|