Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Hej, mam problem ze ślimakami. Pierwsze objawy to rozpadające się wieczko . Napewno nie uraz mechaniczny . Później robi się dziura w stopie ślimaka , która z czasem obumiera i ślimak umiera. Już 3 ślimak ma podobne objawy . Jaki może być powód, co jest za to odpowiedzialne? Da się to leczyć?(ampularie )
-
Kasiulka91
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Za miękka woda ,za mało wapnia . Jak dobrze pamiętam to nazywa się to odwapnienie muszli ... Możesz podawać pokarm dla ślimaków który zawiera ssporo wapnia ,możesz podnieść twardości w akwarium ....
-
akwaAmator
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Akwaria
Nie mam miękkiej wody , muszle ma piękną bez ubytków. Dostają pokarm z wapniem . Rozpada się tylko ta część ,która się zamyka . A następnie zaczyna obumierać stopa.
-
Kasiulka91
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Witam.
U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
Witam,
potrzebuję pilnej pomocy z choróbskiem które atakuje mi razbory galaxy.
Około dwóch miesięcy temu do obsady akwarium dokupiłem w przypadkowym zoologu dwie razborki, tak by wzmocnić swoje stadko...
Witam wszystkich kolegów i koleżanki
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby ,chodzi o glonojada który dostał wyłupiaste oczy jak na zdjęciu .Proszę napiszcie czy można mu pomóc .
Cześć wszystkim
to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przywitać. Akwarystyką zajmujsię się już kilkanaście lat ale nie mam dużego doświadczenia w rozpoznawaniu chorób bo w zasadzie si...
Witam, mam akwarium od 2 tygodni, mam w nim od tygodnia kilka neonków, kosiarkę, i pare innych które już nie pamietam jak się nazywają, zauważyłam od wczoraj ze neonki maja białe kropki co to może ozn...
Cześć
Końcem grudnia założyłam akwarium- 189 l. W zaufanym zoologu kupiłam 35 szt Danio niebiańskie i 7 przylg siatkowatych. Po kilku dniach od wpuszczenia dwie rybki zrobiły się blade- ale to praktyc...
Zapraszam do przeczytania wyników badań:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/24750263.2022.2065039?fbclid=IwAR28FQ3blMm_tvKgjEKltPsJBVpYz4BWsLDXUVg8fSNdTFeJ50zXlRGsfF8
Około 2 tygodnie temu zakupiłem ślimaki zebry, chodziły normalnie wszystko było ok przez tydzień później zaczęły się odklejać od szyb więc je przewracałem, aż w końcu zaczęły zdychać. Przed wpuszczeni...
|
|