Fluval fx4, fx5a może fx6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Jaki filtr do zbiornika 160(180)x60x45h?
-
kszmz
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: nowogard
Dziękuję, przyznam że troszeczkę do poczytania miałem. A moje wnioski są następujące. Tetra 1200 raczej egzamin obleje chociaż przy pomocy falownika kto wie. 1800 złotówek za pożądana filtrację to jednak za wiele. Po grubszych przemyśleniach pozostaje Oase oraz fluval. Tylko... No właśnie czy nie lepiej za ich wartość rynkowa nie pójść w sump np 200l napędzaną pompą jebao? Dobry schowek na grzałkę, czy CO2. Jaka objętość na media oraz bakterie. Heh temat do dyskusji. Wciąż rozważam.
-
kszmz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zależy jaki charakter zbiornika, w akwariach roślinnych sump to jednak rzadkość (nie potrzeba aż tyle miejsca na złoża), rezerwuarem bakterii jest też podłoże w którym ruch wody napędzany jest produkcją tlenu i pompowaniem go do korzeni roślin. Jeśli już to na jakiejś pewniejszej pompie, wybrałbym Eheima żeby spać spokojnie. p.s.Jak coś kiedyś tetra ex 1200 obsługiwała.u mnie baniak 1300l i spokojnie dawała radę na całą długość 2m akwarium, dodatkowe cyrkulatory nie były potrzebne.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Sam jeszcze nie wiem, chodzi mi po głowie styl naturalny połączony z iwagumi ale też myślałem o tanganice. Mam skompletowany hardscape i potrzebuje dobrego obiegu aby pod korzeniami nie gromadziło się zbyt dużo syfku
- Załączniki
-
-
-
kszmz
●
Powiązane tematy
Cześć.
Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Dzień dobry,
Po dobrych kilku latach przerwy postanowiłem wrócić do akwarystyki.
Postawiłem na zestaw all in one, fluval flex 58 litrow. Filtr jest po brzegi zapełniony dodatkowymi mediami w postac...
Witam,
Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...
Czy ktoś posiada i może miałby ochotę podzielić się opinią na temat tego filtra?
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
|