Zestaw Juwel Rio 180 a rośliny - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zestaw Juwel Rio 180 a rośliny

Liczba wyświetleń: 2804·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich

Kupiłem zestaw Juwel Rio 180 z świetlówkami Day LED 17W + Nature LED 17W i buduje nowe akwarium
Jako dodatkowy filtr zewnętrzy mam Aquael Ultra 1200
Podłożę: Substrat JBL Florapol 700g zmieszany z żwirem gradacja 0,8-2mm
Planowana obsada: 8x Kirys Sterbay; 10x Bystrzyk barwny; 10x pstrążenica marmurkowa; Para skalarów
CO2 - Brak

I teraz prośba do Was. Proszę o poradę jakie rośliny będę mógł z powodzeniem hodować w tym akwarium na fabrycznym oświetleniu ?
Jeśli fabryczne oświetlenie jest za słabe do wybranych roślin rozważę opcje:
a)dokupić odbłyśniki Juwel + Butla CO2
b)dokupić świetlówkę Aquael Retrofit Plant 16W + Butla CO2

Lista Roślin jakie planuje:

Sagittaria subulata
Hygrophila corymbosa dwarf mini
Ludwigia repens
Alternanthera reineckii
Cryptocoryne tropica
Cryptocoryne walkeri lutea
Echinodorus Hot Pepper
Salvinia natans
Anubias barteri
Anubias nana
Microsorium pteropus
Cryptocoryne balansae
Hygrophila siamensis
Lotos Czerwony

Dzięki za pomoc

Gnioniojad
Ranga: Początkujący

Badman Góra
Wg. mnie wszystkie z listy poza Alternanthera reineckii powinny rosnąć, choć nigdy nie miałem Echinodorus Hot Pepper.
Odbłyśniki to podstawa, nie musisz kupować odbłyśników Juwel'a każdy inny też będzie dobry :) Bez butli CO2 rośliny także będą rosły tylko wolniej.
Zamiast Retrofit 16 W dokupiłbym w późniejszym etapie wzrostu roślin https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/modernizacja-pokrywy/do-pokryw-100cm/belka-glass-plant-pokrywy-100cm-p-28787.html. Tylko przy pełnym oświetleniu ten led moim zdaniem ma za dużo barwy czerwonej lecz ekstra wybarwia rybki.

Badman
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Góra

j666 W-wa [NW]
Badman napisał(a):Odbłyśniki to podstawa
Ma rury LED, więc odbłyśniki to zbędny wydatek, ewentualnie bardziej przeciw oślepianiu (ale ma pokrywę), strumienia światła LED 120° nie zwiększą.

j666

Miasto: W-wa [NW]

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Badman Góra
Fakt, słowo świetlówka od razu kojarzy mi się z luminoforem ;) pomimo, że kolega napisał wyraźnie Led!

Gnioniojad: nie kupuj odbłyśników, przy ledach jak wspomniał j666 bez sensu.

Badman

Miasto: Góra

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 443
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2109
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 752516
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_3115.jpg

Juwel SBX Lido 200, wygięty blat po zalaniu.

DamianKr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2691
Cześć, Na szafce Juwel SBX Lido 200 postawiłem akwarium o wymiarach 70x50x45 8mm. Niestety zaraz po zalaniu zauważyłem, że przód blatu wygiął się do środka. Występuje to tylko z przodu ponieważ z tył...
Screenshot 2025-11-20 151646.png

Zestaw co2

Lejla w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11559
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
YouTube

Oświetlenie do Juwel Rio 240L

pening270 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2795
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1395
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2721
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Szafka Juwel???

Piontal w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3559
Witam.Zaczynam dopiero przygode z akwarystyką.Kupiłem zestaw Juvel 120 L.Zastanawia mnie jedna rzecz,a mianowicie to że blat szafki ma 10mm grubości,wszędzie czytam że powinno być minimalnie 18 ,to ja...

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1572
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Statystyki

Ten temat przegląda 939 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571004
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 939 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.