Parametry wody i jak je poprawic - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Parametry wody i jak je poprawic

Liczba wyświetleń: 2119·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć. Troszkę ponad pół roku temu przeprowadziłem się i wtedy zrobiłem restart zbiornika. Mam panoramę 200l,nawozone co2 i solami. Filtracja to eheim 4+ 2274. Rośliny rosną ale niektore są pokryte glonami, myślałem że to okrzemki ale ostatnio okazało się że to mogą być raczej brunatnice. Chcialbym się tego syfu pozbyć bo nie wygląda to najlepiej i chciałbym też poprawić parametry wody, które obecnie wyglądają nastepujaco:
PH - 7,3 (komputer steruję co2)
Kh - 17
Gh - nie mogę teraz zmierzyć bo test się przeterminowal
No2 - 0,1
No3 - 30
Nh4 - 0,05
Po4 - 1,8
O2 - 10
Sio2 - 6
Fe - 0,2
Mierzone testami jbl.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie co zrobić, żeby poprawić sytuacje

Lambert
Ranga: Poznaje temat

Możesz spokojnie podmienić 50% na wodę z filtra RO.

JaroGL
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 159
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 455
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1988
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2729
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1074
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1792
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6232
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1668
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1833
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5079
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Statystyki

Ten temat przegląda 393 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 393 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.