Kto ma doświadczenie ze świetlówkami T5? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kto ma doświadczenie ze świetlówkami T5?

Liczba wyświetleń: 986·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Wygląd listy:
Dwa pytania:

1. Jak rosną rośliny przy świetlówkach T5? Spektrum ich światła niezupełnie odpowiada długościom fal maksymalnie wykorzystywanym przez rośliny do fotosyntezy.

2. Jaką dobrać temperaturę barwową lub ich kombinacje (możliwe opcje: 2700 K, 3000 K, 3500 K 4000 K, 6000 K, 6500 K)?

Wojtas

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jan Poświata
Wojtas napisał(a):Dwa pytania:

1. Jak rosną rośliny przy świetlówkach T5? Spektrum ich światła niezupełnie odpowiada długościom fal maksymalnie wykorzystywanym przez rośliny do fotosyntezy.

2. Jaką dobrać temperaturę barwową lub ich kombinacje (możliwe opcje: 2700 K, 3000 K, 3500 K 4000 K, 6000 K, 6500 K)?

1. Rośliny rosną wspaniale bo przede wszystkim w końcu mają dostateczną ilość światła :!:
Aby wzbogacić spektrum ja doświetlam baniak dodatkowo Aquarelle i 2 Leuci colour :idea:

2. Ja mam 6500 K i jestem zadowolony. IMHO w grę wchodzą jescze 6000 K i jeśli lubisz bardziej żółte światło to ewentualnie 4000 K

Jan Poświata

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

halogen.jpg

Naświetlacz Halogen led..- kto stosuje ??

gwiazdor71 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2096
Pytanie,czy ktoś stosuje bądź stosował w akwarium coś takiego do oświetlenia Reflektory występują w różnych wariantach mocy,nawet 30 w. Interesuje mnie głównie ,czy ustrojstwo mocno się grzeje i czy d...
20111102_144931.jpg

Oświetlenie led- kto stosuje je z powodzeniem i może polecić

djwow w Oświetlenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 17521
Witam Wiem, wiem podobny temat istnieje. Lecz jest długi i zawiera wiele wątków pobocznych. Często ktoś wspominał, że przesiada się na ledy ale później znikał. Ten wątek założyłem w celu takim aby wy...
1436936405_1.jpg

HQI gaśnie kto sprawdzi mój żarnik [Kraków]

Qxa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1697
Witam! Kupiłem na allegro zestaw HQI z takich części: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=5db52ddcd3ab&UID_p=f171c851479a&UID=bd9e9f71b499 http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=17aa...

Kto wykonuje Belki PowerLed?

manti_998 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3250
Witam, Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce ale chciałbym zapytać, poprosić o polecenie kogoś kto profesjonalnie robi belki pod pokrywę na power ledach. Za każda opinie dziekuje!

NSI50350 - czy ktos z Was ma doświadczenie z tym stabilizato

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3356
Cześć wszystkim! Tak jak w temacie - czy ktokolwiek z Was ma jakieś doświadczenia z NSI50350? :?:

Problem z świetlówkami T8

raffaello1987 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 650
Witam. Obecnie posiadam 2 świetlówki t8 o długości 105cm i mocy 38 W. Czy mógł bym podłączyć 1x38w i 1x30?? Chodzi mi o to że 1 się spaliła i dokupienie drugiej (niebieska) o tej długości wyszło by mn...

Czy świecić od razu dwiema świetlówkami.

juliancarax w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1031
Cześć Mam szkiełko 112l Low Tech ze standardowym oświetleniem. T5 24W plus odbłysnik. Święcę od 12 do 22 - automatycznie się zapala. Do tej pory nie narzekałem ale zakupiłem kilka roślin czerwonych k...

Jaki lepszy wybór ze świetlówkami?

Danny840402 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 1224
Ponieważ mam 45 l akwarium i mam oświetlenie 2 x 14 W, to niech mi ktoś doradzi czy lepiej jest dać dwie świetlówki sun glo albo jedna power glo a druga sun glo? Może ktoś pomysli że głupie pytanie al...

Lampa Hagen Glo T5 2x39W ze świetlówkami 21W

zielonyplot w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 630
Czy w lampie Hagen Glo T5 2x39W można zainstalować świetlówki T5 o mocy 21W (mające taką samą długość, co świetlówki 39W - czyli 85cm)?

Kto mi pokaże jak się oblicza Wat na Litr?

Gość w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1302
Witam! Chciał bym żeby ktoś dokładnie przed stawił mi jak oblicza się ilość światła na litr. Z góry dziękuje!

Statystyki

Ten temat przegląda 293 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 292 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.