Niedobory mikro na starych liściach
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Dzień dobry Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza? Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jedynie na nowych liściach? Na Rotali green oraz Hydrocotyle T. Japan obserwuję niedobowy na zarówno starych jak i nowych liściach. Być może brakuje azotu ze względu na oznaki na starych liściach a żelaza na nowych. Objawy są dość podobne na starych i nowych liściach. Na starych liściach obserwuje jeszcze po części nienaruszony chlorofil. Kolor liści podchodzi pod zółto-biały.
-
szkot
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mogą być to braki Azotu Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Wiem, że mogą. Pytanie dotyczyło tego, czy również mogą to być niedobory mikro. Czy takowe występują w ogóle na starych liściach.
Być może do pewnego stopnia mogą występować niedobory mikro ale od pewnej granicy roślina już nie rośnie.
Jak to funkcjonuje w rzeczywistości?
-
szkot
●
Mikro jest niemobilne, braki jedynie w czubkach.
-
gazownik
●
Daj jakieś zdjęcia i przypomnij jak nawozisz. Jak prowadzisz teraz akwarium ? Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
To już dotyczy innego akwarium.
Pytanie jest bardziej teoretyczne, chociaż problem występuje w jednym akwarium.
Gazownik napisał: Mikro jest niemobilne, braki jedynie w czubkach.
Zgadza się, że jest niemobilne. Jeśli jednak roślina mogłaby rosnąć nadal mimo pewnych niedoborów mikro, to one by występowały na starych liściach. Być może w przyszłości zostabyły zredukowane przez naworzenie. Choć bez naworzenia niedobory by się pogłębiały aż do zaniku wzrostu.
Czy zgadzacie się z mogą tezą? Pytanie dotyczy bardziej tego jak niedobór mikro może ograniczyć wzrost roślin. Jakie macie doświadczenia z tym?
Niedługo opiszę to akwarium i pytanie będe przedstawiał z całym opisem zbiornika jeśli pytanie będzie jego dokładnie dotyczyło.
Dziękuje
-
szkot
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Temat jest zbyt obszerny i jest wiele czynników wpływających na wzrost Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
ok, poczytam o tym. Dziękuje.
-
szkot
●
Powiązane tematy
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Mam na obecną chwilę wątpliwości jak poprawnie nawozić składnikami mikro. O ile np do żelaza, magnezu, miedzi czy manganu mam testy, o tyle np dla niklu, molibdenu, boru czy cynku (a przecież są jeszc...
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
Witam.
Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ?
Parametry mam książkowe .
Choc nie wiem czy to nie przez mikro
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów.
1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny
2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
|
|