Eheim 5e z WIFI - hit czy kit? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Liczba wyświetleń: 11228·Odpowiedzi: 17
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

Ankieta: Czy kupiłbyś filtr ponownie?

Tak - polecam
1
100%
Nie - odradzam
0
Brak głosów

Liczba głosów : 1
Piotr Baszucki Nowa Ruda

27 gru 2021, 13:13 Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?  (#1)  

eheim5.jpg
eheim5.jpg (154.6 KiB) Przeglądane 11057 razy

Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Marek Marzoch Warszawa
cześć, na wstępie zaznaczę, że nie miałem w użyciu/obsłudze dyskutowanego filtra, ale jako fan sprzętu Eheim przerobiłem ich wiele i uważam, że... coraz większe zaawansowanie techniczne urządzeń przeważa ich szalę na stronę kit.

filtr jest jednym z niewielu urządzeń akwarium, które nie wymagają zmiany ich parametrów w trakcie pracy, tym bardziej zdalnie. tryb pracy zwyczajowo jest następujący - czyścimy, wrzucamy nowe sorbenty, zalewamy, uruchamiamy, wpisujemy do kalendarza datę ich ponownego czyszczenia.

może pewnego rodzaju ułatwieniem byłaby sygnalizacja spadku wydajności filtra, co mogłoby wskazywać na konieczność jego oczyszczenia, jednak z perspektywy akwariów roślinnych i stosowanych do filtrów wkładów chłonnych regularne czyszczenie filtra jest absolutnym must have. a wspomniana wyżej sygnalizacja mogłaby wpłynąć na rozluźnienie reżimu i nawyków utrzymania higieny.

jeśli filtr Eheim to tylko CLASSIC, jeśli pompa to tylko Eheim UNIVERSAL, ale obsługa 5e wifi w mojej ocenie (niestety) kit.
NATUREINHOUSE.COM

więcej o powstaniu brandu NATUREINHOUSE na łamach roslinyakwariowe.pl
https://roslinyakwariowe.pl/artykul ... e2KGxnpfxg

Marek Marzoch
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

Z doświadczenia wiem ze im prostsza konstrukcja tym lepsza filtracja i dłuższa żywotność sprzętu bo nie ma co się zepsuć .

Te wszystkie WIFI ,wyświetlacze , regulacje mocy (cyfrowe,programowe) to pic i bajer marketingowy .tak naprawdę w niczym to nie pomaga ,a jest najsłabszym elementem sprzętu .
Przerobiłem wiele filtrów prywatnie i po ludziach , nigdy nie zawiódł mnie JBL ,Eheim classic i IKOLA .
Jeśli chodzi o cena,wydajność to właśnie IKOLA seria MAX jest mega pozytywnym zaskoczeniem i HITem . Bo za 280zl (ikola 600maxx ) mamy wydajność i pojemność takiego jbl 1502

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Troche czasu minelo. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym filtrem?
Bede zakladal 200-250l akwarium i szukam filtra z wbudowana grzalka. Do wyboru jest jeszcze Oase ale tam trzeba wyjmowac filtr z szafki zeby wyciagnac prefiltr do czyszczenia.
Cena troche powala ale sprzet sie kupuje na lata wiec mozna to przelknac.

marikfox
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Adrian_pa Luksemburg
Nie pomogę ci w temacie filtra ale po korzystaniu z grzałki z opcją WiFi, sam bym nic z WiFi od eheima nie kupił. Oprogramowanie było całkowicie archaiczne, sama konfiguracja głupiej grzałki zajęła mi dwie godziny, a udała się tylko dzięki opiniom użytkowników tego g.
35l i 92l

Adrian_pa
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Luksemburg

Na wifi mi kompletnie nie zalezy. To niepotrzebny bajer. Wlasnie. Po co komu wifi w filtrze? To troche tak jakby miec wifi w betoniarce.
Raczej spodziewalem sie opini kogos kto uzywa tego filtra. Zastanawia mnie jeszcze czy to nie za mocny filtr do 250l. Konkretnie chodzi o model 600T

marikfox

Totik Kryspinów
marikfox napisał(a):Troche czasu minelo. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym filtrem?
Bede zakladal 200-250l akwarium i szukam filtra z wbudowana grzalka. Do wyboru jest jeszcze Oase ale tam trzeba wyjmowac filtr z szafki zeby wyciagnac prefiltr do czyszczenia.

Ja mam złe doświadczenia z grzałkami od Oase i nie kupiłbym ich filtra z grzałką.
Co do Eheima to się nie wypowiem, ale możesz też rozważyć filtr bez grzałki i dodać grzałkę przepływową którą można dodać do dowolnego filtra.

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Chyba masz racje. Cena jest o wiele wyzsza z wbudowana grzalka. Lepiej dozozyc to na przyklad do porzadnej lampy.
Ogolnie to potrzebuje filtra do 250l ktory udzwignie dodatkowo grzalke, (prefiltr jesli nie jest wbudowany) i reaktor CO2. A do tego zostanie jeszcze jakis zapas na nadfiltracje.
Ktos cos doradzi?
W poprzednim akwarium 100l mialem taki zestaw z filtrem JBL CristalProfi e900 gdzie przeplyw po podlaczeniu grzalki i reaktora CO2 byl max 200l i trzeba bylo dolozyc filtr wewnwtrzny jako mechanik.
Dlatego szukam czegos z ewentualnym zapasem.

marikfox

BATERIA Poznań
Ciężko doradzić coś z tymi filtrami. Bo to co producenci piszą, a to co wychodzi w praktyce co zupełnie inna sprawa.
Ja dla przykładu w kostce 49l mam Ultramaxa1500 i ktoś by powiedział, że pewnie pralka straszna tam jest. A ja żałuję, że nie kupiłem wersji BT bo jak dla mnie to 3dni po wymianie waty w prefiltrze wyraźnie widzę spadek przepływu. Mam wylot neo ze skimmerem i przez pierwsze 1-2dni po wymianie waty w prefiltrze ciągnie elegancko jak należy. Po 5-6 dniach przepływ spada na tyle, że już nawet skimmer nie zasysa z powierzchni, lub robi to bardzo słabo, a tafla która pierwszego dnia faluje jak szalona prawie się po6dniach nie porusza. W filtrze mam Siporax i węgiel, więc raczej to mi przepływu nie blokuje. Dodam, że mam w prefiltrze gąbkę przeciętą na pół po grubości i pozostałe miejsce właśnie wypełniam watą, więc też nie ma jej jakoś kosmicznie dużo.

Po moich przygodach z tym filtrem, to do litrażu powyżej 200l chyba bym brał dwa takie, albo co najmniej Hypermaxa, czy tam FX6 itp. tych rozmiarów filtry

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Totik Kryspinów
BATERIA napisał(a): 3dni po wymianie waty w prefiltrze wyraźnie widzę spadek przepływu. Mam wylot neo ze skimmerem i przez pierwsze 1-2dni po wymianie waty w prefiltrze ciągnie elegancko jak należy. Po 5-6 dniach przepływ spada na tyle, że już nawet skimmer nie zasysa z powierzchni, lub robi to bardzo słabo, a tafla która pierwszego dnia faluje jak szalona prawie się po6dniach nie porusza. W filtrze mam Siporax i węgiel, więc raczej to mi przepływu nie blokuje. Dodam, że mam w prefiltrze gąbkę przeciętą na pół po grubości i pozostałe miejsce właśnie wypełniam watą, więc też nie ma jej jakoś kosmicznie dużo.

Ja obstawiam że to wina tej waty. Moje obserwacje są takie, że jak wata jest jako pierwsza, to bardzo szybko się zapycha, najlepiej jak najpierw jest grubo ziarnista gąbka, później drobna gąbka i dopiero wata, wtedy się tak szybko nie zapycha, ponieważ duże śmieci zatrzymują się na pierwszej gąbce mniejsze na drugiej gąbce, a najmniejsze drobiny na wacie.
Tu widać zaletę sumpa - tam przepływ jest stały - taki jak jest w pompie.

Totik

Bateria dzieki za odpowiedz. A ja sie zastanawialem nad ultramax BT zeby pralki nie bylo. Hypermax ma po 2 wloty i wyloty wiec to dodatkowe weze. A propo to czy FX6 lub Hypermax nie jest jednak troche za mocny do 250l?

marikfox

BATERIA Poznań
Jak dla mnie nie ma czegoś takiego jak za mocny filtr, można zawsze zastosować wylot rozpraszający wodę jak te od Neo okrągłe z wylotem po obu stronach itp.
A zawsze to sporo więcej miejsca na media co wiąże się z rzadszym zaglądaniem do filtra. Ale oczywiście co kto lubi i kogo na co stać. Bo wiadomo większy filtr większa kasa.

BATERIA

Niekoniecznie. Taki Eheim t600 jest mniejszy a kosztuje chyba wiecej albo podobnie a Fluval FX6 jest jeszcze tanszy ale bez grzalki.
Chyba mnie przekonales. Zawsze mozna skrecic przeplyw. Jak bede mial szafke to zmierze i wezme wiekszy jak sie zmiesci.

marikfox

Totik Kryspinów
Tak się nad tym zastanawiam, czy rzeczywiście można dowolnie duży filtr zastosować. Bo jednak filtr jest po to, żeby były w nim bakterie, które zjadają to co jest w wodzie. Jak będzie za duży filtr to bakterie nie będą miały co jeść - co się wtedy stanie? Czy filtr będzie częściowo jałowy? I czy można dowolnie skręcać przepływ? Czy nie powstaną wtedy strefy bez przepływu? Czy przepływ może być za wolny?

Totik

Bakterie zawsze beda mialy co jesc. Akwarium jest jednym wielkim filtrem z bakteriami samo w sobie. Filtr mozna skrecac wedlug zalecen producenta. Pojemnosc filtracyjma im wieksza tym lepiej.

marikfox

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań
Im więcej mediów filtracyjnych tym rzadziej się do nich po prostu zagląda, bo "zapchanie" całej ceramiki zajmie o wile dłużej niż w mniejszym filtrze. Ja swojego Ultramaxa1500 otwieram raz na jakieś 3-4miesiące żeby dołożyć nowy węgiel do filtra. Po otwarciu ceramika jest praktycznie czysta, widać pory, jedynie delikatnie brązowawy kolor dostaje wiadomo od bakterii które na niej żyją. Wcześniej zanim zacząłem wkładać węgiel, filtr otworzyłem od uruchomienia po jakiś 6 miesiącach i wyglądał praktycznie tak jak teraz gdy go otwieram, a minął od tamtego czasu prawie rok. Kiedy miałem mniejszy filtr, to ceramika wyglądała podobnie co tu po roku już po 3miesiącach. Tylko wtedy to samo akwarium w którym teraz działa Ultramax1500 obsługiwała kaskada o pojemności litra na ceramikę. Tak więc jak dla mnie nie ma nad filtracji jeśli chodzi o powierzchnię złoża, co najwyżej część z tej powierzchni zwyczajnie nie będzie zasiedlona na maxa przez bakterie, przez co może się to wydawać niektórym marnotrawstwem ceramiki. Ale jak dla mnie to zmniejsza czas poświęcany na obsługę i święty spokój na wypadek dołożenia obsady itp. A co do niby marnowania ceramiki, tu przychodzi rada, mieć dużo złoża, ale tańszego, niż mało a super super drogiego. Nie cena filtruje a bakterie.

BATERIA

Coraz bardziej przekonuje sie do Hypermaxa do planowanego 250l. Mozna go skrecic na 50% a jak dalej bedzie za mocno to zawsze mozna dodac extra prefiltr na kazdy z 2 wezy wlotowych zeby skrecic jeszcze bardziej. Dodatkowo reaktor CO2 tez troche spowolni. Widzialem ciekawe rozwiazanie ze dwa wyloty ktos polaczyl w jeden wiekszy zeby nie bylo dwoch wezy wylotowych w akwarium.
Dodatkowym plusem sa wbudowane grzalki.
Sporo akwarystow poleca 2 filtry jako zabezpieczenie ale na strychu lezy JBL e901 z poprzedniego akwarium wiec w razie draki jest jakis backup. Slaby ale zawsze.

marikfox

BATERIA Poznań
Ja sobie też zostawiłem stary kubełek jak wymieniałem na nowy większy. W razie awarii przełożę na szybko media i jakoś pociągnie zanim ten by wrócił z serwisu. Jest to bardzo mądre posunięcie, by mieć jakiś zapas choćby coś małego, ale żeby choć jeden czy dwa kosze z mediami uratować.

BATERIA

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 752
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1599
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4641
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 455
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1547
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1525
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8039
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3812
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy wymienić starą ceramikę?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4704
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 ...

Czy wymienić wkład filtracyjny w trakcie dojrzewania?

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3789
Cześć wszystkim. Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...

Statystyki

Ten temat przegląda 545 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570930
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 545 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.