Nicienie, wypławki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nicienie, wypławki

Liczba wyświetleń: 3151·Brak odpowiedzi
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

05 gru 2021, 11:25 Nicienie, wypławki  (#1)  

Cześć. Posiadam zbiornik 30l od ok. 2 miesięcy. Mam w nim stadko krewetek red cherry i ślimaki(Helmety i Ampularię). Od pewnego czasu mam w nim problemy z planarią. Jest w nim sporo nicieni oraz (mniejszych niż milimetr, szybko pływające) stworzonko przypominające Rozwielitkę, ale iż podobno nie są groźne dla innych mieszkańców nie przejąłem się nimi. Klika dni temu zauważyłem na szybach milimetrowe robaki. Wygląda mi to na małe wypławki (ale nie mam pewności bo w ich opisach powinny być nieco grubsze). Pytanie brzmi: jak się ich pozbyć, a przynajmniej ograniczyć ich populację? i Czy rozbora/danio galaxy żywi się nimi, bo planuję w przyszłości zakup tych ryb?

Kuba47
Ranga: Początkujący

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20250421_135934.jpg

Krewetka ciąży zaatakowana przez wypławki

Ali2121 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3785
Cześć zakładam ten temat bo może się to komuś przyda. Na internecie raczej nie znalazłam tego co mi się przydało zanim doszło do tragedii ale z własnych obserwacji napiszę co następuje. W akwarium po...
IMG_4950.JPG

Co to za robale? Nicienie?

Dejv95 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2825
Witam co to za małe białe drobne żmijki robale ? Siedzą w podłożu. IMG_4950.JPG Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
IMAG5556.jpg

Nicienie(?) w podłożu - identyfikacja, czy zagrażają rybom?

Zamulacz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9787
Cześć! Proszę o pomoc w identyfikacji tych paskud. najwięcej jest ich oczywiście w podłożu, choć kilka razy widziałem jak pływały w zbiorniku :x Wydaje mi się, że przywlokłem je razem z roślinami pł...
nicienie.jpg

Nicienie - czy groźne?

zegancio w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 31852
Witam.Dziś zauważyłem pływającą (ruchem zygzakowatym) nitkę którą pożarł neon. Pierwszy raz coś takiego zauważyłem w moim akwarium. Akwarium ma 2 miesiące i do tej pory nic takiego nie pojawiało się.F...
20160919_162959.jpg

Wypławki czy inne płazińce

Kosek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13409
Jakiś czas temu musiałem to przywlec z roślinami. (fotka poniżej) Teraz występują dość licznie. Jednorazowo można ich zobaczyć nawet kilkanaście. Łażą po dnie i roślinach. Niektóre osobniki mają nawe...

Co to może być - wypławki?

guzi75 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3228
Potrzebna pomoc w identyfikacji co to za KOSMITY :) czy to coś od żywego pokarmu, czy co?

Nicienie w akwarium

AquaMolitor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2230
Koleżanki i Koledzy. Temat stary. Bywał nawet na forum. Do odkopania go skłoniły mnie nicienie zamieszkujące moje quasi krewetkarium. Na zdjęcie nie ma szans (póki co, ale czekam), bo obiekty zainte...

Nicienie? Paludarium

Hati2999 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2373
Witam Wie może ktoś co to za stworzenie i jak się go pozbyć? Chodzi sobie po ścianie nad wodą. Niedługo w paludarium ma zamieszkać wąż trawny i boję się że to coś może mu zaszkodzić. Bardzo proszę o p...

Nicienie

dadu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2581
Witam ,czy oprócz zooleka są jakieś preparaty na nicienie żyjące w podłożu ? a może jakieś rybki które na nie polują

Ryby zjadające nicienie

Kamil Sobala w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3950
Witam jakie ryby będą porządkować moje akwarium z pojedynczo pływających nitek lub też innych małych stworków . Zastanawiałem się nad Rozborą Galaxy ale wyczytałem że jest płochliwa i agresywna wobec ...

Statystyki

Ten temat przegląda 589 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570930
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 589 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.