Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, mam małe akwarium 15l, myślałem żeby zrobić małe krewetkarium dla caridin, mam filterek, jedynie brakuje mi oświetlenie a nie chce wydawać za dużo, pomyslalem czy by można było zrobić oświetlenie z lampki biurkowej a do niej jakąś lepszą żarówkę na której by jakieś roślinki co nie wymagają światła rosły, jakąś energooszczędna lub coś? Co możecie polecić? Na gwint e27 lub E14 I jakie rośliny można by zastosować, rogatek, anubiasy jakieś, mchy? Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
cichy33
●
- Ranga: Poznaje temat
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
cichy33 napisał(a):Witam, mam małe akwarium 15l, myślałem żeby zrobić małe krewetkarium dla caridin, mam filterek, jedynie brakuje mi oświetlenie a nie chce wydawać za dużo, pomyslalem czy by można było zrobić oświetlenie z lampki biurkowej a do niej jakąś lepszą żarówkę na której by jakieś roślinki co nie wymagają światła rosły, jakąś energooszczędna lub coś? Co możecie polecić? Na gwint e27 lub E14 I jakie rośliny można by zastosować, rogatek, anubiasy jakieś, mchy? Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Jak ma być po taniości to poszukaj w Castoramie, Leroy Merlin i w tego typu sklepach... A przy okazji, tak na szybko i oczywiście to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej, taki link: https://www.empik.com/lampa-do-wzrostu- ... lsrc=aw.dsNie to, żeby to świeciło cały dzień, ale przynajmniej 3-4 godziny, gdy nikt nie patrzy na ten róż 
-
FoCuS_PL
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Szukaj w granicach 375 lumenów o barwie światła 6500.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
gazownik napisał(a):Szukaj w granicach 375 lumenów o barwie światła 6500.
Widziałem dzisiaj taką w OBI za 9.99 
-

nuendo
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
cichy33 napisał(a):Na gwint e27 lub E14
Lub na trzonek GU10. Szukałbym żarówki o współczynniku oddawania barw Ri > 90 oraz o temperaturze barwowej 6500°K lub 4200°K jeśli ta pierwsza nie pasowałaby Ci do wnętrza.
-
j666
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: W-wa [NW]
Powiązane tematy
Witam a właśnie się zastanawiam nad wymianą oświetlenia u siebie w akwarium 60l na jakiś którejś bardzo energooszczędne tylko nie wiem czy wziąć sobie świetlówkę czy po prostu lampę ledową i to jest m...
Witam, niestety ominęło mnie ostatnie parę lat w akwarystyce i średnio orientuję się w oświetleniu LED.
Po kilku latach przerwy oodkopałem i postawiłem 08.11.2022 zbiornik 45l (50x30x30)
Posiadam lamp...
Witam
W ikea pojawiły się ledy 10W 800lm na e27 do hodowli roslin - plant.
O glądałem taką lampę i faktycznie mocne światło daje z podbiciem czerwonego
C zy ktoś może stosuje taką lampę do akwarium ...
Witam wszystkich od jakiegoś czasu poszukuję oświetlenia do kostki 25x25x25 ma być w niej między innymi mały henio,a nie chcę kupować decolight duo bo po prostu są za duże a ledowe za słabe,znalazłem ...
czy oswietlenie led do takiego akwa jest wogole oplacalne?? czy wystarczy energooszczedna zarowka?
Przyjechałem na Święta, zobaczyłem akwarium brata i będę je racjonalizował :D
To jakieś 20 L z pokrywą. Świeci tam zwykła żarowa żarówa na ok 20 W. Mały gwint.
Mogę tam wsadzić dowolną żarówkę z med...
Chcę doświetlić tył akwarium w tym momencie mam 0,53 W/l myślałem o dołożeniu Philipsa 8W x 2 co w sumie dałoby mi ciut powyżej 0,7 W/l.
Wyczytałem, że taka żarówka świeci mocą zwykłej 40W żarówki, ...
Mam do Was pytanie, a mianowicie, czy oświetlenie zbiornika 45l żarówka energooszczędną 23W 6000K bedzie wystarczające?
Witam serdecznie.
Od około półtora miesiąca prowadzę eksperymentalny zbiornik nano iwagumi o pojemności 12 litrów. Celem tego testu było stwierdzenie, czy oświetlenie LED nadaje się do akwariów. Zb...
Witam!
Posiadam akwarium 45l, chcę zrobić do niego oświetlenie. Świetlówek nie opłaca mi się kupować, zresztą z wykonaniem u mnie będzie kiepsko, no i drogie... Chcę to zrobić za pomocą energooszcz...
|