Pomoc w wyborze akwarium 150 cm. - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w wyborze akwarium 150 cm.

Liczba wyświetleń: 28105·Odpowiedzi: 67
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Iwagumiak Brzeg

08 paź 2021, 20:30 Pomoc w wyborze akwarium 150 cm.  (#1)  

Witam, dawno temu posiadałem akwarium 80cm 126l z pokrywą ze świetlówkami w komplecie. Był to zbiornik taki sobie, woda rybki jakaś grota z zoologicznego gdzie rosła marna roślinność i glony. Dzisiaj po ok 20 latach postanowiłem powrócić do hobby sprzed lat i planuję zakup nowego zbiornika o długości 150 lub 120 cm. Bardzo podobają mi się akwaria z CIPS INTERNATIONAL AQUASCAPING i iaplc.com i mam pytanie czy jest jakakolwiek szansa żeby podobne akwarium posiadać u siebie w domu czy to jest mało prawdopodobne?

Iwagumiak
Ranga: Początkujący

Miasto: Brzeg

Akaruz Kraków
I tak, i nie.
Wszystko zależy od zdolności akwarysty. Jako pierwszy zbiornik to raczej na pewno się nie uda.
Akwaria konkursowe żądzą się swoimi prawami. Utrzymanie takiego zbiornika na dłuższą metę jest ciężkie.

Akaruz
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

El Grey Łódź
Ponadto założenie zbiornika o takiej wielkości to taczka pieniędzy... Zacząłbym od wyliczenia, ile trzeba włożyć środków, by w ogóle założyć taki zbiornik. W tym momencie 120 to już zbiornik przekraczający lekko 10 000 PLN, oczywiście jeśli chcemy uzyskać poziom konkursowy.

El Grey
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Iwagumiak Brzeg
Ok to chyba kupię to o długości 150cm i po prostu zacznę swoją przygodę a co wyniknie w trakcie to się okaże. Podoba mi się też akwarium w stylu iwagumi. Boję się jedynie o to żeby mi się nie zrobiło bagno. Planuję oświetlenie led i podawanie co2. Szafka byłaby spawania z profili metalowych i obudowana płytą meblową. Zastanawiam się nad sumpem pod akwarium i pudełkiem przelewowym zamiast kubełka. Chcę podejść konkretnie do tego tematu w związku z tym chętnie przyjmę wszelkie rady i wskazówki.

Iwagumiak

Iwagumiak Brzeg
Jednak koncepcja się zmieniła i wybór padł na akwarium o dł 120 cm. Czy ktoś może polecić jakąś dobrą ofertę? Plantica we Wrocławiu ma takie akwaria i myślałem o tym bez wzmocnień o grubości szkła 10mm. Ale znowu sklep Trzmiel ma akwarium o tych samych wymiarach i grubości szkła za prawie 200zł więcej, ale to jakaś Mitoja. Ktoś wie o co chodzi? Myślałem też o szkle VIV ale chyba zostało to wycofane bo nigdzie nie mogę znaleźć akwa w rozmiarze, który mnie interesuje. Ktoś coś doradzi?

Iwagumiak

Tak sobie myślę, że jeśli chcesz mieć otwarte, wtedy grube szkoło i brak wzmocnić.
Jeśli chcesz mieć zbiornik z pokrywą, może być cieńsze szło i wzmocnienia.
A jeśli chodzi o szło, optiwhite i żeby było staranie sklejone. Tylko tyle i aż tyle :-)

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

El Grey Łódź
Z doświadczenia: Plantice omijaj szerokim łukiem, szkoda czasu i nerwów. Trzmiel jest solidny, sprzedaje MItoje naszą polską to i też cena wysoka. VIV to firma premium z Chin, a jak wiadomo wszystko co z chin jest teraz niedostępne i próżno szukać. Osobiście mam 2 zbiorniki VIV i jestem zadowolony z jakości. Jak już zdobędziesz szkiełko to szybko kupuj Lampy, bo za momęt wszystko będzie dużo droższe, proponuje do takiego zbiornika (jeśli będzie otwarty) 2 x Chihiros VIVID 2.

El Grey
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Jeżeli z pokrywą to proponuję zestaw Opti set 240 jest opcja z szafką i bez
Piękny zestaw i z zaj...sta pokrywa

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/zesta ... 40435.html

prot

Aleksander Zawadzkie
Osobiście tydzień temu kupiłem akwa w Trzmielu ale jeszcze przed zalaniem więc trudno powiedzieć o zakupie zdecydowało posiadanie żądanego zbiornika na miejscu.Z tego co się orientuje to Plantica kiedyś korzystała właśnie ze szklarza który lepi dla Trzmiela ale ze względu na cenę zmienili fachowca.Jedno stwierdzam Trzmiel stał się bardzo drogi co prawda dodają kartę stałego klienta ale jednak w dalszym ciągu za drodzy..Przykład lampa Skylight 80 tka Trzmiel 1480 Plantica 1400...sterownik do tej lampy Plantica niespełna 220 zł trzmiel ponad trzysta ...Musisz sam zdecydować bierz akwarium w sklejeniu bezwałkowym na opti przy 120 cm stawiałbym na szkło bez wzmocnień drubośc 10 mm P.S. Fakt faktem kilku pracowników z Planticy uciekło do Trzmiela...

Aleksander
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zawadzkie

cob_ra Skierniewice
To ja się wtrące....Co prawda trzeba poczekać nawet parę miesięcy, ale jeśli jesteś cierpliwy i zależy Ci na dobrym wykonaniu to ja od siebie polecam Przemka ze Szczecina. Mam od niego 4 akwaria. Wszystkie wykonane bardzo ładnie. Nie spotkałem się z taką dokładnością. Ładnie sklejone, szlif i poler szkła. Ale to trzeba mieć czas na czekanie, nawet pół roku.
Baniaki czy to wromaka czy aquaela są słabiej wykonane-estetyka.
Pozdrawiam,
Marek

cob_ra
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Skierniewice

j666 W-wa [NW]
FoCuS_PL napisał(a):optiwhite
Jak wygląda ostatnio z niegdyś popularnym bezbarwnym szkłem Guardian?

j666
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: W-wa [NW]

A może eRybka.pl? Mam od nich zrobione na zamówienie 200l Opti White. Realizacja bez zastrzeżeń.

astar

Iwagumiak Brzeg
cob_ra napisał(a):To ja się wtrące....Co prawda trzeba poczekać nawet parę miesięcy, ale jeśli jesteś cierpliwy i zależy Ci na dobrym wykonaniu to ja od siebie polecam Przemka ze Szczecina. Mam od niego 4 akwaria. Wszystkie wykonane bardzo ładnie. Nie spotkałem się z taką dokładnością. Ładnie sklejone, szlif i poler szkła. Ale to trzeba mieć czas na czekanie, nawet pół roku.
Baniaki czy to wromaka czy aquaela są słabiej wykonane-estetyka.

A jakiś namiar na tego Przemka można prosić?

Iwagumiak

Ja polecam myciok że Śląska, mam od nich 120l i sklejone jest idealnie. Natomiast kostkę 30l brałem w trzmielu, po obejrzeniu w domu, zwróciłem następnego dnia, sam bym chyba prościej to skleił. Zamówiłem viv i jest czysto, dokładnie i prosto.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Groszek6

A ja podpowiem żebyś zerknął na olx - ludzie sprzedają piękne zbiorniki do tego z wyposażeniem za śmieszne pieniądze. Warto sobie obserwować ogłoszenia w okolicy z kategorii akwarium, trafiają się perełki - choć to nie jest sposób dla osób niecierpliwych.

bjoan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maroox Wrocław/Strzelin
El Grey napisał(a):Z doświadczenia: Plantice omijaj szerokim łukiem, szkoda czasu i nerwów. Trzmiel jest solidny, sprzedaje MItoje naszą polską to i też cena wysoka. VIV to firma premium z Chin, a jak wiadomo wszystko co z chin jest teraz niedostępne i próżno szukać. Osobiście mam 2 zbiorniki VIV i jestem zadowolony z jakości. Jak już zdobędziesz szkiełko to szybko kupuj Lampy, bo za momęt wszystko będzie dużo droższe, proponuje do takiego zbiornika (jeśli będzie otwarty) 2 x Chihiros VIVID 2.
Potwierdzam, akwaria z Plantici sobie odpuść.

Wysłane z JSN-L21 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

maroox

Miasto: Wrocław/Strzelin

yetisize Brodnica
Kupiłem w Plantice zbiornik z OW, odsyłałem tego samego dnia.

yetisize
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brodnica

Chcesz zbiornik o niestandardowych wymiarach to tylko na zamówienie... Polecam firmy e Myciok.
Mam od nich 300 l i 4x30l.
Ładny szlif, bdb spasowanie , klejenie ładne delikatne silikon bezbarwny.

Bralem od nich zbiornik dla znajomych również pod zamówienie z szafkami i stelażami.
Czas oczekiwania przyzwoity ok 3 tyg. Koszt bardzo przystępne .

Zadzwoń popytaj niech wycenia. Na ich stronie masz również kalkulator.

Co do ww Akwarium Szczecin... Robią zbiorniki ok, ale nic specjalnego w dodatku cenią się aż do przesady.
Jak nie zamawiasz szkła za 2tys to nie masz czego tam szukać bo "drobnica się nie zajmują".

P. S. Z gotowców to polecam viv miałem 96 litrów bdb sklejone

akwaAmator

Akwaria

Ja też polecam Mycioka. Można na nich polegać. Jak każdemu-wpadki się zdarzają (odesłałem jedno akwa-miało bąble na sucho w spoinach z każdej strony-nieodtłuszczone szyby przed klejeniem), ale ostatecznie powtarzalność jakości wykonania jest ważna. Moje następne opti skleją właśnie oni.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

cob_ra Skierniewice
akwaAmator napisał(a):
Co do ww Akwarium Szczecin... Robią zbiorniki ok, ale nic specjalnego w dodatku cenią się aż do przesady.
Jak nie zamawiasz szkła za 2tys to nie masz czego tam szukać bo "drobnica się nie zajmują".

P. S. Z gotowców to polecam viv miałem 96 litrów bdb sklejone

Przemek zrobi każde akwarium. Pierwsze zamówienie na baniak za ponad 2tys+małe dostałem gratis. Po roku zamówiłem baniaki 2szt za 600zł. Było taniej niż w mycioku, bo porównywałem ceny i na sztuce było 50-100zł różnicy przy małych zbiornikach na sztuce. Przemek dostarczył szkła pod drzwi spedytorem od niego do mnie bez udziału kuriera.

Każdy zrobi jak uważa, ja mam swoje zdanie i nikomu nie narzucam. Ale jeśli ktoś robi dobrą robotę będę chwalił tak samo jak ktoś odwali kichę też dostanie odpowiednią ocenę.

PS kumpel ma od mycioka, jest zadowolony ale mnie wykonanie się nie podobało-estetyka obróbki szkła, klejenie. Już wromak wyglądał lepiej.
Pozdrawiam,
Marek

cob_ra

Miasto: Skierniewice

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20292
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 683
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2190
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6027
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
20251108_203757.jpg

72l pilna pomoc - ugięcie szafki

Kuba47 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3792
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2006
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 884
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1737
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1682
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Statystyki

Ten temat przegląda 319 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570938
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 319 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.