Zamiast 3W zastosuj 1W. Dwa jednowatowe LED'y dają więcej światła niż jeden trzywatowy. Ja zasilacze dobieram zazwyczaj według schematu: moc lampy + 10-15% nadtatku. Poza tym, odnoszę wrażenie, że stosjąc tylko takie LED'y jak napisałeś, będziesz miał mocno "cukierkowe" światło. Praktycznie sam niebieski i czerwony, a pośrodku jedna wielka pustka...
Cukierkowo to nie będzie bo to są white full spectrum czyli pełna bil. Widziałem taka lampę i naprawdę ładnie świeci. Tylko nie bardzo wiem jak je połączyć np te 24 szt spectrum.
Wyczytałem gdzieś że trzeba je łączyć równolegle i najlepiej po 3 w rzędzie ale nie jestem pewien jak do końca.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Zadajesz pytania, odpowiadam. Jeśli uważasz, że taka lampa nie będzie cukierkowa, rób, jak uważasz. Odnoszę jednak niejasne wrażenie, że wszyscy na tym forum, którzy mają pojęcie o lampach, powiedzą Ci to samo co ja... A co do łączenia, zrób schemat, wrzuć, będziemy myśleć.
W telegraficznym skrócie: - użyj zasilacza 24V - diody połącz po 6szt. w szeregu (czerwonych możesz dać 8szt.) - każdy szereg podłącz pod driver - szeregi diod z driverem możesz łączyć równolegle aby uzyskać jeden kanał, a więcej diod
A tak swoją drogą... posłuchaj Kolegi @FoCuS_PL odnośnie barwy diod - WFS nie świeci białym światłem
FoCuS_PL napisał(a):Zamiast 3W zastosuj 1W. Dwa jednowatowe LED'y dają więcej światła niż jeden trzywatowy.
To tylko nazewnictwo diod 1W, 3W itd. Tak naprawdę jest to typoszereg - przyjmijmy, że typowe wartości PowerLED to: 350mA i 3,2V dla diody 1W oraz 3,2V i 700mA dla diody 3W, gdy to przeliczymy to wyjdzie nam, że dioda 1W to tak naprawdę 1,1W oraz dioda 3W to 2,2W Dwie diody 1W nie dadzą więcej światła niż jedna 3W bo będzie podobnie, ale... używając mniejszych diod będziemy mieć więcej punktów światła, a co za tym idzie lepiej będzie to pokrywać oświetlaną powierzchnię oraz w lampie akwarystycznej będą się lepiej mieszać barwy diod.
Jeżeli dosłownie traktować powyższe to ... nie zadziała .
Musisz tak to wszystko zaprojektować aby bez TC420 nie przekroczyło wartości max. Musi być więc jakiś driver, ogranicznuk lub chocby rezystor w każdej gałęzi
Rezystory odpuść, a jeżeli ma być tanio to popatrz na drivery na PT4115 Na forum znajdziesz też jak przerobić sterownik TC420 aby można było sterować driverami przez PWM
1. Żadna przeróbka TC420 nie jest potrzebna (w żadnej sytuacji ) 2. Stosując rezystory uzyskujemy podobną sprawność do innych rozwiązań lecz pod pewnymi warunkami 3. Z pytań do nas kierowanych wynika że ani przeróbki TC420 ani sterownika na PT4115 nie zrobi więc takie rady psu na budę.
Nie znam sterownika TC420 i jeżeli wprowadziłem w błąd to przepraszam, ale z tego co widziałem na forum to ten sterownik steruje napięciem (taśmy LED itp.) i dlatego należy pominąć tranzystory na wyjściu, aby uzyskać sygnał PWM.
No to ja moje 3 grosze... Z powodzeniem możesz zastosować te maluchy: https://az-led.pl/description/index.php ... 152&cat=23 Przy zasilaniu 24V sugeruję 7 LED'ów w szeregu, nie 6. Przyzwoity zasilacz stałonapięciowy, LED'y 1W, w każdym szeregu oprócz LED'ów to małe cudo, TC420 i jazda...
Łojezu, chłopie, obejrzyj najpierw wszystkie obrazki na stronce, którą zliinkowałem, to raz. LED'y 3W można też zasilać przez takie drivery, tylko jeśli zastosujesz jeden w szeregu, będą zasilone prądem 350mA, to dwa. Jeśli wepniesz w szereg dwa takie drivery połąaczone równolegle, wtedy będziesz miał już prąd 700mA, to trzy. To wszystko widać na obrazkach...
pimowo napisał(a):Nie znam sterownika TC420 i jeżeli wprowadziłem w błąd to przepraszam, ale z tego co widziałem na forum to ten sterownik steruje napięciem (taśmy LED itp.) i dlatego należy pominąć tranzystory na wyjściu, aby uzyskać sygnał PWM.
Nie. Sterownik TC420 nie steruje napięciem . To 5 kanałowy, programowany regulator PWM/ Na wyjściach mamy 5 odrębnych sygnałow PWM kluczownaych MOSFET-ami w układzie "otwarty dren" a więc zwierane do masy z napięciem w stanie otwartym nieprzekraczającym 25V
ps. ten ogranicznik wcale nie jest rozwiązaniem lepszym od rezystorów . Owszem , nie wymaga żadnych żadnych ceregieli ale per saldo na tym elementach otrzymywałem większe straty niż na rezystorach ale mniejsza o to
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 817712
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Piotr Baszucki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1587
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
andrzejkowac w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3733
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Qwasir w Oświetlenie· Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 49111
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
adamon w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3190
Wysiadła mi belka w Juwel LIDO, rozebrałem samą belkę i w środku jest taki zasilacz - jak na zdjęciu.
Żarówki świecą, ale jaki zasilacz im podłączyć, może ktoś coś podpowiedzieć?
biju w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1174
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
kayaba w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2123
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Marcellinoo w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1341
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
przemx23 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3527
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
bpjl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1900
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Statystyki
Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej