Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, noszę się z zamiarem kupna Fluvala 307 i mam pytanie do użytkowników tego filtra. Chciałbym wymienić węże na zwykłe, bo mam stalowy wlot/wylot do filtra. Stalowy zestaw jest niestety na węże 12/16, więc domyślam się, że przy filtrze będę musiał zastosować węże o większej średnicy, a następnie poprzez redukcję przejść na docelowy 12/16 mm. Pytania:
1. Jaka średnica zwykłych węży będzie odpowiednia do zastąpienia oryginalnych węży?
2. Czy węże o średnicy 12/16 nie będą dławiły zbyt mocno filtra i czy nie będą miały ogólnie negatywnego wpływu na pracę tego filtra.
Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pozdrawiam
-
wololow
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Węże w 307 mają 17 mm na końcu jest gumowa końcówka .Myślę że można założyć zwykły ścisk taśmowy plastikowy na twoje rurki i będzie ok Niech ktoś inny się wypowie kto ma ten filtr Sent from my POT-LX1 using Akwarium mobile app
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Tak, będą dławiły. U mnie sam osad na wężach znacznie wpływa na przepływ.
-
Binio
●
- Ranga: Stały bywalec
Binio napisał(a):Tak, będą dławiły. U mnie sam osad na wężach znacznie wpływa na przepływ.
No to mam twardy orzech do zgryzienia. A w jakim litrażu masz ten filtr? Pytam, bo jak wiadomo, producenci lubią przesadzać w rekomendacjach.
-
wololow
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ja mam JBL702 na wężach 12/16. Wczoraj czysciłem węże i nie ma porównania jaki teraz jest przepływ.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
-
Binio
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Hej
Jakich zaworów podwójnych używacie i jakie możecie polecić .
Szukam czegoś w rozsądnej cenie i jakości na 16/22
Każdy producent filtrów ma coś takiego w ofercie ale nie wiem jak z jakością .
Z...
Cześć.
Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
Witam
W grudniu po powrocie do domu z wizyty w szpitalu, odkryłem że filtr Fluval FX6 się zepsuł. Silnik działał pulsacyjnie czyli sekundę działał po czym wyłączał się na 2 sekundy. Całe akwarium szl...
Witam ostatnio zastanawiam się nad zainstalowaniem prefiltra z dodatkową biologia i chemią do baniaka. Mam filtr fluval 207 oraz akwarium 84l czy ktoś próbował już bawić się w prefiltry z tym filtrem ...
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...
Czy ktoś posiada i może miałby ochotę podzielić się opinią na temat tego filtra?
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
Witam mam problem z starterem w filtrze fluval bo tamtędy przecieka mi woda już nie wiem co mam robić i jaka może być tego przyczyn. Prosiłbym o podpowiedź dodam że uszczelki nowe nasmarowane i starte...
Ponieważ stary filtr (Tetra 800plus) zaczął mi cieknąć spod klamer a wymiany uszczelek, smarowanie i gruntowne czyszczenie nic nie dały zastanawiam się nad kupnem nowego filtra. Już prawie zdecydowałe...
Cześć potrzebuje pomocy. Mam akwarium 60 litrów ib postanowiłem przejść na kubelek. Wstępnie postawiłem na Tyle ex 700 plus i taki zamówiłem i stoi i się kurzy. W międzyczasie część osób poleciła mi F...
|
|