Posiadam zestaw co2 Aquario i od początku problemy z elektrozaworem, niekiedy poprostu nie odcina gazu. Potrafi chodzic tydzień bez problemu a nagle nie wyłącza butli, teraz nie mam pewności co do jego działania, może są jakieś myki a może kupić jakiś inny tylko jaki da się tam podłączyć. To mój pierwszy zestaw co2 przez lata obywałem się bez tego.
Właściwie dowolny do gazów. Należy unikać tych tzw akwariowych bo przeważnie mają obniżone wymagania. Proponuję odwiedzić sklep z pneumatyką przemysłową (czy to w realu czy też w internecie).
ps. stosując 2 zawory szeregowo jednocześnie działające uzyskujesz 100% niezawodności bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji w której uszkodzeniu ulegają 2 jednocześnie
Chodzi o ten trzpień ? Słychać u mnie ewidentnie cykanie przy włączaniu, przy wyłączaniu nie ma żadnego cykania i przepuszcza gaz. Czy wymiana tego powinna pomóc ?
Bekon w Technika CO2· Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 15912
Dzień dobry,
Na początku dodam, że nigdy mi nie przeszkadzał gorący zawór CO2 do momentu aż się wczoraj nie oparzyłem....
Moja szafka akwariowa jest z tych bardzo ciasnych gdzie całość jest upchana r...
dawid112 w Technika CO2· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6793
witam chciałbym sie zapytać czy ktoś z was korzysta z tej butli co2 i czy ta butla ma zaworek przeciwzrotny po slyszalem ze ponoć to 3w1 ze niby ma wbudowany kolo reduktora
zerkniecie jak sadzicie ?...
vasteq w Technika CO2· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3200
Elektrozawór bez oznaczeń jaka to firma, na 230V. Przepuszcza CO2 na odciętym zasilaniu. Po rozebraniu mam takie coś. Czytałem że takie zawory można naprawiać poprzez:
- wymianę uszczelki - tutaj jej...
Gnioniojad w Technika CO2· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1650
Witam serdecznie
Potrzebuję porady. Posiadam zestaw aquario blue professional z butlą 2kg. Niestety zauważyłem, że trzpień elektrozaworu przepuszcza gaz.
https://www.aquario.pl/pl/zaworki-i-elektroz...
piotr0234 w Technika CO2· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2417
Cześć
Mam świeżo kupiony zestaw co2 z elektrozaworem.
Zaworek popuszcza co2 w nocy - około 1 bąbel na 10 sekund. Akwarium ma 49l. Przejmować się tym? Jest jakiś sposób żeby poprawić jego szczelność? ...
Kredu w Technika CO2· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5158
Zakupiłem, a właściwie dostałem w prezencie komputer PH firmy JBL, tylko mam pytanie o podłączenie wtyczki pod elektrozawór, czy to musi byc jakis specjalny? bo ja pod swój nie widzę miejsca gdzie mia...
Marcin_M_1977 w Technika CO2· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7940
Cześć,
Dzisiaj odebrałem zestaw CO2 i nasunęła mi się taka wątpliwość. Otóż, zamawiając zestaw CO2 jako jeden z komponentów był wyszczególniony elektrozawór CO2 Progrow, natomiast w zestawie został za...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2905
ProGrow Elektrozawór będzie dostępny w nowej wersji zawierającą w komplecie zasilacz 230V. Cewka elektrozaworu będzie zasilanania prądem 12V, pobór mocy pozostanie na niezmiennie niskim poziomie.
Zas...
das w Technika CO2· Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 16275
Jak to często bywa, i tu są dwie szkoły:
1. Butla / reduktor / elektrozawór / zaworek precyzyjny;
2. Butla / reduktor / zaworek precyzyjny / elektrozawór.
Pomińmy montaż na wężykach, zostawmy na szty...
pj007 w Technika CO2· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3823
Witam
Mam takie pytanie.
Posiadam butle co2 1,5 kg. Reduktor standardowy dwu zegarowy. Do tej pory posiadałem elektrozawór 230V.
Mam możliwość nabycia elektrozawór JBL 12V.
Czy da się to połączyć ...
Statystyki
Ten temat przegląda 301 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 301 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej