Czy to wystarczająca filtracja ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy to wystarczająca filtracja ?

Liczba wyświetleń: 7290·Odpowiedzi: 15
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam mam w planie założyć akwarium 240l obsada planowana to 6 dysków 2 ślimaki chelmety i 4 bocję .Filtr aquael turbo 2000 i czy ten filtr da rade w tym akwarium z to obsado. A jeśli bym nie dał rady to może jakieś propozycję innego filtra
Ostatnio edytowano 20 lip 2021, 13:29 przez akwapasja, łącznie edytowano 1 raz

akwapasja
Ranga: Początkujący

Wydaje się że żaden z filtrów wewnętrznych nie będzie rekomendowany dla dyskowców.
To dośc wrażliwe ryby a przy tym straszne syfiarze . Potrzebują solidnego filtra kanistrowego (zewnętrznago). Jednocześnie te ryby nie preferują silnego strumienia wody więc to też musisz przemyśleć.
Solidny filtr biologiczny staje sie również niezbędny wobec planowanego przerybienia zbiornka.

Oddzielną kwestią jest upakowanie kosiarek i dysków do jednego zbiornika - jaką temperaturę planujesz ustawić?

Hultaj
Ranga: Zaawansowany użytkownik

planuję ustawić temperature na 30 stopni. bez kosiarek a to jaki filtr do tego akwarium

akwapasja

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dla paletek jakby mało a dla kosiarki juz sporo. Zrezygnuj z kosiarek i temperatura 29-30st.

Rozważałbym Aquael Ultramax200 (jeśli już ma być tej firmy) .

PS
Nawet dla tej obsady zbiornik niczym PRLowskie M3

Hultaj

EDytujesz posty do których już sie ktoś odniósł i wprowadzasz zamęt - ktoś kto to teraz czyta łatwo może sie pogubić i już mniejsza o to że ja wychodze na głupka to możesz dostać przez przupadek złe porady :)

Ten filtr , który zaproponowałem to moim zdaniem minimum w tych (nawet poprawionych) warunkach . Dodatkowo ma fajną cechę : wbudowany prefiltr którego gąbkę możesz czyścić bez otwierania cąłego filtra a nawet bez jego wyłaczania (?) .

U mnie w akwarium z paletkami (8 dorosłych ) pracuje jako podstawowy EHEIM Profesional 3 . Dodatkowo HW302 (jako biolog z zasilaniem awaryjnym). Owszem , mam komfort ale nie wydaje sie aby to było jakoś bardzo nadmiarowo.

PS
Widziałeś kiedyś dorosłą bocję wspaniałą ?

https://www.google.com/search?q=bocja+w ... fhlsal4tqM

https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comme ... vZs8XY.jpg

Hultaj

wiem jak wygląda bocja wspaniała ale to nie jest jedyna odmiana bocji i ja chcę bocje siatkowato a nie wspaniało

akwapasja

hultaj jakie masz akwarium ?

akwapasja

No to peszek. Siatkowana lubi wodę zimniejszą . Coś mi sie kojarzy że 25st a to niespecjalnie koresponduje z dyskami .

Jeśli chcesz dyski to musisz pod nie optymalizować warunki i ew coś do tego dobrać . Jak pada rybka to jest to dość przykre wydarzenie a jest w dodatku tak droga jak paleta to jest to dodatkowy powód frustracji .

cyt.:"hultaj jakie masz akwarium ?"
które? :)

Hultaj

Hultaj napisał(a):Jeśli chcesz dyski to musisz pod nie optymalizować warunki i ew coś do tego dobrać . Jak pada rybka to jest to dość przykre wydarzenie a jest w dodatku tak droga jak paleta to jest to dodatkowy powód frustracji .

Pytanie jest takie ... skąd te dyskowce są bo jak z zoologa to one cieplejszej wody jak 24C nie widziały nie mówiąc już ph niższym jak 7 ... to są zwykłe kundle rozmnażane na betonowym kranie .
I z tą ceną też nie przesadzajmy 15-20zl to nie majątek .
Bo nie sądze żeby autor rzucił się od razu na rasowe ryby po 250zl czy dzikusy po +400zl/szt

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

Cena nie jest tutaj najistotniejsza chociaż ciekawi mnie miejsce gdzie sprzedaje sie palety (jakiekolwiek) po 20zł (o 15 nawet nie wspomnę )

Wiadomo że ryby w zoologach nie zawsze są przechowywane w optymalnych warunkach i co to zmienia ? Niech trzyma je w 24-25st. Za kilka miesięcy kupi najwyżej sobie nowe skoro akie tanie.

Sprzedawałem całe akwarium z obsadą malawi i na pożegnanie gostek się zachwycił jak ładnie te aulonokary będą wyglądały z paletkami . Zatkało mnie ale widać paletki można w kązdej wodzie trzymać.

A i jeszcze : rozmnażanie na betonie po prostu sie nie opłaca z powodu małej wydajności takiej hodowli

Hultaj

a czy w akwarium 240l ile można trzymac dysków

akwapasja

240l to w sumie jest małe akwarium jak na te ryby. Z drugiej strony te ryby niezbyt sie czują w samotności.
Sądze że 2 - 4max. Mając ogarniętą filtracje oraz zakładając że będziesz miał parametry wody pod kontrolą 4 dorosłe palety mozesz wpuścić.
I odpowiadając na pytanie niezadane: lepiej zainwestować w dorosłe sztuki sensownej jakości niż jakieś pitu-pitu za mała kasę. Jak ktoś zaproponuje Ci paletki za kaskę o której kolega wyżej wspomina to go po prostu zignoruj

Hultaj

ale wiesz to moję pierwsze dyski więc no wiesz tochę szkoda jak by zmarła sztuka za 150 zł
więc wole z zaufanego zologicznego kupić dyski po 35zł tej też będzie szkoda jak umże ale mniej to będzie boleć

akwapasja

Mam odmienne zdanie . Też kiedyś tak myśląłem / nie słuchałem co mi mówili doświadczeni.

Są gatunki na które kase po prostu wydać trzeba . Jeśli jej nie masz albo nie jesteś skłonny jej wydać pomyśl o innych gatunkach

Hultaj

andrzejkowac Bydgoszcz
Ja próbowałem w 270l zwykłego akwarium towarzyskiego tylko na filtrach wewnętrznych typu turbo750 z dużą gąbka i patem mini jako napędem do hydroponiki też z większą gąbka. Wodą była bardzo mętna pływało pełno farfocli daj sobie spokój z takim pomysłem i kup filtr zewnętrzny a ten wewnętrzny możesz jako dodatkowy

andrzejkowac
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pewnie już to ktoś wcześniej pisał (wybaczcie), ale: nie jestem znawcą paletek, niemniej z mojej wiedzy wynika, że trzymanie sześciu dorosłych palet w 240L i to jeszcze z filtracją w postaci wyłącznie filtra wewnętrznego, to obóz zagłady prowadzony przez sadola.

Według powszechnej wiedzy, podobnie jak bocje, paletki są rybami stadnymi. Dwie sztuki to nie stado. Wiadomo także, jak zachowują się typowo ławicowe zwierzęta w odosobnieniu a także jaki wpływ ma to na ich zdrowie ogólne.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3681
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.png

Czy to bezpieczne ?

miszelhdr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2227
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem" Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :( Jak to re...
IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3212
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5763
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1575
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8113
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2401
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

450l filtracja

bantu w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2595
Witam, Po 10.latach przyszedł czas na upgrade mojego 240l zbiornika. Padlo na 450 l. Obecnie posiadam ehaim 2275 i ten filtr bedzie przenośony do nowego zbiornika. Szukam 2 filtra i zastanawiam sie n...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3857
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7330
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Statystyki

Ten temat przegląda 391 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570979
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 391 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.