Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Witam! Mam pytanie odnośnie roślin przy leczeniu ryb. Otóż zakupiłam kilka dni temu molinezję w pakiecie z przywrami skórnymi... Niestety z uwagi na sposób leczenia, m.in. wlanie leku i zgaszenie światła, wiem, że po kuracji padną rośliny ;/. Ma ktoś może pomysł jak je uchronić? Zastanawiam się nad przełożeniem ich do innego akwarium bez ryb, nie wiem tylko czy wraz z nimi nie "przejdą" przywry ;/. Może ktoś miał podobny problem i podpowie co zrobić. Z góry dzięki.
-
oska
●
- Ranga: Początkujący
Przed przeniesieniem roślin do drugiego akwa wystarczy wykąpać rośliny w ok. 200 mg nadmanganianu potasu na litr. Przy wytrzymalszych kąpiel 30 minut a przy mniej wytrzymałych kąpiel 15 minut (lub krócej). Nadmanganian potasu jest ogólnodostępny w niemal każdej aptece - ja dostałem za 5 złotych saszetkę 4 gramy, a wykorzystałem jak na razie 0,2 g. Patent użytkownika "grzesio764"
-

Ptysiek Amano
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: k/Wrocławia
A, przypomniałem sobie jeszcze o jednym sposobie z ałunem, jednak jest dość czasochłonny. Należy przygotować roztwór zawierający około jedną łyżkę stołową ałunu na 2 litry wody. Zanurzyć rośliny na dwa do trzech dni i po tym czasie solidnie opłukać.
-

Ptysiek Amano
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: k/Wrocławia
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za odpowiedź. Nadmanganian to dobry pomysł. A mam jeszcze jedno pytanie, czy Omniforte może zabić ślimaka? Pytam konkretnie o ten lek, gdyż ze 2-3 lata temu już miałam przygodę z przywrami i właśnie Omniforte pomogło, ale wówczas nie miałam ślimaka.
-
oska
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Witam od dłuższego czasu mam problem z roślinami, a mianowicie zaraz po posadzeniu robią się dziury w liściach , liście stają się przezroczyste, "gniją" łodygi od dołu i odpadają liście . Po...
Droga ekipo RA.
Pomyślałem, że zapytam w formie nowego tematu, bo być może ktoś będzie podobnie jak ja zaciekawiony sprawą.
Czy roslinyakwariowe.pl mają własną plantację roślin? Może pytanie jest ni...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
Witam, rośliny które posadziłem w akwarium chyba gniją, woda jest mętna ma taki lekko mleczny kolor pomimo zastosowania purigenu w filtrze.
Czy coś może jeszcze je uratować?
|
|