Prośba o pomoc. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Prośba o pomoc.

Liczba wyświetleń: 2386·Brak odpowiedzi
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.

22 kwi 2021, 12:54 Prośba o pomoc.  (#1)  

Witam, pierwszy mój dzień na forum. Dużo ciekawych wątków, a ja zakładam kolejny z prośbą o pomoc. Mam świeże akwarium, koło 6 tygodni. 5 otosków,9 razborek, 11 neonów cz. Rośliny to L.repens mini Red, Vallisneria asiatica, Anubias mini, Monte Carlo i Różdżyca pospolita. I z nimi jest kłopot. Z tego co widzę ukorzeniają się prawidłowo, niestety po paru dniach młode przyrosty jakby zamierają, brązowieją. Stare liście Ludwigi, nurzańców też obumierają, na Ludwigi czarne plamy i odpadają, w żabienicy dziury.
Testy, które mam, pokazały: Fe-0,1 No3-25, Potas-15, Fosfor-0,25 GH- pow.7, KH-6, pH-7.2.
I najdziwniejsze:Ca-ok.100, test magnezu nie zabarwił się w ogóle, mimo kolejnych kropel.
Oświetlenie- 2 świetlówki LED 9W, plus dołożyłem listwę Plant Grow 16 W 4xblue, 2xred. Od dwóch tygodni podaję mikro, makro, carbo i potas, zestaw gotowców. Może ktoś z Was spojrzy i coś mu się rzuci w oczy? Z góry dzięki za pomoc.
Edit: akwarium 126l, test CO2 -16 może 18.
Powtórzyłem Ca-Mg. Ca znów jakieś 100, Magnez - około 6.
Podłoże to żwirek 2-5mm, pod nim JBL Florapol zmieszany z tym żwirkiem.

Gilbert74
Ranga: Początkujący

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 751584
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG20250322163422.jpg

Co z tymi roślinami się dzieje proszę o pomoc

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3118
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ? Wyskoczyło to raczej nagle.
Screenshot_2024-09-02-20-21-21-722_cn.chihiros.chihiros_magic_new.jpg

Pomoc w identyfikacji roślin

kajnia w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1919
Witam wszystkich. Chciałem prosić o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów w identyfikacji roślin na załączonych zdjęciach. Niestety zdjęcia nie są idealne, ale myślę, że dla kogoś kto się zna nie...
IMG_3451.jpeg

Dlaczego moja roślina bieleje proszę o pomoc

Martino w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2603
Hej, ostatnio borykam się z problemem słabego wzrostu Hemianthus Cube, listy bieleją i roślina znika. Po wsadzeniu sadzonki invitro, po 4 dniach listki robią się białe. Parametry wody po4: 1.9 No3: ...
IMG_3876.jpg

Prośba o identyfikację niedoboru.

Ciechan w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5900
Jakiś czas temu z sukcesem walczyłem z glonami nitkowymi. Ustabilizowałem nawożenie i dosadziłem rośli. Wszystko szło pięknie i pojawiły się pierwsze niedobor więc proszę o pomoc. Moim zdaniem to nied...
roslina1.png

Problem z rośliną prośba o pomoc - prawdopodobne braki

Szymon89 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1315
Cześć, Na wstępie chciałem się przywitać na forum, do tej pory czytelnik ale sytuacja zmusiła mnie do aktywnego udziału w forum. Mianowicie mam problem z rośliną (niestety nie pamiętam jej nazwy). Na ...
20230105_171649 (1).jpg

Prośba o identyfikację problemu

jacekp1 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2576
Witam, Mam problem w moim 112: - substrat Tropica Plant Growth + żwir kwarcowy 1-3mm - aquael ultramax 1000 (gąbka, ceramika, ceramika, wata) - oświetlenie samoróbka z modułów. 30W, ok. 3700 lumenów ...
7.jpg

Chloroza czy nekroza ? Proszę o pomoc.

Łukasz kotwasiński w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1966
Cześć wszystkim, Mam pewne problemy z moim pierwszym akwarium, chyba na pierwsze to zbyt zaawansowane :) Od początku. Akwarium 60x40x30 - 72 l netto, 55 l brutto. Podłoże to Lava Soil od Aquaforest b...
20220824_110152.jpg

Prośba o pomoc w doborze rośliny trzecioplanowej

Endi w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2526
Witam. Piszę z prośbą o pomoc w doborze jakiejś rośliny na trzeci plan do mojej kostki 10l, którą chciałbym posadzić w prawym tylnym rogu akwarium (w miejscu gdzie jest wlot filtra). Szukałem czegoś,...

Pomoc w doborze roślin

aquasovsky w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1817
Witam, będę zakładał zbiornik zdecydowałem sie na zestaw Aquaela OptiSet 200 litrów. Są tam dwie świetlówki ledowe po 14W. Koncepcja akwarium jest taka, ze bedzie to Low tech na ziemii z piaskiem. Mam...

Statystyki

Ten temat przegląda 236 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 236 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.