Rotala H`ra - brak wybarwienia przy lampie Chihiros A - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rotala H`ra - brak wybarwienia przy lampie Chihiros A

Liczba wyświetleń: 5973·Odpowiedzi: 6
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Posiadam Akwarium 31L (40x26x30) i Lampe Chihiros a301 18W świecąca na maksa. Ale nawet przy zastosowaniu nawozu ogólnego z mniejszą zawartością azotu ( Vimi all in RED 1ml dziennie ) i zastosowania nawożenia do podłoża moja Rotala H`ra co najwyżej wybarwia się na żółto względnie żółto pomarańczowo ale wciąż rośnie ochoczo. Wszystkie Rotundifolie wybarwiają się w kierunku czerwonym gdy jest mało azotu w słupie wody co nie raz widziałem na własne oczy w innych akwariach.
Ale chciałbym się upewnić czy widmo mojej lampy, lub sama moc światła jest nie wystarczająca, bo niestety Chihirosy z serii A mają tyle światła czerwonego co kot napłakał. Bo jeśli jest możliwe wybarwienie Rotali H`ra przynajmniej do koloru pomarańczowego przy tym widmie tzn. że mój problem tkwi gdzie indziej.
Parametry Wody:
pH 6.0
kH5
gH7
CO2 włączane na 2 godziny przed "świtem"
Czas Świecenia 8 godzin
NO3 2mg/l
PO4 < 0,25mgl ale że to soil Tropica to pewnie i tak wciąga, z samego dozowania też trudno określić bo nawóz ma azot w 3 formach a producent podaje tylko samą zawartość azotu.

ALEKS_D_RAVEN
Ranga: Poznaje temat

Obawiam się, że wyłącznie białe światło tej lampy nie sprzyja wybarwianiu się rotal na czerwono.
Możesz spróbować wydłużyć czas świecenia do max 10h. Może pomóc. Radził w ten sposób chłopak z kanału Wolfie, który skutecznie wybarwił rotalę przez dłuższe świecenie, tyle że na lampie Skylight, więc troche inna półka :)

rafisko
Ranga: Początkujący

men200 Lublin

14 kwi 2021, 11:32   (#3)  

Będzie ciężko przy białych diodach.

men200
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Lublin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czyli bez zmiany światła na mocniejsze i bardziej czerwone nie mam co się wysilać tak?

ALEKS_D_RAVEN

ALEKS_D_RAVEN napisał(a):Czyli bez zmiany światła na mocniejsze i bardziej czerwone nie mam co się wysilać tak?
Raczej nie ma szans.

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

ok dzięki

ALEKS_D_RAVEN

RB23SMRT Kraków
białym świtłem jej nie wybarwisz u mnie hula chihiros 801+ na max mocy i ledwo sie zabarwia w drugim baniaku LT jest tuba plant i tam jest czerwona

RB23SMRT
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Kraków

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

biale liscie.jpg

Białe liście od spodu i brak wzrostu or

tomasz bracki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2709
Witam , wystartowałem zbiornik 160 l 80x40x50 metoda ciemnego startu, ponieważ mam podłoże aktywne. 4 dni temu posadziłem rośliny po podmianie 80 procent wody i wpuściłem ryby oraz krewetki. Zauważyłe...
20220429_193803.jpg

Rotala vietnam

Hiporafa w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2347
Cześć, kupiłem do swojego pierwszego roslinnego akwarium rotale vietnam, po dwóch tygodniach widać że kondycja rośliny spadła może być to spowodowane tym że jest świeżo w zbiorniku czy są to jakieś br...
1625319620033.jpg

Pomoc przy Anubiasie

RoOkie w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3235
Witam Proszę o pomoc, liście Anubiasa zaczęły brązowieć po przeprowadzce do większego, nowego akwarium. Niestety brakło mi chwilowo testów, więc parametry wody mogę dodać ok wtorku. Zaznaczę jednak,ż...
YouTube

Rzęsa przy skimmerze

Scenery Stone w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1901
Cześć, Mam pytanie, pojawiły mi się glony w akwarium (przez NO3) zakupiłem rzęsę wodną wszystko fajnie tylko mam Skimmer:/ nie mogę z niego zrezygnować bo bez niego od razu mam pełno kurzu na tafli. J...

Rotala h'ra

DmRO w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2526
Witajcie, po tym gdy pękło mi akwarium, przymierzam się do zakładania nowego. Więc chodzi mi o rotale h'ra w poprzednim akwarium udawało mi się utrzymywać wodę na poziomie pH 6.8, W nowym akwarium będ...

Rośliny dobrze rosnące przy 15 stopni gh

dadu w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2236
Witam w wodociągach co drugi miesiąc zmieniają ujęcie wody ,raz miękka raz twarda nawet do18 gh ,Zastanawiam sie by posadzić roślinki lubiące taka twardość ,nie bardzo wiem jakie wytrzymają taka warun...

Bomblowanie roślin/Brak

mariusz jakuc w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2560
CO2 z butli jest Oświetlenie chihiros 45 Slim 35w/1800lumen ustawione na jakies 60 % .Akwa 45 L Nawozy są Problem ? Dla czego rośliny słabo bomblują a nawet wcale, czy powinienem podkrecić CO2 c...

Rotala colorata - raz czerwona, raz zielona

komanch w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5000
Pytanie o Rotale colorata, raz rośnie u mnie czerwona, a za chwile zielona, nawożę solami i możliwe że czasem czegoś mniej dodam, czy ktoś mi podpowie której soli może brakować że zamiast czerwieni wi...

Rotala colorata oklapnieta

Adam1476 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1379
Hej, Podpowiecie mi dlaczego rotala colorata po nocy jest oklapnieta? Czy to normalne? Oczywiście później się podnosi:)

Aternanthera reineckii rosanervig - kompletny brak wzrostu

biju w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3752
Witam Akwarium działa u mnie juz 3 miesiące, bo bolączkach wieku dziecięcego wszystko ładnie sie ustabilizowało. Wszystkie rośliny idą aż miło patrzeć. Światło ok 50lm/l, CO2 25mg/l, nawożenie pełna...

Statystyki

Ten temat przegląda 186 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 186 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.