|
|
Rotala H`ra - brak wybarwienia przy lampie Chihiros A
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Witam Posiadam Akwarium 31L (40x26x30) i Lampe Chihiros a301 18W świecąca na maksa. Ale nawet przy zastosowaniu nawozu ogólnego z mniejszą zawartością azotu ( Vimi all in RED 1ml dziennie ) i zastosowania nawożenia do podłoża moja Rotala H`ra co najwyżej wybarwia się na żółto względnie żółto pomarańczowo ale wciąż rośnie ochoczo. Wszystkie Rotundifolie wybarwiają się w kierunku czerwonym gdy jest mało azotu w słupie wody co nie raz widziałem na własne oczy w innych akwariach. Ale chciałbym się upewnić czy widmo mojej lampy, lub sama moc światła jest nie wystarczająca, bo niestety Chihirosy z serii A mają tyle światła czerwonego co kot napłakał. Bo jeśli jest możliwe wybarwienie Rotali H`ra przynajmniej do koloru pomarańczowego przy tym widmie tzn. że mój problem tkwi gdzie indziej. Parametry Wody: pH 6.0 kH5 gH7 CO2 włączane na 2 godziny przed "świtem" Czas Świecenia 8 godzin NO3 2mg/l PO4 < 0,25mgl ale że to soil Tropica to pewnie i tak wciąga, z samego dozowania też trudno określić bo nawóz ma azot w 3 formach a producent podaje tylko samą zawartość azotu.
-

ALEKS_D_RAVEN
●
- Ranga: Poznaje temat
Obawiam się, że wyłącznie białe światło tej lampy nie sprzyja wybarwianiu się rotal na czerwono. Możesz spróbować wydłużyć czas świecenia do max 10h. Może pomóc. Radził w ten sposób chłopak z kanału Wolfie, który skutecznie wybarwił rotalę przez dłuższe świecenie, tyle że na lampie Skylight, więc troche inna półka 
-
rafisko
●
- Ranga: Początkujący
Będzie ciężko przy białych diodach.
-
men200
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czyli bez zmiany światła na mocniejsze i bardziej czerwone nie mam co się wysilać tak?
-

ALEKS_D_RAVEN
●
ALEKS_D_RAVEN napisał(a):Czyli bez zmiany światła na mocniejsze i bardziej czerwone nie mam co się wysilać tak?
Raczej nie ma szans.
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
-

ALEKS_D_RAVEN
●
białym świtłem jej nie wybarwisz u mnie hula chihiros 801+ na max mocy i ledwo sie zabarwia w drugim baniaku LT jest tuba plant i tam jest czerwona
-

RB23SMRT
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
Powiązane tematy
Witam , wystartowałem zbiornik 160 l 80x40x50 metoda ciemnego startu, ponieważ mam podłoże aktywne. 4 dni temu posadziłem rośliny po podmianie 80 procent wody i wpuściłem ryby oraz krewetki. Zauważyłe...
Cześć, kupiłem do swojego pierwszego roslinnego akwarium rotale vietnam, po dwóch tygodniach widać że kondycja rośliny spadła może być to spowodowane tym że jest świeżo w zbiorniku czy są to jakieś br...
Witam
Proszę o pomoc, liście Anubiasa zaczęły brązowieć po przeprowadzce do większego, nowego akwarium. Niestety brakło mi chwilowo testów, więc parametry wody mogę dodać ok wtorku. Zaznaczę jednak,ż...
Cześć,
Mam pytanie, pojawiły mi się glony w akwarium (przez NO3) zakupiłem rzęsę wodną wszystko fajnie tylko mam Skimmer:/ nie mogę z niego zrezygnować bo bez niego od razu mam pełno kurzu na tafli. J...
Witajcie, po tym gdy pękło mi akwarium, przymierzam się do zakładania nowego. Więc chodzi mi o rotale h'ra w poprzednim akwarium udawało mi się utrzymywać wodę na poziomie pH 6.8,
W nowym akwarium będ...
Witam w wodociągach co drugi miesiąc zmieniają ujęcie wody ,raz miękka raz twarda nawet do18 gh ,Zastanawiam sie by posadzić roślinki lubiące taka twardość ,nie bardzo wiem jakie wytrzymają taka warun...
CO2 z butli jest
Oświetlenie chihiros 45 Slim 35w/1800lumen ustawione na jakies 60 % .Akwa 45 L
Nawozy są
Problem ?
Dla czego rośliny słabo bomblują a nawet wcale, czy powinienem podkrecić CO2 c...
Pytanie o Rotale colorata, raz rośnie u mnie czerwona, a za chwile zielona, nawożę solami i możliwe że czasem czegoś mniej dodam, czy ktoś mi podpowie której soli może brakować że zamiast czerwieni wi...
Hej,
Podpowiecie mi dlaczego rotala colorata po nocy jest oklapnieta? Czy to normalne? Oczywiście później się podnosi:)
Witam
Akwarium działa u mnie juz 3 miesiące, bo bolączkach wieku dziecięcego wszystko ładnie sie ustabilizowało.
Wszystkie rośliny idą aż miło patrzeć.
Światło ok 50lm/l, CO2 25mg/l, nawożenie pełna...
|
|