|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Cześć, mam problem z nawożeniem w akwarium ( https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-szklana-doniczka-2-frakir-80439.html). Akwarium ma niecałe 2 miesiące i mam problem z twardniejącą wodą. Zwykle po podmianie wody, około 75l (40%) RO twardość ogólna spada do 12 żeby po 2 dniach było znowu 20 i więcej i to w sumie samego Ca bo Mg muszę dodatkowo suplementować. Mam 3kg dragon stone, na próbę wyciągnąłem po podmianie wody. Twardość i tak skoczyła do ponad 20. Co może powodować takie twardnienie? Substrat (JBL Aquabasis) wyrzuca minerały? Jeśli tak, to tylko wapno, bo potasu muszę sporo lać żeby utrzymać 15mg/l. Na substracie mam żwir bazaltowy który nie powinien zmieniać parametrów wody.
-

frakir
●
- Ranga: Poznaje temat
Gdzieś ktoś kiedyś pisał, że JBL Mandado może zwiększać twardość w pierwszym okresie, ale ręki za to nie dam. Poza tym suplementując magnez, także podnosisz twardość. Czasem badziewne wkłady biologiczne potrafią zatwardzać. Tutaj także nie pamiętam dobrze, ale podłoże bazaltowe MA wpływ na parametry wody, ale nie taki gigantyczny. Generalnie każdy kamień który włożysz do wody coś będzie zmieniał (pytanie tylko w jakim stopniu). Dopóki nic się złego nie dzieje, nie komplikuj sobie życia  Jeśli chcesz aby było ono super łatwe, nie mieszaj RO z kranówką. Wtedy będziesz miał 100% pewności co lejesz. A tak...zawsze jakieś kwatki wyjdą.
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
Bazalt może być trefny, zdarzają się partie, które zatwardzają wodę. Wyciągnij trochę, wsadź do jakiegoś kubka z RO i sprawdź.
-
derag0n
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Zgierz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli chodzi o JBL Manado to używam od pół roku i nie zaobserwowałem żadnego wpływu na parametry wody, ale czasem inna partia podłoża =inne właściwości chociaż mam wrazenie że to się raczej sprawdza w podłożach aktywnych
-
Sola13pl
●
Tutaj nie mam Manado, tylko substrat podżwirowy JBL. Wiem, że magnez podnosi twardość, (chociaż ta ilość co dodaję, powinna podnieść tylko o jakieś 2 stopnie). Nie mieszam RO z kranem, leje samo RO, bo w kranie jak ostatnio sprawdzałem twardość była 24. Wkład biologiczny mam stary, dosypałem 1kg siporax (podobno dobry). Przed restartem miałem żwirek rzeczny, tam z twardością wody nie było problemów. Bazalt może podnosić twardość? Sprawdzę.
-

frakir
●
No to się wkopałem z tym bazaltem. Szczerze byłem przekonany, że będzie obojętny dla wody. Odsypałem trochę do szklanki i zalałem RO. Najpierw było 4 Gh, dzisiaj jest już 8... Zrobię jeszcze drugi test dla pewności z większą ilością wody i bazaltu, ale chyba mam przyczynę... Po dolaniu Mg, twardość w akwarium dochodzi jakoś do 22 w ciągu tygodnia... Razbory pewnie nie będą szczęśliwe :/ Jak rozumiem, przy większej twardości wody powinienem podbić pewnie też inne nawozy?
-

frakir
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT
Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
Witam chce sie zapytac jak nawozic akwarium z ca 83 ppm zeby to roslo. Wiem ze chodza akwarium z taka woda bez ro. Chce dowiedziec sie wszystkiego co bedzie potrzebne aby to dobrze chulalo.... na razi...
Witam
Pisze do Was liczac na pomoc spolecznosci. Bez Was grozi mi likwidacja akwarium...Zona juz traci cierpliwosc ;)
a wiec do rzeczy:
PO przeczytaniu kilku watkow nt uzywania paleczek nawozowych z...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy odparowaną wodę w akwarium (UF UPAŁY :D) dolewkę wody RO, uzupełniać czystą czy zmineralizowaną
Zapraszam do udziału w ankiecie
Jak w temacie mam już około roku filtr kupiłem nowe wkłady i membranę. TDS 21 a ph 8,2 i tu lekkie zdziwienie. Czy coś należy już wymienić? Czytałem że mebrana 2 lata srednio trzyma i jak nie ma TDS 5...
|
|