Parvula i kosiarki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Parvula i kosiarki

Liczba wyświetleń: 8528·Odpowiedzi: 8
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
zbirr okolice Lublina

02 gru 2020, 13:57 Parvula i kosiarki  (#1)  

Mam problem jak w temacie. To moje 3 podejście do parvuli. 1 skończyło się niepowodzeniem, po burzy siadła lampa, zanim skleciłem drugą połowa roślin wypadła, tyle że wtedy parvula rosła bo nie miałem kosiarek. Przy drugiej próbie były już kosiarki - parvula była w wersji pływającej. Wyzbierałem co pływało i wyrzuciłem -poddałem się po którymś m-cu walki. Jako że chcę mieć trawniczek również "trawiasty" parvula musi być stąd 3 próba.
Ręce mi opadają. Cały ranek sadzę i klnę ile wlezie. Idę do pracy. Wracam, patrzę i klnę. Wszystko wygląda jakby kosiarka na normalnym trawniku wjechała w kretowisko. 90% znowu pływa, reszta dynda trzymając się na końcówce korzonka.
U kumpla były kosiarki i trawniczek że hoho z parwuli więc się da. Czymś przykryć? zrobić ala szklarnię by sadzonki mogły się ukorzenić a ryby nie miały jak wpłynąć? Czy może jakąś siatką tynkarską przykryć na tydzień - dwa?
Jak było to proszę o odnośnik, szukam i w międzyczasie sadzę. :evil:

zbirr
Ranga: Poznaje temat

Miasto: okolice Lublina

02 gru 2020, 14:12 Re: parvula i kosiarki  (#2)  

Nie łatwiej przerzucić kosiarki na czas ukorzenienia do innego zbiornika??
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

02 gru 2020, 21:26 Re: parvula i kosiarki  (#3)  

A jak odłowić kosiarki? Dzisiaj mimo spuszczenia połowy wody, wyciągnięcia korzenia śmiały mi się w oczy jak latałem z siatką.

Binio
Ranga: Stały bywalec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 gru 2020, 22:40 Re: parvula i kosiarki  (#4)  

Wstań w nocy i załatw je jak będą półprzytomne...hehe
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

zbirr okolice Lublina

03 gru 2020, 01:15 Re: parvula i kosiarki  (#5)  

Binio napisał(a):A jak odłowić kosiarki? Dzisiaj mimo spuszczenia połowy wody, wyciągnięcia korzenia śmiały mi się w oczy jak latałem z siatką.

Dokładnie. Przy restarcie z rok temu wody zostawiłem kilka cm. Przy długości zbiornika 150cm przy próbie odłowu kosiarki bawiły się lepiej ode mnie. Zsunąłem podłoże by zmniejszyć powierzchnie, wodę spuściłem niemal na 2cm i dopiero się udało.
No to jak, jakie macie patenty? Na parvule oczywiście, kosiarki zostają w tym zbiorniku. Żona by mnie chyba ubiła jakbym postawił kolejny zbiornik.

zbirr

Akaruz Kraków

03 gru 2020, 10:16 Re: parvula i kosiarki  (#6)  

A próbowałeś na dwie siatki?

Akaruz
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

zbirr okolice Lublina

03 gru 2020, 14:23 Re: parvula i kosiarki  (#7)  

Wtedy nie próbowałem. Teraz nie ma opcji postawienia drugiego szkła więc opcja odłowienia odpada.

zbirr

18 gru 2020, 16:47 Re: Parvula i kosiarki  (#8)  

Kosiarki odłowione w 5 min patentem z youtuba. Położyć szklankę na dnie z tabletką jakiegoś żarcia, kosiarka wpływa na obiad wtedy od tyłu siatka i cap.

Binio
Ranga: Stały bywalec

zbirr okolice Lublina

25 gru 2020, 10:51 Re: Parvula i kosiarki  (#9)  

Jak pisałem, odłowienie nie wchodziło w grę. Zrobiłem to inaczej. Potrzebnych kilka pojemników po roślinach w jakich je kupujemy, chodzi o te bezbarwne. Zrobiłem drobniutkie dziurki by jakikolwiek przepływ wody był, ale by jednocześnie krewety nie mogły wpłynąć które też były podejrzane. Klika takich kloszy, dnem do góry obciążonych np kamieniami. Czas operacji około 10 dni. po 10 dniach pod kloszami ładnie się zagęściło, rośliny fajnie się ukorzeniły. Elegancoko było widać po odjęciu kubeczków gdzie była strefa bezpieczna, a gdzie zwierzaki grasowały. Po kilkunastu dniach natura puste miejsca zaczęła wypełniać.

zbirr

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Eleocharis Parvula a oświetlenie 0.4 W/L

kazujama w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3311
Czy jest szansa że Eleocharis Parvula będzie rosła przy oświetleniu 0.4 W/L na podłożu Cal Black Earth ?

Coś nie tak z Eleocharis Parvula

wojtekszuminski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 16693
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...

Eleocharis parvula vs skalary

mfdoom w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2757
Witam Mam problem z Skalarami, cały czas atakują mój trawnik, wcześniej posadziłem glossostigme dążyły w 3 dni zjeść, od tygodnia mam eleocharis i codziennie go skubią i wykopują sadzonki. Karmię je r...

Eleocharis parvula - sadzenie

andorian w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4144
Czy przed sadzeniem Eleocharis parvula należy przyciąć jej korzenie oraz źdźbła? Spotkałem się z radami, żeby nic nie przycinać, przycinać tylko korzenie lub korzenie oraz źdźbła. Niektóre źródła radz...

Eleocharis Parvula - problem

blyx w Sprzątanie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7753
Witam, Panowie, mam mały problem, trawnik rośnie jak marzenie, a dziś zauważyłem takie coś : 20150331_194735.jpg Nawożę linią Aqua Art, bądź czy polecacie coś innego np ? Co2 z butli. Oświetlenie...

Problem z parvula

krystian1500 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1202
Wymiary akwarium 80x45x35 126L full opti Woda RO plus kranówa 70%RO 30% kran . Zostało założone 11-21-2014 pierwsze moje akwarium roślinne wiem ze szału nie ma Oświetlenie 2x 39W Sylvania 1x 6500k 1x ...

Trawnik z Eleocharis Parvula w LOW TECH

akwafun w Sprzątanie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12342
Witajcie, kończę kompletować zestaw roślinek do mojego LOW TECHA i pozostała mi kwestia trawniczka. Zastanawiam się jaka roślinka na pewno mi będzie rosła. Nie chcę kupować w ciemno, żeby okazało się ...

Parvula czy mały Heniek?

maniak344 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6686
Witam, cały czas mam dylemat co do trawnika. Akwarium zakładam już w sobotę i nie mogę się zdecydować. W nowym akwarium będzie oświetlenie 0,7 w/l (35cm wysokości akwarium), podłoże Aquasubstrate II+,...

Eleocharis parvula - jak przycinać?

dariuszmachander w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5285
Witam mam pytanie odnośnie wyżej wymienionej trawki. Od zasadzenia minął juz tydzień. Byl to duży kubek z in vitro. Jak widac roslina się przyjęła. Wczesniej miałem henka okolo 3 miesiace i ciężko ...

Eleocharis parvula.

gintur w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1620
Cześć. Zna ktoś może jakąś odmianę eleocharis parvula ,która rośnie bardzo wysoko?

Statystyki

Ten temat przegląda 185 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 185 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.