pomocy! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pomocy!

Liczba wyświetleń: 2154·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

10 kwi 2004, 22:27 pomocy!  (#1)  

:( czesc
Mam ogromny problem i zwracam się z prośbą o pomoc.Rośliny nie chcą mi rosnąć.Chyba brakuje in jakiegś pierwiastka i nie wiem jakiego.liście na czubkach są żółtawo pomarańczowe np. ludwigia, hygrofilia polisperma nie wykazują zadnego wzrostu, tylko wypuszczają korzenie. Jedynie jako tako wypuszczają nawe liście żabienice ale początkowo mają one zabarwienie wręcz bordowo brązowawe np amazonicus. Nie rosną także wywłuczniki, bakopa, cabomba, nawet "trawy". Na początku gdy kupuję roślinę i pocadzę to rośnie przez jakiś okres i powoli przestaje.
Nadwódka wielonasienna i ludwigia nie wypuszczają zadnych liści tylko korzenie.
Mam zbiornik 200 l. Oświetlenie 60 wat specjalne dla roślin i muszę zasłaniać jażoniówki bo pojawiają się okrzemki.jest filtr. ze sprzętem technicznym jest ok.

Za pierwszym razem gdy rośliny przestaly rosnąć użyłem tropikala żelazowego ferro aktiw i akła plant b. Lałem zgodnie z instrukcją i nic.Potem kupiłem serra florena i było ok zaczęły rosnąć ale korzeni terz kyło trochę. gdy przestalem dozować problem powrócił, brak wzrostu. Kiedy przeczytałem o pokonie żelazowym wlałem go stopniowo i w ciogu tygodnia wlałem około 40 ml na akwarium 200 l -nie pomogło
Pomyślałem ze skero tropikal żelazowy wcześniej nie pomógł a teraz pokon to pewnie nie jest to brak żelaza. dodałem trochę mgso4 ale nie mialem z kąd wziąćk k2so4 to wsypalem pół łyżeczki jakiegoś nawozu potasowego do ogrodów w którego składzie było 50% K2O - rośliny nie drgnęły.

w akwarium mam około20 ryb 10 neonek 2 skalary góraminy kosiarki..więc wydaje mi się że azotu i fosforu nie brakowało. CO2 też podaję z bimbrowi.

ponieważ rośliny nie rosły to wykorzystały to okrzemki i nawet póżniej zielenice zasyfiły mi akwarium i zacząłem od nowa

Kilka dni temu wlałem wodę posadzilem rośliny włączylem swiatło itd.Nie wpuściłem ryb aby nie rosły glony z myślą ze je wpuszczę ja ruszą rośliny. Wlałem też w ciągu 3 dni zalecaną dawkę serra florena czyli jak na moje akwariut wyszło 50ml k [ ten nawóz wcześniej pomógł]. minęły 4 dni i efekty są takie: zaczęły pojawiac się okrzemki żabienice wypuściły po jednym liściu z dużą ilością koloru borbowawego- liście te w miarę rozwjania bardziej się zazieleniały , wywłuszniki nie rosną , bakopa też, ludwigia mu na czubku trochę zaróżowione jasne liście i nic nie rośnie, jakaś roślina podobna do fasolki nie rosnie ma powyginane liście na czubkach i puszcza dużo korzeni z łodygi. Nadwódka wielonasienna ma różowawe liście na czubkach pędów nie rośnie wogóle tylko puszcza pełno korzeni z łodygi.

Biedronaa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

11 kwi 2004, 21:24   (#2)  

Sprawdź poziom azotu i fosforu, nie zakładaj że masz go tyle ile potrzeba.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Marcin Peczek Łódź

12 kwi 2004, 20:42   (#3)  

Marcin czy uwazasz ze na okrzemki moze pomoc zwiekszenie ilosci azotu i fosforu :?:
Mam aktualnie podobny problem po restrarcie zbiornika na starych lisciach pojawil sie brunatny nalot. Zakladam ze to okrzemki poniewaz nie moge zwiekszyc ilosci swaiatla to moze powinienem wydluzyc czas oswietlania zbiornika ale boje sie ze pojawia sie zielenice. Poziom azotu ~10mg/l (test Zooleka) fosfor podaje w ilosci ok.0.5ppm co drugi dzien CO2 z butli cisnieniowej wlaczane tylko gdy jest swiatlo (elektrozawor). Myslalem ze okrzemki powstaly bo przez tydzien gdy przygotowywalem szfke pod akwa rosliny byly w wiaderkach i nie byly specjalnie doswietlane ale wydaje mi sie ze te okrzemki na starych lisciach wykazuja znamiona ekspansji.

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

13 kwi 2004, 10:22   (#4)  

Zwiększenie ilości azou i/lub fosforu pomaga na glony o ile wcześniej roślinom brakowało tych pierwiastków :) Okrzemki bardzo często pajawiają się w nowozałożonych zbiornikach, poczekaj jeszcze trochę zazwyczaj same znikają.

Marcin Baranowski

Jan Poświata

13 kwi 2004, 10:37   (#5)  

Marcin Baranowski napisał(a):Zwiększenie ilości azou i/lub fosforu pomaga na glony o ile wcześniej roślinom brakowało tych pierwiastków :)

Marcinie, czy to możliwe że po uzupelnieniu braku przez jakiś czas rosliny będą pobierały danego pierwiastka wiecej (magazynowanie) :?: Okazalo się że przez długi okres czasu mialem niedobór fosforu. Po uzupełnieniu braku ( do 2,5 mg/l ) nastepnego dnia mialem poziom 0 mg/l. Uzupełniłem do 2,5 mg/l i nastepnego dnia znów <0,5 mg/l (ale już nie zero), w sumie teraz dodaje minimum 1 ppm dziennie (H2PO4). Nitki prawie znikneły i roslinki szaleją wiec chyba jest ok :?

Jan Poświata

13 kwi 2004, 10:42   (#6)  

Taka sytuacja jest typowa po uzupełnieniu niedoboru azotu i fosforu. Zapewne jest tak również w przypadku innych pierwiastków ale nie ma tego jak zmierzyć. Rośliny w ciągu pierwszych kilku dni pobierają jony na potęgę, w znacznie wiekszych ilościach niż wynoszą ich potrzeby.Tempo pobierania mocno się zmniejsza dopiero gdy uzupełnią "zapasy". Tak więc po pierwszych kilku dniach trzeba zmniejszyć dawkę.

Marcin Baranowski

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Zrzut ekranu (22).png

Potrzebuje pomocy z zulixem

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1512
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
20230315_184951.jpg

Zielenice punktowe Pomocy...

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3455
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka; Akwarium 112L Oświ...

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5842
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Proszę o pomocy z nawożeniem solami

Michalina w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15696
Witam, Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane: DH 11.8 (z testu...

Rozpuszczające się rośliny. Pomocy

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 17895
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie. NO3 ok 20...

Parametry wody - pomocy

Krasuckikamil w Nawożenie · Odpowiedzi: 77 · Wyświetlenia: 23564
Witam mam akwarium na ziemi ogrodowej kostkę 91 litrów w miarę mocno obsadzone roślinami nawozone co2 1 b ą bel na sekunde i do tego podaje potas W tym mialem 6 neonki 10 rozbor borneanskich 5 otosko...

Dziurawy problem.Pomocy.

bieniolubo23com w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5622
Witam wszystkich i pozdrawiam na forum.Nie chce się rozpisywać tylko szybko przejdę do rzeczy.Mianowicie chodzi mi o dziury w roślinach,a najbardziej u Hygrophila Corymbosa Minima.Oto zdjęcia: 2016111...

Start nawożenia EI - pomocy

jaros.kk w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2482
Witam. Chciałem prosić o pomoc w doborze mieszanki nawozowej makro EI. Zbiornik: 240l (ok 200l netto) 120/40/50. Filtracja: chinol HW303B z UV gąbki + keramzyt. Podłoże: ziemia ogrodowa + kulki glina...

Wysokie kh, ph i gh, pomocy !

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 15429
Dzień dobry. Udało mi się wreszcie dostać w sklepie testy paskowe z tetry. Zmierzyłam parametry wody : CI² wynosi ok. 0 - 0,8 pH- 8-8,4 Kh ( i tu mnie to bardzo martwi ) 20° d Gh -8°d - 16° d No³ - ok...

Potrzebuje pomocy w ogarnięciu zbiornika (EI)

eoe6 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1410
Witam, akwarium ma juz około 5 miesiecy, ale nadal nie uporałem sie w 100% z nawożeniem EI. Rosliny : 1× Bacopa australis 4× Tropica 1-2-Grow Eleocharis sp. 'mini' 1× Hydrocotyle tripartita 1× Altern...

Statystyki

Ten temat przegląda 417 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 417 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.