czesc
Mam ogromny problem i zwracam się z prośbą o pomoc.Rośliny nie chcą mi rosnąć.Chyba brakuje in jakiegś pierwiastka i nie wiem jakiego.liście na czubkach są żółtawo pomarańczowe np.
ludwigia, hygrofilia polisperma nie wykazują zadnego wzrostu, tylko wypuszczają
korzenie. Jedynie jako tako wypuszczają nawe liście
żabienice ale początkowo mają one zabarwienie wręcz bordowo brązowawe np amazonicus. Nie rosną także wywłuczniki, bakopa,
cabomba, nawet "trawy". Na początku gdy kupuję roślinę i pocadzę to rośnie przez jakiś okres i powoli przestaje.
Nadwódka wielonasienna i ludwigia nie wypuszczają zadnych liści tylko korzenie.
Mam zbiornik 200 l. Oświetlenie 60 wat specjalne dla roślin i muszę zasłaniać jażoniówki bo pojawiają się okrzemki.jest filtr. ze sprzętem technicznym jest ok.
Za pierwszym razem gdy rośliny przestaly rosnąć użyłem tropikala żelazowego ferro aktiw i akła plant b. Lałem zgodnie z instrukcją i nic.Potem kupiłem serra florena i było ok zaczęły rosnąć ale korzeni terz kyło trochę. gdy przestalem dozować problem powrócił, brak wzrostu. Kiedy przeczytałem o pokonie żelazowym wlałem go stopniowo i w ciogu tygodnia wlałem około 40 ml na akwarium 200 l -nie pomogło
Pomyślałem ze skero tropikal żelazowy wcześniej nie pomógł a teraz pokon to pewnie nie jest to brak żelaza. dodałem trochę mgso4 ale nie mialem z kąd wziąćk k2so4 to wsypalem pół łyżeczki jakiegoś nawozu potasowego do ogrodów w którego składzie było 50% K2O - rośliny nie drgnęły.
w akwarium mam około20 ryb 10 neonek 2 skalary góraminy kosiarki..więc wydaje mi się że azotu i fosforu nie brakowało. CO2 też podaję z bimbrowi.
ponieważ rośliny nie rosły to wykorzystały to okrzemki i nawet póżniej zielenice zasyfiły mi akwarium i zacząłem od nowa
Kilka dni temu wlałem wodę posadzilem rośliny włączylem swiatło itd.Nie wpuściłem ryb aby nie rosły glony z myślą ze je wpuszczę ja ruszą rośliny. Wlałem też w ciągu 3 dni zalecaną dawkę serra florena czyli jak na moje akwariut wyszło 50ml k [ ten nawóz wcześniej pomógł]. minęły 4 dni i efekty są takie: zaczęły pojawiac się okrzemki żabienice wypuściły po jednym liściu z dużą ilością koloru borbowawego- liście te w miarę rozwjania bardziej się zazieleniały , wywłuszniki nie rosną , bakopa też, ludwigia mu na czubku trochę zaróżowione jasne liście i nic nie rośnie, jakaś roślina podobna do fasolki nie rosnie ma powyginane liście na czubkach i puszcza dużo korzeni z łodygi. Nadwódka wielonasienna ma różowawe liście na czubkach pędów nie rośnie wogóle tylko puszcza pełno korzeni z łodygi.