Wlot filtra pod powierzchnią wody? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wlot filtra pod powierzchnią wody?

Liczba wyświetleń: 6656·Odpowiedzi: 11
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu filtra zewnętrznego fluval 207 jednak skutecznie odstraszają mnie opinię na temat filtrów zewnętrznych i powodzi zwłaszcza gdy mieszka się w bloku. Czy według was ma sens montażu wlotu filtra 2-3 cm pod powierzchnią wody? Filtr wstawionym do wiadra w szafce i te 10-20 litrów spokojnie wpłynęłoby do wiadra. Do poruszenia dna użylbym małego pat mini. Co myślicie ?

Tomasz90
Ranga: Początkujący

Też miałem (z perspektywy czasu myślę, że głupie) obawy, nawet zamiast zewn. startowałem akwarium z filtrem wewnętrznym. Jednak po 3-4 tygodniach zakupiłem kubełek i nic lepszego się trafić nie mogło :).
Jako zabezpieczenie w razie coś (chociaż teraz już też bym tego nie stosował) wywierciłem małą dziurkę 2-3cm poniżej tafli wody, która zapowietrzy filtr w razie jakiegoś kuku.

Napiszę Ci jak mi pisano - wody w czasem pękających wężykach pod umywalką czy zmywarką się nie obawiasz? tam to będzie lecieć na podłogę nie tylko pojemność akwarium :)

Binio
Ranga: Stały bywalec

Step 1: kup porządny, nowy kubełek. Step 2: przeczytaj jego instrukcję obsługi. Step 3: smaruj uszczelki. Step 4: nie troskaj się powodziami ;)

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też się obawiałem powodzi i wywierciłem dziurę w rurce. Teraz z perspektywy czasu widzę, że były to obawy nieuzasadnione, a ten otwór tylko przeszkadza.
Filtr jak już się rozszczelni to raczej będzie to drobny wyciek więc to wiadro Ci wystarczy, a nawet pewnie po czasie i z niego zrezygnujesz.

Zetrow
Ranga: Początkujący

nuendo Wrocław
Zetrow napisał(a):Też się obawiałem powodzi i wywierciłem dziurę w rurce. Teraz z perspektywy czasu widzę, że były to obawy nieuzasadnione, a ten otwór tylko przeszkadza.
Filtr jak już się rozszczelni to raczej będzie to drobny wyciek więc to wiadro Ci wystarczy, a nawet pewnie po czasie i z niego zrezygnujesz.

Też się obawiałem. W szczególności, że przez mój pośpiech w składaniu kubła miałem na podłodze jakieś 40 l wody w 3 dniu jego funkcjonowania. Przeszło mi samoistnie 😎 Jak to kiedyś ktoś powiedział " strach przed śmiercią jest gorszy niż ona sama " 😋

nuendo
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

AquaMolitor napisał(a):Step 1: kup porządny, nowy kubełek. Step 2: przeczytaj jego instrukcję obsługi. Step 3: smaruj uszczelki. Step 4: nie troskaj się powodziami ;)

Tutaj kolega napisał dosłownie wszystko. W razie czego ubezpiecz mieszkanie jeśli masz obawy :) a pojedynek pat vs kubeł to już w dziale humorystycznym powinien być :)

MaciejŁukasz
Ranga: Poznaje temat

j666 W-wa [NW]
Po wszystkich odpowiedziach widać, że koledzy nie żonaci ;-).

j666
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: W-wa [NW]

j666 napisał(a):Po wszystkich odpowiedziach widać, że koledzy nie żonaci ;-).

Ojtam, ojtam, z żoną też można się dogadać...
Czasem kosztuje to trochę więcej niż nowy kubełek do akwarium, ale próbować trzeba.
:-P

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akaruz Kraków
j666 napisał(a):Po wszystkich odpowiedziach widać, że koledzy nie żonaci ;-).

A co ma piernik do wiatraka?
To taka kobieta w bloku będzie mieszkać na którym pietrze? Przecież może zalać sąsiad z góry, dach może przeciec itd.
Jak już było wspomniane pralki zmywarki, zawory - wszystko może strzelić.

Akaruz
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

j666 W-wa [NW]
Akaruz napisał(a):A co ma piernik do wiatraka?
Strach przed śmiercią jest gorszy, niż ona sama ;-).

j666
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: W-wa [NW]

Filtr jak sie rozszczelni to raczej bedzie zasysal powietrze a nie wypluwal wode. Tam jest podcisnienie.

marikfox
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Anonim 58190
j666 napisał(a):
Akaruz napisał(a):A co ma piernik do wiatraka?
Strach przed śmiercią jest gorszy, niż ona sama ;-).

tak tylko mówią ;)

Anonim 58190

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20251009_123256.jpg

Sun Sun CUP-807 - wilgoć i krople wody w tubie

Zenon 63 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4420
Witam. Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807. Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ? Póki co testuję to urządzenie poza ak...
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1591
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2291
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1075
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
YouTube

Dlaczego podmiana wody jest ważna.(Film)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1267
Hej Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5025
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2572
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1217
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3078
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1654
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Statystyki

Ten temat przegląda 689 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 689 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.