Szkodliwe bakterie w filtrze RO - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Szkodliwe bakterie w filtrze RO

Liczba wyświetleń: 1648·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
krzysiek032
Montuję sobie dzisiaj filtr RO
Słyszałem o tym że nie można dopuścić do tego by namnożyło się zbyt dużo bakterii w filtrze RO.
Czy naprawdę jest to takie istotne i wpływa na żywotność membrany?
Ja mam w łazience dość wysoką temperaturę (chyba jak każdy).
Jak często więc powinienem używać filtra by nie namnożyły się te bakterie?
Wodę podmieniam raz w tygodniu.
I planowałem odłączać filtr i zanosić do piwnicy w chłodne miejsce gdy nie pracuje, ale nie wiem czy nie lepiej używać go w tygodniu do jeszcze innych celów i już nie zanosić.
Krótko mówiąć ile czasu najdłużej może wisieć niepracujący filtr RO by nie rozwinęły sie owe bakterie?
Może jakiś biolog by się wypowiedział.
Woda mineralna niegazowana podobno po otwarciu może stać max 24 godz.
I po tym czasie jest juz mniej zdrowa ze wzgledu właśnie na bakterie.
Czy można więć założyć że podobnie jest z wodą kranową w filtrze?

krzysiek032

Grzegorz Zbieć

09 kwi 2004, 15:42   (#2)  

Filtra RO nie można też przesuszyć.
Dlatego odłączanie nie jest najlepszym rozwiązaniem, choć niektórzy przechowują go zalany wodą. Zwróć uwagę, że takie przechowywanie nie różni się niczym od trzymania otwartej butelki, jeśli chodzi o bakterie. Inna sprawa, że w przypadku filtra chodzi o wpływ bakterii na żywotność membrany a nie o jakość wody w nim stojącej.
Chyba wystarczającym rozwiązaniem jest uruchomienie filtra, (czyli przepłukanie)raz dziennie.

Grzegorz Zbieć

krzysiek032

09 kwi 2004, 17:24   (#3)  

Mam nadzieję że jest wystarczające, bo codziennie latać z nim do piwnicy mi się nie uśmiecha.
Co do wysuszenia, to wiem o tym że nie można do tego dopuścić.
Ale gość z allegro który sprzedawał mi ten filtr i który ponoć zna się na tym, powiedział że jak membrana jest wilgotna i znajduje się w chłodnym i ciemnym miejscu to nie ma
konieczności przepłukiwania jej i nie wyschnie mimo otwartych wylotów (choć można przecież je czymś zatkać) jeśli używa się filtra nawet raz na tydzień.No i bakterie też się tak nie rozmnażają.
Ja tylko nie wiem ile czasu potrzeba by namnożyły się te bakterie i jak często mam latać ( i czy wogóle do piwnicy z filtrem) czy tak jak ty proponujesz raz dziennie go przepłukać i wystarczy.

krzysiek032

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1510
Hej Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
Image1723315930.147119.jpg

Bakterie wewnątrz bio mediów

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1313
Hej! Taka ciekawostka. Organizowałem sobie dziś na nowo kubeł i pomyślałem, że po chłopsku zajrzę do wnętrza trzyletniego „matrixa” ;) Jak wiemy-bakterie żyją w biofilmie. Nie ma biofilmu, nie ma ko...
YouTube

Jak poprawić przepływ w filtrze hw 302.

manonegra13 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1983
Może się komuś przyda, a może już było, takie spostrzeżenie. Co o tym sądzicie? Wysłane z MI 8 Lite przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
YouTube

Modyfikacja wkładów w filtrze Fluval

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1985
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała.

Przepływ wody w filtrze

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1502
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...

Zapchane wężyki od napowietrzania w filtrze wewnętrznym

Rafal111 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1415
Mam ostatnio problem z filtrami wewnętrznymi i to kilka typów. Mają od zawsze podłączone wężyki napowietrzające na wylocie. Już powiększałem otwory, myłem filtry i wężyki i po kilku dniach mam zarośni...

Jak często wymieniać wkłady biologiczne w filtrze?

salava8 w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 15750
Cześć, zastanawiam się czy złoże biologiczne w filtrze w zbiorniku roślinnym trzeba co jakiś czas wymieniać? Czy pory mogą się zatykać? Wydaje mi się, że spotkałem się z takim zaleceniem producenta w ...

Zeolit w filtrze

Aras21 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5052
Cześć, czy wielkość zeolitu ma znaczenie w filtrze kubełkowym? Widzę że są różne średnice u tych samych sprzedawców i zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem jest jakiś mix - żeby dokładnie koszyk b...

O filtrze raz jeszcze. Alternatywa dla Ultramax 2000

DawidJot w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5065
Potrzebuje zaopatrzyć się do drugiego akwarium 200 l i szukam innej równie fajnej alternatywy . Przedział do 700 PLN. Co możecie polecić ? Czy filtr z lampą UV ma sens mam często w wodzie zielenice. ...

Wymiana złoża w filtrze zewnętrznym

pit73 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3690
Posiadam filtr Eheim Classic 150 zasypany lawą. Rzecz w tym, że ta lawa strasznie podnosi mi KH - z tygodnia na tydzien mam coraz wyższą wartość, pomimo robienia podmianek z czystej RO. Chciałbym wymi...

Statystyki

Ten temat przegląda 141 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 141 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.