Węgiel w płynie - dziwny wynalazek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Węgiel w płynie - dziwny wynalazek

Liczba wyświetleń: 7557·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
Szukając niedrogiego aldehydu glutarowego natrafiłem na allegro na taką oto ofertę:

Na moje zapytanie - "jaki to dokładnie roztwór aldehydu" Sprzedawca ku mojemu ździwieniu wyjasnił "ależ to w ogóle nie jest na aldehydzie". Okazało się, ze wspomniany węgiel w płynie to 75%CaCO3 oraz 4% MgCO3. Na chemii jestem średnio kumaty ale wyraziłem obawę, czy aby środek ten nie zatwardzi wody. Sprzedawca uspokajał iż "zwiazek jest wykorzystywany przez rosśiny w całości i nie zatwardza wody".

Nie do końca przekonany postanowiłem jednak zaeksperymentować. Po 2 tygodniach mogę stwierdzić iż preparat dawkowany zgodnie z instrukcją jakby rzeczywiście nie zatwardzał wody. Wpływ na rośliny trudno mi jeszcze ocenić.

Pytanie do bardziej obcykanych chemicznie kolegów - co sądzicie o tym całym wynalazku? Jest to jedyny znany mi oprócz MicrobeLift BioCarbon węgiel w płynie nie bazujący na aldehydzie, co oczywiście jest nieco kuszące.

pozdrawiam
Grzegorz

greir
Ranga: Początkujący

Nie powiem Ci nic nt. tego ale od kilku lat używam nawozów od tego producenta i naprawdę działają nie mówiąc już o cenie.

BOROTom
Ranga: Znający temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda
4% MgCO3
"W warunkach standardowych jest to biała lub bezbarwna substancja krystaliczna. Praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie."

75%CaCO3
"Pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się na tlenek wapnia i dwutlenek węgla[4]:"

Microbe lift to ceniona marka z własnym labolatorium i bazująca na naturalnych ekstraktach, tutaj masz zmieszane 2 sole chemiczne z wodą destylowaną, które udają "węgiel w płynie".

Równie dobrze możesz wlać do akwarium mętny osad z dna czajnika. Efekt będzie dokładnie taki sam.

Sprzedawca uspokajał iż "zwiazek jest wykorzystywany przez rosśiny w całości i nie zatwardza wody".

A to dopiero ciekawostka przyrodnicza.
Nie wszystkie rośliny są w stanie przyswajać węgiel z wodorowęglanów a co dopiero z węglanu wapnia tak trudno rozpuszczalnego w wodzie :)

Preparaty tego typu używa się do zasilenia wodę w wapń albo w celu podniesienia GH i KH wody ale pod warunkiem, że woda jest już wysycona dwutlenkiem węgla, co umożliwi łatwiejsze rozpuszczanie CaCO3. A nie jako zamiennik dwutlenku węgla i łatwo przyswajalna forma węgla jak sugeruje nazwa preparatu.

Jest tylu producentów nawozów cieszących się uznaniem i w dobrej cenie, że nie ma sensu lać do akwarium z żywymi zwierzętami i roślinami jakichś garażowych środków dla zaoszczędzenia kilku złotych.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. Tak podejrzewałem,ze nie może być tak pięknie;) Mój problem polega jednak na tym iż w jednym konkretnym zbiorniku nie za bardzo chcę podawać alhehyd (z moich doświadczeń wynika że bardzo źle działa na Vallisnerię, którą mam właśnie w tym zbiorniku) więc potrzebuję jakiegoś niealdehydowego zamiennika. Z różnych względów prawdziwy CO2 z butli tez nie wchodzi tu w grę. Więc na placu boku pozostawałby tylko BioCarbon MicrobeLift. Ma ktoś jakąś opinie o skuteczności tego preparatu?

greir

Akurat Piotrze co do nawozów tego producenta to się mylisz. Nie sądzę ,że Ci inni producenci sprzedają np.0.5 l fosforu za 5zł.
Sam sprawdzałem testami Zooleka i tak jak na etykiecie tak podnosi poziomy danego pierwiastka.

BOROTom
Ranga: Znający temat

Kupiłem ostatnio z ciekawości specyfik AKWA MAX CARBO NATURAL, w opisie napisano: Nie zawiera w składzie Glutaraldehyde. Rozumiem, że jest to węgiel w płynie. W czym jest lepszy gorszy od innych np. takiego Carbo z Blue-Line?

TenOdTego
Ranga: Aktywny użytkownik

No to trzeba by wiedzieć co tam jest w środku - równie dobrze producent mógł tam dwuwodorek tlenu;) Z ciekawości kupiłem kiedyś - moge jedynie powiedzieć że środek ma spore przewodnośc, wiec coś tam pewnie jest. Producent nie udzielił mi informacji. Jakiś szczególnych efektów nie zauważyłem.

greir

Jest to węgiel organiczny np z cytrynianów

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

I to coś działa?

greir

Oczywiście
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/brigh ... 40745.html

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1931
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...

Odmulacze w płynie

pk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5606
Co sądzicie o tego typu rozwiązaniach? Szczepy bakterii, które pomagają utrzymać czystość w akwarium i przetwarzają resztki organiczne? Nie mam doświadczenia, ale na papierze brzmi to bardzo dobrze. Z...

Dziwny kolor nawozów.

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2342
Witam nawożę solami i zastanawia mnie czemu nawozy po jakimś czasie robią się o kolorze herbaty np. mgso4 a taki żółtawy np. kno3 lub kh2po4. Używam konserwantów e300 e202.

Tzw."węiel w płynie" - skuteczność

szymon1973 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 19999
Mam pytanie o sensowność stosowania tzw. "węgla w płynie". Jak pisze jeden z producentów : Jest to wydajny i efektywny nawóz dla roślin akwariowych. Silna stymulacja wzrostu następuje już po 1-2...

Czy ktoś zna skład CO2 w płynie?

smugga w Nawożenie · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 55545
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...

Rośliny nie rosną, dziwny nalot na liściach

mikerd w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2443
Witam was serdecznie, moja przygoda z akwarystyka jest juz dosc dluga. zaczynalem kiedys od malego akwarium roslinnego gdzie mialem tylko filtr i grzalke. Na dzien dzisiejszy posiadam akwarium 116 L g...

NO3 azot w płynie, pytanie.

Kalejdoskop w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2254
Czy azot NO3 podawany w płynie zawsze ma w składzie także potas K ? Mam dość sporo potasu u siebie w zbiorniku a niewiele NO3 stąd pytanie czy można podać bezpośrednio NO3 bez potasu?

Trawnik - bimbrownia i CO2 w płynie

AQwa MANIAK w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2053
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.

Akwarium na ziemi ogrodowej a wegiel w plynie

Berdynek w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4959
Witam wszystkich. Mam nadzieje ze pisze w odpowiednim dziale. Dzis zalozylem akwarium na ziemi ogrodowej. Gdzies czytalem ze do takiego akwarium nie lejemy zadnej chemii. Czy wegiel w plynie jest dop...

Carbo i potas w płynie, kiedy nawozić ?

Krzysztof100 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3340
Witam, zakupiłem carbo i potas w płynie i mam pytanie kiedy lepiej nawozić (lać) rano kiedy załączają się lampki czy na noc kiedy oświetlenie nie działa ??

Statystyki

Ten temat przegląda 379 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 379 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.