Akwarium roślinno/dekoracyjne 042l - zestaw - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium roślinno/dekoracyjne 042l - zestaw

Liczba wyświetleń: 2439·Odpowiedzi: 1
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam!
Przymierzam się do spełnienia mojego marzenia, czyli posiadania akwarium roslinnego z prawdziwego zdarzenia. Będzie to moje pierwsze akawrium tego typu, kontakt z akwarystyką ostatni raz miałem kilka lat temu, posiadalem wtedy zbiornik low tech i pare gratów po nim zostało. Chcę żeby był to zbiornik typu HT z podażą CO2 na podłożu aktywnym. Po chwili namysłu mam w planach kupić/ już posiadam:
Akwarium 35x35x35 42litry - 3 ściany opti.

*Filtr fzn-1 - już posiadam, chciałbym go zmodyfikować o dodatkową ceramikę w charakterze biologicznej filtracji, oraz prefiltr z drobnej gąbki. W akwarium nie zamierzam trzymać żadnych ryb. jedynie krewedki red cherry.

*filtr ro3 - już posiadam.

*grzałka z termostatem - już posiadam.

*oświetlenie - Parę lat temu triumfowały świetlówki t5, teraz nie widzę ciekawych ofert z belkami. Zastanawiam się czy nie iść z duchem czasu i nie zakupić belki led. Myślalem nad produktami marki CHIHIROS, ale nie wiem na który model się zdecydować. A-361, E-361, E-351? Czy może polecicie inny sprzęt? (Najbardziej wymagająca roślina jaką chciałbym mieć to glossostigma, marzy mi się trawnik. Aranżację jaką chciałbym zrobić przesyłam w zalączniku, miejsce na glossostigmę to zielony wycinek z przodu akwarium)

*CO2-chciałbym zamowić zestaw z elektrozaworem, ten tutaj -> https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techn ... 26213.html Czy ten zestaw będzie odpowiedni? Czy może obejdzie się bez elektrozaworu?

*Podłoże-W tym temacie jestem całkowicie zielony. Nie wiem czy zdecydować się na drogą ada amazonia, czy na jakieś tańsze. Może podłoże od HELP bądź Platinum soil qualdropa? Czy między tymi podłożami jest duża różnica i czy warto dopłacić do ada? Lepsza będzie wersja normal czy powder? Czy pod takowe podłoże jest sens dawać jakieś pałeczki nawozowe lub coś w tym stylu, czy lepiej nie?

*Nawożenie-Nawozić solami samemu czy zdecydować się na jakiś gotowy zestaw?

*Chemia-Wiem że będę musiał się zaopatrzyć w jakiś mineralizator RO, kompletnie nie wiem jaki. Wiem też że będe musiał kupić bakterie.

Mam nadzieję że niczego nie pominąłem. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Na zakończenie zapytam tylko czy moglibyście polecić mi jakiś blog/artykuł o prowadzeniu tego typu akwarium? Chodzi mi o zagadnienia takie jak odpowiednie parametrów wody, czynności pielęgnacyjne, objętość podmian i tym podobne.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :D

piotr0234
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ptysiek Amano k/Wrocławia
-Co do Co2 to idealny zestaw, jest wszystko
-Moje ulubione podłoże to Platinum soil qualdropa, wersja normal, jest tańsza i wygląda bardziej naturalnie
-nawożenie, wybierz to które jest wygodniejsze dla ciebie, bo oba sposoby są dobre... chociaż ja jednak nie nawożę solami... jakoś tak... :D

Ptysiek Amano
Ranga: Poznaje temat

Miasto: k/Wrocławia

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20044
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 612
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2130
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5912
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1980
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 810
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1684
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1645
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1540
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2513
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Statystyki

Ten temat przegląda 182 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 182 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.