Woda ze zmiekczacza domowego
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, Szukam kogoś kto ma w domu zmiękczacz wody, taki którego główną rolą jest zmiękczenie wody w domu a nie w akwarium. Z tego co wiem to taka woda nie bardzo się nadaje do akwarium, nawet po uzdatnieniu. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Czy wciąż trzeba stosować filtr RO? Pozdrawiam
-
pi3cho82
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
pi3cho82 napisał(a):Witam, Szukam kogoś kto ma w domu zmiękczacz wody, taki którego główną rolą jest zmiękczenie wody w domu a nie w akwarium. Z tego co wiem to taka woda nie bardzo się nadaje do akwarium, nawet po uzdatnieniu. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Czy wciąż trzeba stosować filtr RO? Pozdrawiam
Witaj, Nie mam zmiękczacza, jednak mogę potwierdzić problem z wodą do akwarium z takiego filtra z powodu sodu. Do zastosowania w akwarystyce potrzebujesz podłączyć filtr RO i mineralizować.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Mam zmiękczacz, wszystko byłoby fajnie gdyby nie regeneracja żywicy poprzez sól. Ja mam taką możliwość, ponieważ mogę zakręcając zawory na węźle wodociągowym obejść zmiękczacz i lać kranovit do baniaka, ewentualnie pod szafką wpiąć się w mój węzełek i lać wodę ro bezpośrednio do baniaka a odpad do kanalizy.
-

cob_ra
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Skierniewice
Powiązane tematy
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Dzisiaj włożyłem 100ml purigen do filtra w celu pozbycia się zabarwionej wody od korzenia.
Co mnie zszokowalo to 30 min po włożeniu purigenu woda w akwarium mleko!.
Wkład przepłukany przed włożeniem...
Witam wszystkich, mam akwarium od miesiąca co zrobić żeby woda byla przezroczysta ?
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Witam, ostatnio zmieniłem filtr z Jbl e-1502 na aquela ultramax 2000, ze starego przełożyłem ceramikę i dołożyłem nowej, dodałem bakterie nitrifikacyjne na start nowego. Od 2 tygodni woda zaczęła śmie...
Witam, mam pytanie czy woda z domowego zmiękczacza np. Aquahome 20 nadaje się do stałej podmiany wody w akwarium?
Tj. Mam taki plan.
Buduje akwarium 1500 litów
Mam podprowadzona wodę pod akwarium i...
Witam
chciałbym się poradzić 2 tygodnie temu założyłem nowe akwarium 72l. I od tego czasu zrobiłem 2 razy podmianę jakieś 20% i przy podmianie podałem Tropical Antychlor i Tropical Bacto-Active i od ...
Witajcie mam mały problem . Chyba już ok miesiąc.
Wyjazd z rodzinka weekend w tym czasie nie było prądu nie działał filtr.....
Wróciłem w nocy wszystko działało po powrocie z pracy woda mętna jak by...
Witam. Mam problem związany z wodą. Jakiś czas temu miałem awarię prądu. Nie było prawie 2 dni pradu. Akurat tego samego dnia co wymieniłem wodę wyłączyli mi prąd.
I od tamtej pory mam problem z woda...
Witam.
Dzisiaj udało mi się wcześniej wrócić z pracy, a chata wolna to wziąłem się za testy wody w akwarium w kranie i z filtra RO. Ponieważ jestem na etapie poprawiania warunków w akwarium, bo jest b...
|