|
|
Wymiana filtra wewn. na kubełek - media
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Mam w akwarium filtr wewnętrzny Aquael Turbo 1500. W nim gąbka i ceramika w koszyczku.
Dzisiaj podłączyłem filtr Hw-304a który docelowo ma zmienić ten wewnętrzny.
Pytanko co do mediów filtracyjnych. W kubełku mam obecnie wszystko nowe i po kolei od dołu dwa kosze z gąbkami, trzeci kosz ceramika i ostatni bardzo drobna gąbka przypominająca watę.
Niestety obecnie chodzą oba filtry dla zachowania biologii i bakterii ale sporo mi to zajmuje miejsca i ciężko optymalnie usadowić wylot od kubełka bo jest kolizja z wewnętrznym.
Z ceramiką nie ma problemu. Dorzucę tą z wewnętrznego do kosza z nową ceramiką. Czy gąbkę z filtra wewnętrznego też mogę wcisnać do jednego z koszy w kubełku i wyjąć już filtr wewnętrzny, czy może jednak zostawić oba filtry działające na około miesiąc?
-
MyaS
●
- Ranga: Początkujący
MyaS napisał(a):Mam w akwarium filtr wewnętrzny Aquael Turbo 1500. W nim gąbka i ceramika w koszyczku.
Dzisiaj podłączyłem filtr Hw-304a który docelowo ma zmienić ten wewnętrzny.
Pytanko co do mediów filtracyjnych. W kubełku mam obecnie wszystko nowe i po kolei od dołu dwa kosze z gąbkami, trzeci kosz ceramika i ostatni bardzo drobna gąbka przypominająca watę.
Niestety obecnie chodzą oba filtry dla zachowania biologii i bakterii ale sporo mi to zajmuje miejsca i ciężko optymalnie usadowić wylot od kubełka bo jest kolizja z wewnętrznym.
Z ceramiką nie ma problemu. Dorzucę tą z wewnętrznego do kosza z nową ceramiką. Czy gąbkę z filtra wewnętrznego też mogę wcisnać do jednego z koszy w kubełku i wyjąć już filtr wewnętrzny, czy może jednak zostawić oba filtry działające na około miesiąc?
Możesz przerzucić ceramikę, a gąbki np. pociąć na 1-2cm kosteczkę i wsypać do kosza. Tylko żeby Ci nie przyszło płukać ich pod kranem, przed przełożeniem. Jeśli są mocno brudne, wypłucz w wodzie z akwarium przy podmianie.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
-
derag0n
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Zgierz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki. Gąbkę pociąłem w plastry, ceramikę dosypałem do kosza i działa sobie już tylko filtr zewnętrzny co daje sporą oszczędność miejsca w baniaku.
-
MyaS
●
MyaS napisał(a):Dzięki. Gąbkę pociąłem w plastry, ceramikę dosypałem do kosza i działa sobie już tylko filtr zewnętrzny co daje sporą oszczędność miejsca w baniaku.

-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Z tej ostatniej drobnej gąbki to bym zrezygnował na twoim miejscu, szybko będzie ograniczać przepływ, lepiej dać więcej ceramiki, a na sam koniec jeżeli ci zależy na fizycznym klarowaniu wody, to daj symboliczną ilość waty filtracyjnej
-
Watkins
●
- Ranga: Poznaje temat
No właśnie chodzi o to że póki co przepływ mam za duży. Niby 200L, niby szerokość akwarium 90cm ale jak uruchomiłem filtr to zaczęło mi wyginać wszystkie rośliny. Zacząłem nawet szukać informacji jak ograniczyć ruch wody. Ze zwykłą dyszą miałem wirówkę taką że wyrywało wręcz rośliny niezależnie jak skierowałem dyszę. Deszczownica umieszczona na krótszej ściance bezpośrednio pod taflą wody robiła podobny efekt tyle że kładła mi wszystkie rośliny łodygowe na drugim końcu akwa. Wkońcu musiałem obniżyć deszczownicę o parę cm pod taflę i skierować strumień prawie pionowo, a i tak na drugim końcu rośliny lekko odchylają się od bocznej szyby ku środkowi. Może z czasem jak się gąbka/wata zacznie zapychać to rzeczywiście ograniczę jej ilość i zamiast tego dam więcej ceramiki której mam jeszcze jeden worek. Posiadam jeszcze biobale ale jakoś im nie ufam 
-
MyaS
●
Żeby ograniczyć duży prąd na wylocie to kombinuj z końcówką wylotu, nie ograniczają go przez zapychanie filtra bo to się zemścić wcześniej czy później
-
Watkins
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Cześć,
czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
Hej
Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
52-200323.jpeg
Poszerzyliśmy naszą ofertę o nowe wkłady ceramiczne Neo Media. Są one dostępne w trzech odmianach: PURE, SOFT i HARD a ich cechą charakterystyczną jest opcja korekty pH i twardości wo...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
|
|