akwa 150 l, swiatla 6*30 i pare pytan (dlugie)
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czesc
mam pytanie do Was: mam akwarium 150 L, w sumie mam w nim 6* 30 W oswietlenia ( z tym ze jedna z jarzeniowek to katyniczna), znajomy powiedzial mi ze przy takim oswietleniu powineinem zwiekszyc dawke nawozu jaki stosuje (PLANTA GAINIER). Inna rzecz ze do podmian stosuje wode RO, mineralizowana SERA Mineral Salt. Czy wiec trzeba nabyc PGP? CZy mineralizowanie ta sola wystarczy?
Inne pytanie jak to jest z K2SO4 i MgSO4*7H2O trzeba to dodatkowo sotsowac czy sobie darowac? Jezeli tak to w jakich dawkach?
I do czego sluzy kwas borowy?
ostatnio mialem leczone rybki wiec i NO2 i NO3 "skoczyly" wysoko, wiec podmieniam obecnie wode po 25% dziennie, woda oczywiscie odstana (RO), napowietrzona i Nitrivec tez podany. Czy wysokie azotany i azotyny moge spowodowac ze niedawno sadzona Limophillia Aquatica - miala bardzo rozowo czerwone listki jak kupilem - nie wiem czy dobrze ja rozpoznaje - wrecz sie rozplynela?
Przy okazji jednak mam pytanie jak stosujecie KNO3 i KH2PO4, bo przed leczeniem NO2 i NO3 zawsze mialem na poziomie zero, czyli rosliny przerabialy dokladnie wszystko i bylo chyba za malo tego.
Z gory dzieki wielkie za info.
Pozdrawiam
TOMASZ
-
tommy
●
tommy napisał(a):mam akwarium 150 L, w sumie mam w nim 6* 30 W oswietlenia
To kupa światła, rzyczę powodzenia znajomy powiedzial mi ze przy takim oswietleniu powineinem zwiekszyc dawke nawozu jaki stosuje (PLANTA GAINIER)
Zdecydowanie ma rację. Inna rzecz ze do podmian stosuje wode RO, mineralizowana SERA Mineral Salt. Czy wiec trzeba nabyc PGP? CZy mineralizowanie ta sola wystarczy?
Zadaniem tej soli nie jest w żadnym razie zapewnienie roślinom tego co potrzebne. Nawóz jest niezbędny. Inne pytanie jak to jest z K2SO4 i MgSO4*7H2O trzeba to dodatkowo sotsowac czy sobie darowac?
To zależy jaki jest skład tej soli którą mineralizujesz wodę, jeżeli ma odpowieni stosunek Ca:Mg to możesz sobie darować siarczan magnezu. Podobnie ma się sprawa z siarczanem potasu, musisz uwzględnić to czy zawarty jest w tej soli. W twoim przypadku zapewne niezbędne będzie podawanie sporych ilości KNO3, związek ten powinien pokryć zapotrzebowanie roślin na potas. I do czego sluzy kwas borowy?
Kwas borowy stosuje się m.in. do wyrobu emalii i farb oraz do konserwacji drewna  A tak poważnie to stanowi on źródło boru w nawozach. Czy wysokie azotany i azotyny moge spowodowac ze niedawno sadzona Limophillia Aquatica - miala bardzo rozowo czerwone listki jak kupilem - nie wiem czy dobrze ja rozpoznaje - wrecz sie rozplynela?
Moim zdaniem tak, NO2 i amoniak są w dużych stężeniach toksyczne dla roślin. Przy okazji jednak mam pytanie jak stosujecie KNO3 i KH2PO4, bo przed leczeniem NO2 i NO3 zawsze mialem na poziomie zero, czyli rosliny przerabialy dokladnie wszystko i bylo chyba za malo tego.
KNO3 trzeba stosować w takich dawkach by poziom azotanów nie spadał poniżej 5ppm, ilość musisz jednak dobrać eksperymentalnie. W przypadku fosforanów zalecany poziom to 0,5-1ppm. Najczęściej podaje się ok. 1ppm PO4 tygodniowo.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
W sprawie Planta Gainier Professional i waspekcie wody RO Mialem pytanie raczej w te strone czy jezeli wode RO potraktuej Sera Minera Salt to moge potem traktowac PG Classic? czy jednak kupic PG PROF?
-
tommy
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jasne, że możesz używać PGC do mineralizowanej wody z RO. Z tego co wiem to seria profesjonalna będzie właśnie przeznaczona do wody z RO i wówczas żadna sól nie będzie Ci potrzebna.
-

Marcin Baranowski
●
To kupa światła, rzyczę powodzenia
Jak mam to rozumiec, czy chcesz powiedziec ze mam go za duzo? a wracajac do PGC w jaki sposob dawkowac?
-
tommy
●
tommy napisał(a):Jak mam to rozumiec, czy chcesz powiedziec ze mam go za duzo?
Moim zdaniem tak. Ale jeżeli przy takiej ilości świetlówek jesteś w stanie utrzymać rośliny w dobrej kondycji i nie masz problemów z glonami to tylko pogratulować. a wracajac do PGC w jaki sposob dawkowac?
Dawka zalecana przez producenta jest zapewne dosyć konserwatywna. Pojawiają się już opinie mówiące, że w dobrze oświetlonych akwariach należy ją zwiększyć. To nowy nawóz więc musisz sam trochę poeksperymentować.
-

Marcin Baranowski
●
Moim zdaniem tak. Ale jeżeli przy takiej ilości świetlówek jesteś w stanie utrzymać rośliny w dobrej kondycji i nie masz problemów z glonami to tylko pogratulować.
Jedynym problemem, ktory w nim jest to sa pojawiajace sie zielenice - male kropki koloru zielonego na lisciach...wycinam je, nie wiem co jeszcze moge robic procz podmian wody, podawania CO2 (butla cisnieniowa) - co do karmienia nie moge dawac za malo bo jeszcez prezd leczeniem to NO3 mialem 0, wiec raczej dla roslin zle. w dobrze oświetlonych akwariach należy ją zwiększyć. To nowy nawóz więc musisz sam trochę poeksperymentować.
no wlasnie obawiam sie aby experymetowanie nie skonczylo sie atakiem glonow..tego sie boje, a aqua art nie odpisuje na maila.
-
tommy
●
Dawki PGC mozna przekroczyc trzykrotnie przy silnym swietle (rzedu 1W na litr). Jesli chodzi o zielenice, to przyczyna ich pojawiania sie moze byc niski poziom P.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Czyli mowiac krotko kupowac test na fosforany? i co podawac wtedy? jak to robic. wlasnie zmierzylem wszystkie wartosci w akwa, oto one:
kh - 5
GH - 9
pH - 6,5 (test Sery jest niedokladny)
Fe - 0,25
NO2 - 0 - super w koncu - piec dni temu mialem 1,5!
NO3 prawie zero. czyli koniec zarcia dla roslin.
i co zorbic z tymi zielenicami w jaki sposob dzialac jest roche lisci na ktorych sa m.in anubias kilka krypotokoryn, bakopa karolinska...
-
tommy
●
Z zielenicami na starych lisciach nalezy sobie dac spokoj. Co do dawkowania P (oraz N), to bylo ostatno kilka razy, wiec, prosze przeszukaj troszke postow- generalnie dobrze miec KNO3 i KH2PO4 i dawkowac odpowiednio, to wraz PGC powinno pokryc zapotrzebowanie roslin na makro i mikro elementy- u mnie praktycznie jest OK, a wode mam zblizona do Twojej.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
No wlasnie apropos PO4 czyli jak dobrze rozumiem fosforanow - dokonalem pomairu i wychodzi mi ze mam stezenie 4,0 mg/L (test sera) NO2 i NO3 sa na poziomie 0.
Szukam cale archiwum forum ale nie moge niestety znalezc info o prawidlowym stezeniu PO4 w akwarium.
I inna rzecz co oznacza skrot ppm? do mnie najbardziej dociera mg/L to tak apropos dawkowania innych substancji
-
tommy
●
Coś słabo szukałeś z tym PO4  Najczęściej wymienia się poziom 0,5-1ppm ale niektórzy zalecają 2ppm. Skoro jak piszesz zielsko rośnie dobrze a glonów masz umiarkowaną ilość nie zmieniaj nic w nawożeniu. Wiele osób (w tym ja  bezskutecznie próbuje uzyskać takie rezultaty. Co do ppm to niedawno był o tym wątek. W wodzie słodkiej to to samo, mi osobiście łatwiej pisze się ppm więc używam tych jednostek.
-

Marcin Baranowski
●
NO wlasnie z tymi glonami nie jest do konca, limnofilia sie zrobila szarobura brunatna, i widzac NO3 vs. PO4 to sie zaczynam martwic bo nadmiar PO4 ws tos NO3 musi skonczyc sie blonami
i dalej nie wiem co to ppm. szukam dalej choc mi juz sie mozg lasuje. jak sie to ma w mg/L?
-
tommy
●
Dla roztworow w wodzie ppm (part per million) to jest to samo co mg/l. Jesli masz zero NO3 i 4mg/l PO4 to sprobuj zmierzyc najpierw innym testem (choc ja tez uzywam Sery i nie narzekam), a jesli wyniki beda podobne, podciagnij NO3 przynajmniej do 2mg/l. Sprawdz jaka jest zawartosc fosforanow w wodzie ktora podminiasz, jesli nizsza (w szczegolnosci zero), to zrob ze dwie podmiany po 50% w odstepie trzech dni. Potem mierz NO3 i PO4 i uzupelnij jedno badz drugie do stosownego poziomu.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Grzegorz widzisz i tutaj jest pies pogrzebany (nie moj pies) ale od jakiegos czasu stosuje wode RO wiec nie ma w niej nic.  oczywiscie zaraz sie upewnie i zmierze to tez...
czekam na dostawe KNO3 itp czy jest tutaj ktos ze szczecina kto moze sie podzielic? KNO3?
-
tommy
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To moze te sole Sery zawieraja P, zmierz poziom zaraz po zmieszaniu z woda z RO i upewnij sie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
NO i juz wiem wiecej: woda kranowa: PO4 - 0,25 mg/L zas woda RO po 2 dniach stojaca <0,1 mg/L to juz nic kumam nic co moze mi produkowac tyle PO4 w akwa.
-
tommy
●
Witam.
Czy woda z R/O musi być odstana.
Pozdrawiam Robert.
-
duduś
●
Ja trzymam ja jeden dzien by pH sie ustabilizowalo.
-
tommy
●
Tommy, a co z zawartoscia P w tych solach Sery, no i jaka masz obsade w swoim akwarium i czym karmisz bydlatka?
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 23 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Ave
Takie pytanie. Tydzień temu założyłem akwarium LT. Podłoże Controsoil, filtr Fluval U2, świece na razie 5 godzin dziennie, woda kranowa plus uzdatniacz.Podawane bakterie Sera Bio Nitrivec,dzisiaj ...
Witam
Prosiłbym szanownych o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii, w broszurach od oda nie znalazłem wyjaśnienia albo niedokładnie zrozumiałem a na lini nawozów i podłożu Ada chce oprzeć akwarium
Standar...
Witam,
Jestem początkujący. Trochę czytam i staram się na tej podstawie rozwiązywać swoje problemy w akwarium, ale teraz już sobie nie radzę.
Proszę o pomoc w doprowadzeniu zbiornika do dobrego stanu....
Cześć, chciałbym prosić Was o pomoc w ogarnięciu problemów z kiepską kondycją roślin i ciągłym zakwitem glonów.
Parametry:
- Akwarium 63l brutto, założone 9 miesięcy temu
- Filtracja Aquael FZN-2 (w ...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
1. Czy Mikro Intermagu + Fe powinno się konserwować E300 i sorbinianem potasu? Pytam ponieważ rozrobiłem najpierw Micro w wodzie RO oraz Fe a później dodałem kwas askorbinowy i Sorbinian. No i ściemni...
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...
Drodzy
Małe pytanie może banalne, ale chce mieć pewność.
Mam kno3 rozrobione w 500 ml RO na etykiecie pisze ze dostarcza jedno naciśnięcie 1,5 mg/l w 100 l wody. I tu zgłupiałem .. to jakie stężenie b...
Witam,
prowadzę zbiornik 25l, a w nim zmagam się z szeregiem problemów: glony nitki, "futerko" na liściach Ludwigii, żółknące stare liście, gnicie starych liści od brzegów, odpadanie liści,...
Witam kochani mam pytanie,
ile wytrzymają wkłady fitra RO, otóż ma już rok czasu i nie wykazuje żądnego spadku filtracji oraz jakości KH i GH po roku 0, a Wodę mam twardą na poziomie 16 stopni....
|
|