Zielenice czy inne dziadostwo?
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Do tej pory nie panikowałem.Myślę: zbiornik świeży, tak musi być. Ale czy na pewno musi? Problem pojawił się po 1) pierwszym podaniu mikro lub 2) zarybieniu zbiornika. Niestety zbiegło się to w czasie. Mikro odstawiłem pd razu.No2 zero, No3 10 mg/l. P,K nie mierzone.To co widać na rurce filtra narosło od ostatniej podmiany czyli 5 dni.Z szyb schodzi dość łatwo,ze skał już nie bardzo.
-

nuendo
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Bez podania parametrów wody nikt Ci niczego nie wywróży. Ja też na początku próbowałem swoich sił bez testów. Ale jak ktoś jest amatorem i zaczyna jak ja to nie odczyta ze zbiornika jaki jest problem. Niestety testy to podstawa.
Zmierz Azot, fosfor, potas, żelazo, wapń i magnez. Ustaw parametry książkowo wg wapnia i obserwuj co się dzieje. Stosunki poszczególnych pierwiastków znajdziesz w internecie bez problemu.
-
MyaS
●
- Ranga: Początkujący
21 wrz 2020, 19:09
Re:
(#3)
MyaS napisał(a):Bez podania parametrów wody nikt Ci niczego nie wywróży. Ja też na początku próbowałem swoich sił bez testów. Ale jak ktoś jest amatorem i zaczyna jak ja to nie odczyta ze zbiornika jaki jest problem. Niestety testy to podstawa.
Niby tak ,ale jednak są czarodzieje co znają się z glonami jak łyse konie 😉 Nie oczekuje gotowej recepty na poprawę sytuacji,tylko identyfikacje wroga i ewentualne wskazówki. Jeśli się nie da, to zakupię te testy 😁
-

nuendo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak dla mnie jest to początek "nitek" i zielonego pyłu - za mało CO2 o ile w ogóle poddajesz. Szczoteczka i z kamienia też ładnie zejdzie.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
Akaruz napisał(a):Jak dla mnie jest to początek "nitek" i zielonego pyłu - za mało CO2 o ile w ogóle poddajesz. Szczoteczka i z kamienia też ładnie zejdzie.
Co2 nie podaję. Na razie zacząłem podawać carbo i widzę, że nie przybywa tego w takim tempie jak wczesniej.Czas chyba zrobić i odpalić bimbrownię.
-

nuendo
●
Ja u siebie CO2 też nie podaję i wspomagam się tylko nawozami.
Piszę to jako totalny amator z trzy miesięcznym doświadczeniem. Wg mnie odpowiednie parametry wody są podstawą. Od startu baniaka przeszedłem kolejno przez plagi nitek, brunatnic, okrzemek, sinic i zielenic.
Przy każdym glonie miało to duży związek z jeszcze nie do końca dojrzałą wodą, brakiem lub nadmiarem pierwiastków oraz złych stosunków i zbyt rzadkich podmian wody na początku. Startowałem baniak na ziemi.
Łudziłem się że to Low tech i kranówka wystarczy ale jak porobiłem później jej testy to się okazało że oprócz wapnia i magnezu jest totalnie jałowa, więc jak miało nie być glonów i jak miały rosnąć rośliny... Światła świecę 30lm/L w ledach 10h dziennie. Podmiana 25% wody raz w tygodniu i co tydzień przed podmianą testy aby być na bieżąco z parametrami.
-
MyaS
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Witam, od jakiegoś czasu mam problemy w akwarium, zbiornik 240l, woda RO ,mineralizator QD One plant ustawiany na GH 6, podmiany co tydzień 30-40 %,podłoże master soil, CO2 do oliwkowego koloru indyka...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...
P_20240202_164904.jpg
Witam. Jak w temacie czy to gnijące korzenie czy jakieś glony? Bo ciągle to wraca.
|