Jak odrobaczyć główny zbiornik (wiciowce, protosol?) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak odrobaczyć główny zbiornik (wiciowce, protosol?)

Liczba wyświetleń: 4683·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
derag0n Zgierz
Najpierw mi samiczka prętnika zaczęła się chować, siedzi przy dnie, ma trochę przyspieszony oddech i jest lekko wzdęta - w dodatku brak apetytu. Siedzi w ukryciu już któryś dzień. Od dwóch dni dołączył samiec prętnika, ale ten gorzej przechodzi to, pierwszy dzień siedział z nią, ale drugi to normalnie walka o przeżycie, kładzie się na liściach lotosu przy tafli, ma bardzo szybki oddech, jest dość grubawy jak na niego, łuski nie odstają, ale kontury ich są mocno uwydatnione. Również nie pobiera pokarmu.
Trzecia samiczka w porządku, tak samo reszta obsady, czyli amano, otoski, rodostomusy, mieczyki.
Zbiornik ma 9 miesięcy, prętniki są u mnie 8 miesięcy.
Jedynie odchody są trochę długawe i białawe szczególnie u mieczyków i prętników. Na jednym zdjęciu urwany taki odchód.

Podejrzewam wiciowce. Podobno protosol jest dobry, ale im bardziej czytam o leczeniu tym bardziej włos mi się jeży. Jak to dobrze przeprowadzić, żeby nie zrobić armagedonu w akwarium?
Piszą, że trzeba filtry odłączać, odkażać je do czysta, jeśli się tego nie zrobi to bakterie beztlenowe zdechną i będzie armagedon. To samo z podłożem z resztą. I wychodzi na to, że na działającym zbiorniku to można to tylko podleczać, a nie wyleczyć. Jedynym sposobem to restart z kompletnym odkażeniem. Ja nie mogę sobie na to pozwolić. Zbiornik 112l, dwa eheimy 2422 i korpus 5'.

Jak to zrobić żeby to miało ręce i nogi, ale bez drastycznych kroków? Kurczę powiem Wam, że niewiedza jest bardzo błoga..

derag0n
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Zgierz

derag0n Zgierz
Niestety nie przeżył.

derag0n

bobi200 Nowy Dwór Mazowiecki
Karmisz żywym pokarmem?

bobi200
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
derag0n Zgierz
bobi200 napisał(a):Karmisz żywym pokarmem?
Ogólnie nie, suchy preferuje czyli płatki i granulki różnych firm.
Ale ostatnio coś mnie tchnęło i mówię zrobię im wyżerkę. Kiedyś na giełdzie kupiłem żywą ochotkę, poporcjowałem i zamroziłem. I właśnie 3 razy podałem, ostatni raz jakiś tydzień temu. Pamiętam właśnie, że dzień czy dwa później samica zaczęła mieć problemy i odstawiłem.

Zamiast zrobić radochę, prawdopodobnie zafundowałem chorobę.. Chciałbym je teraz podleczyć/wyleczyć, ale tak żeby wszystko przeżyło, czyli krewetki i otoski głównie oraz żeby biologia kompletnie nie stanęła..

Po kuracji zapewne węgiel aktywny wpadnie do filtrów. Zastanawiam się też nad podniesieniem temp. do 29-30'C na czas kuracji. Powinno być powyżej 32'C, ale nie wiem czy amanki przetrwają?

derag0n

bobi200 Nowy Dwór Mazowiecki
Dawno temu też sobie zafundowałem taka przygodę. Od tamtej pory używam tylko suchej karmy i taki problem nigdy sie nie powtórzył. Z braku doświadczeń, niestety nie mogę nic podpowiedzieć. Mam nadzieję, że Ci się uda uratować ryby.

bobi200
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Spróbuj Microbe-lift Herbtana. Stosunkowo nowa rzecz na bazie ziół. Testuję u siebie od paru tygodni na przemian z Artemiss. Widzę zmiany na lepsze. Podnoszenie temperatury w głównym zbiorniku może Ci wykosić rośliny.

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_3092.jpg

Czy to są wiciowce?

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2497
Hej, Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5845
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
IMG20220615122020.jpg

Pęcherze na glonojadzie - jak mu pomóc co to jest

Marcin cch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2626
Mój glonojad ma takie pęcherze od niedawna jak mu pomóc IMG20220615122020.jpg Wysłane z CPH2197 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin. Jak tym karmić?

Invisible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8278
Witam, Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis Teo...
JPEG_20211125_213341_6133377767485967720.jpg

Pomocy jak inkubować ikrę Ramirezki

Mow_Mi_Richard w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4228
Dzień dobry niech mi ktoś doradzi co robić z ikrą Ramirezki tak żeby z tej ikry były zdrowe rybki. Przed chwilą zauważyłem że moja samiczka pielęgnicy ramireza(electric blue) złożyła ikrę a samczyk je...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4438
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Wylęg artemii - co i jak?

marcinox w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2349
Z racji tego, że założyłem akwarium w którym jest trochę więcej ryb, postanowiłem zacząć hodować artemię jako źródło żywego pokarmu. Do karmienia będzie ok 35 niewielkich ryb typu Neon Inessa, Bystrz...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15340
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Jak zmodyfikować moją obsadę 180l

Lotos25 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6128
Witam Od dawna posiadam akwarium. Przewałkowałem różne gatunki ryb od takich które w szklance przeżyją aż po dyskowce. Aktualnie posiadam standardowe akwarium 180l. W akwarium filtr zewnętrzny HW-302....

Jak zwalczyć ślimaki ?

fisz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 27935
Jak w naturalny sposób zwalczyć ślimaki nie wyciągając ich ręką ani nie kupując specjalnego ślimaka. Czy każdy gatunek bocji żywi się ślimakami ? Szukam takich ryb żebym mógł je połączyć z neonami i k...

Statystyki

Ten temat przegląda 194 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 194 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.