240l - Holenderskie aspiracje - Radiowiec - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

240l - Holenderskie aspiracje - Radiowiec

Liczba wyświetleń: 5367·Odpowiedzi: 10
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Po półrocznej przerwie wracam do akwarystyki. Dawnemu zbiornikowi 500 l z pielęgnicami udało się znaleźć nowy dom, a ja przygarnąłem roczną 240 wraz z całym osprzętem. Zamarzyło mi się szkiełko na obraz i podobieństwo akwariów holenderskich, jednak czy do tego dojdę - czas pokaże.

Wymiary akwarium:
120 x 40 x 50 = 240 l

Oświetlenie:
1x Daylight T8 - 30W
1x Diversa Opti Plant 30W
1x Aquastar 54 W
1x Grolux 54 W

0,7 W na litr wody.

Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu)
Bazuję na sprawdzonych przeze mnie nawozach Seachem.
Leję Potassium zgodnie z zaleceniami (10 ml na dzień) i Flourisch (5 ml na dzień)

CO2
Przyznam szczerze, że po raz pierwszy w zbiorniku mam butlę. Cały czas się jej uczę, ale już widać, że są pierwsze efekty stosowania CO2 z butli.
Na razie bazuję na ręcznym ustawieniu zaworku, bez elektroniki. Działa, a indykator nie pokazuje wahań zawartości CO2, więc nie jest źle. Dodatkowo poziom dwutlenku węgla mierzę, zestawiając Ph i kH - pierwszy 6.8, kH 5, co daje poziom CO2 w granicach 24mg/l

Podłoże
Zbiornik postawiłem na ziemi ogrodowej, którą przykryłem żwirkiem bazaltowym o granulacji 1-3 mm. Pod ziemię, by stworzyć w zbiorniku wzniesienie, umieściłem keramzyt w woreczkach na pranie. Mam nadzieję, że bakterie mają się na nim dobrze.
W ziemię włożyłem 60 kulek GT, oczywiście tam, gdzie pojawiła się roślinność

Parametry wody

Ph 6.8
Kh 5
Gh 10
No3 - 10
PO4 - 0,75

Badane na testach kropelkowych zooleku

Temperatura

29 st. C

Filtracja

EHEIM Professionel 4+ 600
W środku gąbki, ceramika i zeolit.
Chodzi na połowę mocy, bo na pełnej... robił niezłą pralkę.

Gatunki roślin

Alternanthera reineckii Mini
    Anubias nana
    Anubias barteri var nana GOLDEN
    Cryptocoryne becketii
    Echinodorus quadricostatus
    Eustralis Stellata
    Hemianthus micranthemoides
    Heteranthera zosterifolia
    Hydrocotyle tripartita Japan
    Hygrophila pinnatifida
    Legenandra meeboldii red
    Mech Taiwan moss
    Limnophila aromatica
    Lobelia cardinalis
    Lobelia cardinalis small form
    Ludwigia palustris
    Micranthemum Monte Carlo
    Microsorum pteropus
    Microsorium trident
    Nesaea gold
    Nymphaea Tiger Lotus
    Pogostemon helferi
    Rotala H'ra
    Rotala rotundifolia green
    Saururus cernuus (jaszczurzec)

Gatunki ryb
    Neon czerwony - 15 szt.
    Pielęgniczka kakadu - harem 1+2
    Otosek przyujściowy - 5 szt.
    Molinezje 3 szt - docelowo pożegnają się ze zbiornikiem.

Tak sobie zbiornik żyje, ma 2 tygodnie. Uprzedzając pytania - woda odstana, a filtr (a właściwie wkłady) "żywe"

Radiowiec
Ranga: Początkujący

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Witaj,
Tak tylko chciałem wtrącić, bo widzę, że mniej więcej wiesz czego chcesz i w jaki sposób do tego dążyć.
Zawartości CO2 nie zmierzysz przeliczając pH i KH.
Powodzenia, aby zbiornik cieszył oko bez glonów.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Witaj,
Tak tylko chciałem wtrącić, bo widzę, że mniej więcej wiesz czego chcesz i w jaki sposób do tego dążyć.
Zmierzy Ph i kh przed podaniem gazu i następnie w trakcie dozowania.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gazownik napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Witaj,
Zmierzy Ph i kh przed podaniem gazu i następnie w trakcie dozowania.
Tylko nie będzie w stanie określić zmiennych po za tymi dwoma czynnikami i obliczenia trafiają do kosza.

Krzysztof Radziszewski

Dzięki za wskazówki. Żeby mieć to w miarę pod kontrolą zakupiłem indykator. Może nie mierzy poziomu precyzyjnie, jednak przydaje się w ocenie parametrów. Kupiłem wskaźnik 30 ml, bo do tego poziomu chciałbym doskoczyć z roślinami.

Radiowiec

Radiowiec napisał(a):Dzięki za wskazówki. Żeby mieć to w miarę pod kontrolą zakupiłem indykator. Może nie mierzy poziomu precyzyjnie, jednak przydaje się w ocenie parametrów. Kupiłem wskaźnik 30 ml, bo do tego poziomu chciałbym doskoczyć z roślinami.
I to jest najlepsza opcja, aby określić przybliżoną wartość CO2. Pamiętaj, że przy wylocie gazu wartości te będą wyższe, niż w większej odległości od niego. Bez względu na to czy to będzie dyfuzor ceramiczny wewnątrz zbiornika, czy to będzie dyfuzor liniowy, zamocowany na rurze wylotowej z filtra. Najlepszym sposobem by rozprowadzić CO2 w wodzie po całym zbiorniku, jest zapewnienie odpowiedniego przepływu wody i nie doprowadzanie do powstawania "martwych stref", bez niego.
Oczywiście, należy monitorować poziom pH, aby nie wykończyć obsady zwierzęcej, poprzez duże wahania tego parametru.

Krzysztof Radziszewski

Dyfuzor znajduje się u mnie pod wylotem filtra. Ten kieruje strumien wody po przekątnej zbiornika. Indykator jest po przeciwnej stronie wylotu, a wlot filtra znajduje się po skosie od indykatora. Obserwuję cyrkulacje, na razie jest ok :)

Radiowiec

Warto określić na jakim poziomie jest statyczne/stabilne pH. Aby to zrobić, trzeba pobrać próbkę wody ze zbiornika i odstawić na 24h. Po tym czasie można testem/testami zbadać wartość.

Krzysztof Radziszewski

Cenna rada! Dziękuję
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Warto określić na jakim poziomie jest statyczne/stabilne pH. Aby to zrobić, trzeba pobrać próbkę wody ze zbiornika i odstawić na 24h. Po tym czasie można testem/testami zbadać wartość.

Radiowiec

No i cyk - zaczynają się pierwsze problemy. Parametry bez zmian, nawożenie i światło też. Doszły jedynie nowe rośliny:

Heteranthera zosterifolia
Hygrophila glabra orzech
Rotala wallichii
Pogostemon kimberley
Limnophila sessiliflora
Micranthemum Monte Carlo - dokupiłem w koszyku, bo z in-vitro zostało niewiele.

A problemy? Zielenice i pierwsze sinice.
Profilaktycznie zmniejszyłem oświetlenie o godzinę.

A jakie leczenie byście polecali, by urwać łeb zielonej hydrze na początku bitwy o czysty zbiornik?

Radiowiec

bobi200 Nowy Dwór Mazowiecki
sinice we wczesnym stadium rozwoju traktuj punktowo wodą utlenioną i strzykawką, jak sie nie uda opanować to chemiclean.

bobi200

Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Powrót do Akwaria

Powiązane tematy

IMG_2957.jpg

240l - O Holender - Totik

Totik w Akwaria · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 13383
Wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia mojego zbiornika, więc pokazuję. Nie jestem do końca zadowolony ze stanu zbiornika ani z jakości zdjęć. Mam nadzieję, że wybaczycie i dacie jakieś dobre rady jak c...
20231124_205717.jpg

240l - BN/T - Kamil Andrzejewski

Ciechan w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 13075
Witajcie po dłuższej przerwie, brak czasu, nawał pracy i życie prywatne, nie pozwalały na udzielanie się na forum. Podczas świątecznego urlopu wziąłem się za zmianę aranżacji starego akwarium. Tym raz...
IMG_20240307_182511.jpg

240l - czarnykon

czarnykon w Akwaria · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3506
240l Oświetlenie 3* Aquael d&n 17W CO2 Podłoże aquqsoil Parametry wody w normie ;) Temperatura 23' Filtracja Aquael ultramax 1500 Trochę problemu z zielenieniem szyb Co na to można poradzić?...
Image1674936514.482531.jpg

240l - BN/T - Badi120394

Badi120394 w Akwaria · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3885
Image1674936514.482531.jpg 240 l Ultramax 2000 Położe jałowe z kulkami gt Chichiros a1201 Dzisiaj dołożona lampa diy 56 w. Co2 z butli wysokocisnieniowej Roślinek narazie pare, staram się ko...
YouTube

240l - Ogólne - Bartek

bartosz34 w Akwaria · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 14292
Witam, Założyłem wątek z moim akwarium po trosze dlatego żeby mieć coś w rodzaju archiwum od A do Z oraz po to żeby dać na forum szybki wgląd w razie narodzenia się pytań a te, jak wiadomo się mnożą i...
YouTube

240l - Landryna - Marcela Jankowska

majraf w Akwaria · Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 31456
240l - Landryna - Marcela Jankowska Wymiary: 120x40x50cm Oświetlenie: 6x54W Nawożenie: Kno3+mocznik+azotan wapnia+azotan magnezu+azotan amonu, kh2po4, k2so4, mikro testuję więc ciiiii, żelazo QualDro...

240l - Powrót po latach - pafcio80

pafcio80 w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5651
Witam, postanowiłem odświeżyć przygody z akwarystyką, ostatnie moje akwarium było małe z 30 l, jakieś 25lat temu. Dzisiaj nowe technologie, dostęp do internetu i informacji pozwolił na reanimowanie ak...

240l - Amatorskie roślinne - puszek225

puszek225 w Akwaria · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 10892
Witam serdecznie, przyszedł czas na przesiadkę z 60 l na 240l ;) Start akwarium: 15.01.2020 Filtracja Eheim 4+ Professional + Eheim 350 skim, w planach dołożenie jeszcze jedna kubełka ( poki co nie m...

240l - BN/T - Bad_boy

Bad_boy w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2794
Pierwsze 240l - post typu: coś dodać, wyrzucić, zmienić Witam szanownych forumowiczów. Jestem początkującym akwarystą gdzie jeszcze dużo nauki przede mną i licze na to że jak będę tonął podacie mi ręk...

240l - Towarzyskie - Darodex

DaroDex w Akwaria · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3191
Wymiary akwarium + objętość: 120x40x50 = 240L Oświetlenie: 1x Juwel aquarium T8 Color-Lite 30W 1x Juwel aquarium T8 Day-lite 30W Nawożenie: Carbo i K+ (przez pierwsze 2 tyg) Podłoże: Piasek Tempera...

Statystyki

Ten temat przegląda 324 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570967
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 324 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.