Mech i glony - problem z nadmiarem
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, Dwa tematy: 1. Czy macie sposób na pozbycie się mchu? Po długim okresie od restartu akwarium, mech zaczął się pojawiać na jednym z kamieniu pomimo,że nie był przeze mnie sadzony. Nie wiem,czy były to jego pozostałości mimo,że kamień był gotowany czy przyszedł z inną rośliną. Usuwałem go systematycznie, ale niestety przeniósł się w inne miejsca i stał się bardzo uciążliwy, przede wszystkim dla innych roślin.Widać go w trawie i tam jest największy problem z jego pozbyciem. Mech zaburza jej wzrost i pielęgnację. Czy jedynym sposobem jest pozbycie się wszystkiego do „kosza” włącznie z wkładami z filtra i postawienie od zera „nowego” akwarium na bazie roślin in vitro? 2. Drugi problem to glony, szczególnie na „ Bucephalandrach”. Nie mogę sobie z tym poradzić. Akwarium 64 l. Podłoże SEACHEM FLOURITE, Nawożenie Microbe-lift, C02 z butli, podmiana wody dwa razy w tygodniu 20-30% , prefiltr kubełkowy LW 603, filtr Eheim 2273. Oświetlenie 10 godzin CHIHIROS LED A601 PLUS. Pozdrawiam
-
adasko
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cześć. Mech i glony, o których mowa to nic innego jak krasnorosty. Świecisz 10 godzin, ale na jakim poziomie ?
Ostatnio edytowano 21 sie 2020, 11:19 przez bartek2462, łącznie edytowano 1 raz
-
bartek2462
●
Witaj, Zdjęcia nie są najlepszej jakości, więc ciężko stwierdzić na 100% ale również uważam, że to nie mech lecz glony.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Mech to mech i jest w trawie, co widać na zdjęciach. Tak samo jak jest na kamieniu na pierwszym planie. Kransorosty są teraz również na końcówkach trawy przed obcięciem i występują w całej okazałości na „Bucephalandrach”. To nie jest problem brudnej wody,bo dbam o jej regularną podmianę (kranówka) jak i filtry. Światło 10 godzin - przedostatni poziom mocy.
-
adasko
●
Nikt nie mówi że nie dbasz o akwarium. Ja podobnie jak ty systematycznie robię podmianki, ściągam syfki z dna a mimo to od dłuższego czasu walczę z krasnorostami.
-
bartek2462
●
Szczególnie Bucephalandra jest wrażliwa i szkoda jej się pozbyć.
-
adasko
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krasnorosty warto oblać mieszanką albo wody utlenionej 3% albo "Carbo" pół na pół z wodą. Jurij kilka miesięcy temu wstawił filmik na YT jak to robić. Zbiornik w gabinecie dentystycznym, chyba.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Zacząłem to robić. Równie dobrze likwiduje sinice. Kiedyś walczyłem z nimi w ten sposób przy podłożu na przedniej szybie. Ponawiam pytanie o likwidację mchu z trawy. Z kransorostami sobie poradzę, z niepotrzebnym mchem będzie trudniej.
-
adasko
●
Konsekwentnie wyciągać, nie ma innej rady.
-
derag0n
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Zgierz
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
|
|