Pielęgniczki Ramireza z Gupikami - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pielęgniczki Ramireza z Gupikami

Liczba wyświetleń: 4456·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam.
Zakupiłem niedawno w zoologicznym 6szt. gupika pawie oczko i do tego dwie pielęgniczki ramireza (parka)

Po pięciu dniach trzymania rybek w zbiorniku który służy jako kwarantanna dla nowych ryb padły mi 3 gupiki. Wszystkie miały problemy z ogonem. Dwa gupiki miały ogon postrzępiony a jedna praktycznie straciła cały.
Czy to możliwe że pielęgniczki podgryzają im ogony?
Zbiornik ma tylko 25L ale ryby są jeszcze małe może mają maks 2cm.

Z tego co czytałem ramirezy mogą być trzymane z gupikami i nie powinno być problemu.
Z moich obserwacji wynika też że samica ramireza (z czerwonym brzuchem) odgania bardzo często samca i nie dopuszcza go do siebie...
Nie wiem czy nie trafiłem na jakiś agresywny okaz.
Córka powiedziała też że podobno widziała jak jedna z pielęgniczek podgryzła gupika...

Parametry wody są OK jeśli chodzi o NH4 i NO2 są zerowe albo na minimum.

Z ostatniej obsady w kwarantanniaku z 12 szt. ryb padła tylko jedna molinezja a reszta trafiła do głównego zbiornika, a tutaj gupiki padają jak muchy.

Chyba nie będę miał wyjścia i przeniosę już dzisiaj gupiki do głównego baniaka mimo iż to dopiero pięć dni.

Może rzeczywiście wina leży w zbyt małym zbiorniku i ramirezy dziczeją...

Jest jeszcze kwestia martwicy ogona ale to raczej z wodą byłoby coś nie halo...

MyaS
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szopcio2008 Biłgoraj
wszystkie pielęgnicowate nie są grzeczne

szopcio2008
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Biłgoraj

Po przerzuceniu ocalałych gupików z kwarantanniaka do głównego zbiornika problem padających gupików się skończył...
I teraz martwię się co będzie jak w najbliższy weekend przeniosę pielęgniczki do dużego zbiornika. Czy znowu nie będą ganiały i podgryzały innych ryb? Być może w większym zbiorniku będą czuły się swobodniej.

MyaS
Ranga: Początkujący

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Image1665088589.509836.jpg

Pielęgniczki Kakadu - jaka konfiguracja?

Tata_Franka w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4915
Jaka będzie optymalna konfiguracja kakadu w akwarium roślinnym 182l? 1+3, 2+2? Akwarium jeszcze nie wystartowało, ale w głowie już sobie planuję. Inni towarzysze to najprawdopodniej będą - razbora kl...
IMG_20220929_175743.jpg

Pomoc w identyfikacji płci Pielęgniczek Ramireza

Iblis88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7736
Witam. Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...
20220325_124410.jpg

Potrzebna pomoc przy identyfikacji plci Pielegniczki Ramirez

artb1977 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5680
Witam, Potrzebuje pomocy przy identyfikacji plci Pielegniczek Ramireza. Miala byc parka, ktora mam od dwoch dni a troche sie ganiaja i sa dosyc podobne.
IMG_20210917_113429.jpg

Narybek Pielęgniczka Ramireza

Radomir w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4053
Witam. Kilka dni temu parka Ramirezek ponownie złożyła ikrę w moim ogólnym zbiorniku. Tym razem postanowiłem sam zająć się rozwojem maluchów, gdyż za każdym razem po dwóch dniach ikra była zjadana (al...

Pielęgniczka ramireza

Gabriel 123456 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1471
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Czym karmić razbory klinowe i pielęgniczki kakadu

KarolGda w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3979
Chciałem się dowiedzieć czy karmicie swoje razbory klinowe i pielęgniczki kakadu i czy macie jakieś pokarmy zaspokajające potrzeby obu tych gatunków. Moje rybki żyjące w 54l akwarium karmię: - Tetra M...

Ramireza Blue Electric prośba o rozpoznanie płci

ciabatta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2577
Witam Bardzo proszę o identyfikację płci rybek. Te dwie na zdjęciu poniżej zawsze razem pływają i gonią mniejszą na pojedynczym zdjęciu. Dziękuję

Jaki to gatunek pielęgniczki?

christo79 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3215
Witam serdecznie. Mam w zbiorniku rybkę która miała być pielęgniczka Inka. Zaczynam mieć wątpliwości czy to nie jest czasami inny gatunek gdyż Inki mi nie przypomina. Proszę o pomoc. Pozdrawiam IMG_20...

Narybek ramireza w ogólnym

Natalaa89 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2711
Cześć akwaryści, Od jakiegoś czasu zastanawiałam się dlaczego samiec Ramireza siedzi ciagle w krzakach. Dziś dojrzałam ze pilnuje narybku. No i teraz moje pytanie do was ? Co robić ? Pilnuje ich dość...

Pielegniczka ramireza

Piotrek1974 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3005
Witam wszystkich. Chcialbym uzyskac jakies pomocne rady na temat pielegniczek ramirez . Kupilem tych rybek okolo 20 i powoli rybki mi znikaja. Prawdopodobnie zdychaja a cial nie widze bo akwarium dosc...

Statystyki

Ten temat przegląda 300 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 300 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.