Mam swoje akwarium 270l na ziemi z hydroponika i łatwymi roślinami typu zabienice
kryptokoryny .Akwarium ruszyło w 2018r na początku oprócz zielenic nie był większych problemów wszystko rosło parametry na stałym poziomie no3 ok 20 po4 1 1.5 FE zawsze 0 . Ostatnio jakoś spadło tępo wzrostu roślin
moczarka nurzańce microzorium wąkrotka jakby stanęły w miejscu . Pojawiło się za to trochę więcej krasnali .
Doczytałem że krasnorosty mogą być z powodu słabej
filtracji tu faktycznie moje akwarium działało na turbo 750 z gąbka i pat mini do hydroponiki .Woda nie była zbyt krystaliczna to fakt . Zakupiłem eheima Ecco 300 i widać wyraźną poprawę ..
Druga kwestia która mnie martwi to poziom FE kupiłem symfonię rozrobilem zgodnie z instrukcją i zacząłem ostrożnie podawać parę miesięcy temu od 1mil dziennie do nawet podwójnej dawki dziennej .Efekty z zielenicami jakoś jakby lepiej ale ostatnio ruszyły krasnorost a poziom FE dalej 0 tydzień temu zaryzykowałem i podałem jednorazowo tygodniową dawkę micro 35mili po tygodniu kontrola parametrów no3 po4 bez zmian FE 0 Dziś po podmianie dałem kolejne 35mili po ok godzinie ponowny test poziom FE może lekko powyżej 0 i mniej niż 0.1 .
Pytanie jak podejść do tego poziomu FE pojawiających się krasnali i zahamowania wzrostu moczarki wąkrotki