Ichiban dark soil - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ichiban dark soil

Liczba wyświetleń: 5892·Odpowiedzi: 8
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

23 lip 2020, 08:21 Ichiban dark soil  (#1)  

Witam czy ktoś orientuje się czy pod dane podloze coś jeszcze podsypywać. Tak jak w przypadku amazonia power sand?

hokage_3th
Ranga: Poznaje temat

Anonim 43627

23 lip 2020, 10:47 Re: Ichiban dark soil  (#2)  

Ja podsypuję ferka Aquabase.

Anonim 43627

Piotr Baszucki Nowa Ruda

23 lip 2020, 16:02 Re: Ichiban dark soil  (#3)  

W zależności od upodobań i potrzeb,
często pod granulaty używa się substratów np. Tropica czy JBL aby wydłużyć żyzność podłoża.

Moim zdaniem jest to zbędne - sprawę za jakiś czas załatwi aplikacja kapsułek nawozowych, a gdy zmieszasz granulat z substratem (a po czasie wymiesza się samoistnie - nie sposób temu zaradzić) zamkniesz sobie drogę do ponownego restartu ze starym podłożem.

Wiadomo zalecane jest odpalanie zbiornika na nowym granulacie, ale większość osób* i tak wykorzystuje stare, więc powyższa uwaga może być przydatna.

* nie licząc aquadesignerów pasjonatów lub instagramerów itp. którzy podłoże dostają za darmo w ramach promocji marki
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 lip 2020, 16:24 Re: Ichiban dark soil  (#4)  

Możesz oddzielić podłoże np agrowłókniną albo cienką warstwą watoliny żeby potem łatwiej to rozdzielić. W przypadku np. Power Sand rozdzielanie jest trochę łatwiejsze ale też można zastosować coś pomiędzy.

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

23 lip 2020, 17:08 Re: Ichiban dark soil  (#5)  

Ok trochę mi to rozjaśnia sprawę dzięki za odzew. To chyba sproboj narazie bez substratu. Tylko zrobię podsypkę z bakterii i reszta ichiban.
Jeszcze mam pytanka gdzie znajdę info jak wystartowac takie podloze co ile podmianka na starcie. Czy po prostu mierzyć azot i zbijac.

hokage_3th
Ranga: Poznaje temat

Anonim 43627

23 lip 2020, 17:19   (#6)  

Zasada przy każdym podłożu jest raczej ta sama. Pierwszy tydzień podmiany wody codziennie kolejny dwa razy w tygodniu a potem podmiany raz w tygodniu wszystkie 50% wody.

Anonim 43627

23 lip 2020, 20:19 Re: Ichiban dark soil  (#7)  

hokage_3th napisał(a):Ok trochę mi to rozjaśnia sprawę dzięki za odzew. To chyba sproboj narazie bez substratu. Tylko zrobię podsypkę z bakterii i reszta ichiban.
Jeszcze mam pytanka gdzie znajdę info jak wystartowac takie podloze co ile podmianka na starcie. Czy po prostu mierzyć azot i zbijac.

Na stronie producenta lub na opakowaniu jest napisane.

Rfck

RB23SMRT Kraków

23 lip 2020, 20:56 Re: Ichiban dark soil  (#8)  

mam baniak na tym podłożu nic nie podsypywałem wszystko ładnie rośnie naprawde dobry soil

RB23SMRT
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Kraków

23 lip 2020, 21:12 Re: Ichiban dark soil  (#9)  

RB23SMRT napisał(a):mam baniak na tym podłożu nic nie podsypywałem wszystko ładnie rośnie naprawde dobry soil
A jak z twardością granulek i jak długo masz już zalane to podłoże?

akwaAmator

Akwaria

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5675
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5096
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
jbl-proscape-plant-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL ProScape Plant Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2940
jbl-proscape-plant-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-oase-scaperline-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Oase ScaperLine Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2938
podloze-oase-scaperline-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Dennerle Scapers Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3082
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - YOKUCHI Ishiko Jiban Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3031
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Tropica Aquarium Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2833
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
podloze-platinum-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Platinum Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1623
podloze-platinum-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże k...
podloze-master-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Master Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1596
podloze-master-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże kró...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4100
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Statystyki

Ten temat przegląda 285 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 285 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.