Długie zielono-brązowe nitki
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam, od jakiegoś miesiąca walczę z plagą glonów w postaci zielono-brązowych nitek oraz brązowych nalotów na szybach, kamieniach i trawniku z Monte Carlo. Nie daję już rady, ponieważ wszystkie metody próby ich zwalczania (zwiększenie dawki Carbo oraz punktowe dozowanie strzykawką na glony, zmniejszenie natężenia oświetlenia, usuwanie mechaniczne glonów, ograniczenie podmian wody) nie przynoszą żadnych rezultatów. Glon coraz bardziej się rozwija, a ja jestem już bezsilny, dlatego proszę o jakieś porady, jak mogę spróbować podjąć z nim walkę oraz przede wszystkim proszę o pomoc w identyfikacji tegoż glonu. Informacje o akwarium:-54l - podłoże: Dark Soil -oświetlenie ok. 7-8 wat/l przez 9h -CO2 z bimbrowni - filtr zewnętrzny kubełkowy wypełniony Seachem Matrix -nawożenie aktualnie (od jakiś dwóch tygodni): carbo i potas (sole) -nawożenie wcześniej: carbo, mikro, potas (sole) -NO3: 5 mg/l -PO4: 0 mg/l
-
Endi
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cyt. -oświetlenie ok. 7-8 wat/l przez 9h Co to za oświetlenie i ile czasu minęło od założenia akwarium. Zdjęcie całości też by pomogło - bo coś mi się wydaje, że tam masz mało roślin. Woda kran czy RO i jaką ma twardość.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
1. Świetlówka Arcadia Freshwater T8 15W + listwa led 9400K 33,6W (ściemniona do 80%) + listwa led z pasmem dla roślin 6,6W. 2. Akwarium zostało założone dwa miesiące temu. 3. Co do ilości roślin, to podłoże jest w 70% porośnięte trawnikiem z monte carlo. 4. Woda kranowa, aktualnie nie zbadam twardości, ponieważ nie posiadam testu na GH i KH, aczkolwiek mogę dodać, że w moim regionie występuje twarda woda.
-
Endi
●
Zauważyłem 2 podstawowe kwestie:
1. PO4 = 0, podaj fosfor. 2. Nie ograniczaj regularnych podmian wody, kumulujesz substancje rozpuszczone w wodzie które są pożywką dla glonów 3. Jeśli masz bimbrownię, rób regularnie nowy zacier zawczasu zanim stary zacznie słabnąć. Duże wahania CO2 są równie niekorzystne jak jego niedobory. 4. akwarium jest świeże, glony miną, musisz tylko dać szansę roślinom na rozrost i regularnie usuwać je mechanicznie. 5. Widać po zdjęciu, że masz głównie rośliny trawnikowe - dosadź trochę szybkorosnących łodygowców i dołóż kilka roślin pływających, które będziesz mógł potem bez żalu usunąć z akwarium. 6. Dołóż do filtra trochę gąbek aby zatrzymywały tez mechanicznie wciągane fragmenty glonów.
Czy podłoże jest nowe? Powinno zbijać twardość - ale masz też kamienie, które ją podnoszą, dlatego nie powinieneś rezygnować z podmian wody (możesz je nawet zwiększyć do 1x50% raz w tygodniu).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Podłoże jest nowe. Dodam jeszcze, że w filtrze oczywiście są gąbki  . Dziękuję za cenne rady, jutro zaczynam akcję ratunkową  . Mam jeszcze dwa pytania pytania. Zmniejszać natężenie oświetlenia oraz czas świecenia, czy też zostawić tak jak jest? A co z nawozami? Rozumiem, że carbo, potas i fosfor mam cały czas podawać, a co z mikro i makro?
-
Endi
●
Powiązane tematy
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
Od ok dwóch miesięcy nie mogę ustabilizować kwestii zielonych glonów w zbiorniku. Nie mam na szczęście żadnej plagi, ale zielenice upierdliwie pojawiają się i ustępują, chociaż z grubsza nic nie zmien...
Cześć!
Potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ samodzielnie nie potrafię znaleźć przyczyny (albo przyczyn) pojawienia się dużej ilości nitek w moim akwarium.
Poniżej kilka informacji:
Akwarium: 40x25x3...
Cześć, mam problem z nitkami w akwarium. Prowadzę walkę już od dłuższego czasu i idzie ku lepszemu z większości roślin pousuwałem nitki mechanicznie pod kranem i na nich nitek nie ma. Gorzej jest z tr...
Witam.
Posiadam 2,5 miesięczne akwarium 112l na podłożu aktywnym Platinum Soil, z wodą 100% RO.
Parametry wody to :
NO3 =10
PO4=0,5
K=20
Ca=25
Mg=9
pH=Ok.6
GH=7
KH=0,5
CO2 z wyłączaniem na noc, św...
Witam,myslalem,ze tu nie trafie,ze sobie dam rade ale potrzebuje pomocy.
Tak jak w temacie dopadlo mnie to cholerstwo jakis czas temu, z tym,ze krasnorost od dwoch tygodni, wczesniej nie mialem z nim...
|
|