Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Znajomy założył akwarium. Kupił żwirek bazaltowy, do filtra włożył ceramikę i gąbkę. Żadnych ozdób w akwa. Wszystko ponoć wg zaleceń. Wodę w kranie ma na poziomie 7,2, a w akwarium ma 8... Macie pomysł co jest przyczyną takie wzrostu pH???
-
Anonim 4156
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z opisu wynika, że bazalt ale jest to tylko zgadywanie.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
Ponoć sprawdzał octem i się nie pieni
-
Anonim 4156
●
A jak woda postoi, to jakie ma pH? I czym/jak mierzy to pH?
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Już dawno się przekonałem, że test "octowy" nie zawsze się sprawdza. Np. na moich kamieniach 90% powierzchni się nie pieni a na żyłkach i innych skazach już tak. Jak nie zejdę z pH poniżej 6 to podnoszenie twardości jest akceptowalne (resetowane podmianami). Sprawdzał pewnie na garstce a w akwa tego jest więcej. Akwarium to mała chemia: woda, kamienie, powietrze i inne składowe to wszystko się miesza i mamy zonk.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
mirek5566 zwykły test Zooleka
-
Anonim 4156
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ceramika jaka ? (marka ) Bo np ceramika HAPPET zmienia parametry wody ,jeśli to jaka najtańsza noname to też warto sprawdzić.
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Ceramikę też sprawdzał octem
-
Anonim 4156
●
Niech odleje wody z kranu i po 24h zrobi test. U mnie prosto z kranu jest 7,4 a po odstaniu powyżej 8.
-
derag0n
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Zgierz
derag0n napisał(a):Niech odleje wody z kranu i po 24h zrobi test. U mnie prosto z kranu jest 7,4 a po odstaniu powyżej 8.
No nie dziwota. Woda w rurach jest pod ciśnieniem i zimna. Jak postoi to gazy się ulatniają (w tym CO2, który lekko zakwasza wodę) i pH rośnie.
-

mirek5566
●
- Miasto: okolice Lublina
Powiązane tematy
Lada dzień dotrze do mnie nowe akwarium 300 litrów. Od tygodni planuję aranżację. Jedną z jej części będzie ułożenie góry ze skał i chciałbym żeby te skały były porośnięte niskim mchem. Żeby były ziel...
Witam w wodociągach co drugi miesiąc zmieniają ujęcie wody ,raz miękka raz twarda nawet do18 gh ,Zastanawiam sie by posadzić roślinki lubiące taka twardość ,nie bardzo wiem jakie wytrzymają taka warun...
Witam
Chciałbym się pochwalić znaleziskiem w naszym kraju w Polsce konkretnie w Elblągu w rowie melioracyjnym. Wygląda na to, że jest to żabienica lecz nie mam pewności jakiej odmiany. Jeśli macie su...
Witam serdecznie otóż mój problem polega na tym że mam akwarium 40 cm wysokie i rośliny mi rosną po za akwarium. Ale to nie jest jeszcze najgorsze, pewnego dnia wyrwałem parę liści i w te miejsce wyro...
Witam , jakie są rośliny szybko rosnące ?
Witam
Poszukuje roślin które mogą rosnąć nad lustrem wody tzn. cała roślina - tylko korzenie zatopione w wodzie. Ostatnio przeglądałem fotorelacje zbiornika 72l - Harrenhal - kakarot - który bardzo m...
Ciekawi mnie czy rośliny rosnące nad rzekami można wkłądać do akwarium ? Bo znalazłem na kamieniach blisko wody takie cos.
Witam. Chciałbym się poradzić. Bardzo podobają mi się rośliny, które tworzą zwarte kępy umożliwiające formowanie. W swoim zbiorniku mam rotalę rotundifolię. Czy moglibyście podpowiedzieć, jakie inne r...
Witam.
Czy wiedzieliście gdzieś podział roślin ze względu na szybkość wzrostu?
Nawet w sklepie RA znajdują się te informacje w śladowej ilości opisów, a przecież można byłoby zrobić podział również ze...
Witam myślę o zrobienie trawnika z cryptocoryny w akwarium Low Tech i jaki gatunek by się nadawał. Na pewno parva odpada ,bo rośnie bardzo wolno. Akwarium 112l oświetlenie 2x24 w T5 , podłoże wiadomo ...
|
|