Wysoki poziom NO3 - brak wytłumaczenia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wysoki poziom NO3 - brak wytłumaczenia

Liczba wyświetleń: 12899·Odpowiedzi: 32
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witajcie,

Mój brat ma problem w akwa z No3 No2.
Otóż tak, u mnie No3, No2 w jednym dużym akwa 260l jest bardzo niskie, w drugim akwa 45l tak samo.
Mamy tą samą wodę do podmiany - testy wykazały bardzo niskie - zerowe No2, No3.

Jego akwa to 120l. natomiast No3 wynosi między 150-250 - bardzo dużo.
Nie wiemy dlaczego. Akwa ma już ok 6-8 tygodni. Podmianki co tydzień. Teraz aby zredukować problem co 1-2 dni. Dodatkowo dolewamy preparat na zbicie No3 - jednak ciągle nie jest jeszcze idealnie.

Rybek nie ma za dużo - ma ich może z 15 (gupiki dragony, glonojady, molinezje i skalary)

Gdy zobaczyłem że u niego ryby pływają przy samej górze (wszystkie) od razu zrobiliśmy ten test i to była masakra.
Dno ma ładnie odmulone - u mnie jest gorzej z dnem :D

Ma troszkę roślin sztucznych + dodał z 2 tyg trochę żywych.
Filtr ma tylko wewnętrzny : Aquael Unifilter 500 UV

Wpierw myślałem, że może filter ale ja mam znacznie gorszy w tej 45 i też rośliny sztuczne żywe + trochę ryb i mam 0 No3. Ja mam Asap 300 wewnętrzny w 45 i daje radę.

WIęc gdzie może tkwić przyczyna tak wysokiego NO3 - bo sam osobiście jestem w szoku patrząc na moje akwa - gdzie on jeszcze mocniej o to dba niż ja.

akwalukas
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.

05 maja 2020, 14:28   (#2)  

Witaj,
Czy mógłbyś napisać co służy za podłoże u Twojego brata?

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

05 maja 2020, 14:30 Re:  (#3)  

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Witaj,
Czy mógłbyś napisać co służy za podłoże u Twojego brata?

Tak jasne to samo co u mnie w 260 l tylko w kolorze czarnym czyli żwir ceramiczny - a więc de fakto jest neutralny.

akwalukas

Cześć
miałem to samo w 72l akwarium (NO3 500ppm no2 wychodziło poza skalę) całe obsadzone roślinami filtr zewn. odłowiłem ryby na 2 tygodnie do 40l pojemnika z filtrem i grzałką (woda z innego akwarium gdzie były takie same parametry oprócz no2 i NO3). W akwarium co 3 dni podmiana 15l (ok. 30%) i dodatkowo podawanie bakterie po tym czasie było ok do teraz jest 10-20ppm NO3 i 0-2ppm no2

Scenery Stone
Ranga: Zainteresowany tematem

No ale jaki wniosek z tego ? odkryłeś przyczynę ?

akwalukas

akwalukas napisał(a):No ale jaki wniosek z tego ? odkryłeś przyczynę ?
U mnie przyczyną było za mało bakterii w filtrze i w wodzie czyli zachwianie zbiornika

Scenery Stone

Glen Warszawa
no3 500mg/l i ryby przeżyły??? :shock:
który test jest wyskalowany na 500mg??

Glen
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Jak ma się sztuczne rośliny to co ma no3 niwelować?

Dużo żywych zielonych roślin i problemu nie będzie.
Na te chwile to proponował bym rogatka, moczarke, pistkie/limnobium.
Po prostu wrzucić niech pływa wyciągnie no3 szybko.
A w tym czasie myśleć o zakupie roślin które można posadzić w podłożu lub jakiś epifitach.

akwaAmator

Akwaria

Glen napisał(a):no3 500mg/l i ryby przeżyły??? :shock:
który test jest wyskalowany na 500mg??
szybko je odłowiłem dlatego przeżyły. A to 500ppm to jest szacowane bo i tak było poza skalą

Scenery Stone

A jaką metodą oszacowałeś tę wartość?

Berlioz

Test na azotany Zooleka ma skalę do 130... jak wyszło ci 500 :shock:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar

astar napisał(a):Test na azotany Zooleka ma skalę do 130... jak wyszło ci 500 :shock:
Wlał 1 dawkę wody z akwarium i 5 dawek wody RO a wynik pomnożył przez 5.

Tak podejrzewam ...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik

troche gdybanie bo bardzo ogólnie rozpisałeś, ale raczej proste:
- brak roślin, co ma zjeść no3?
- badziewny filtr i dodatkowo niepotrzebny filtr uv - mało miejsca na bakterie i dodatkowo uv zabija. Stąd wysokie No2, pewnie nawet cykl się nie domknął skoro akwa ma 6 tygodni tylko
- za dużo dużych ryb (112L to nie jest miejsca dla skalarów)
- za małe podmiany biorąc pod uwagę powyższe

ogólnie jakaś masakra ;)

kobik

Rośliny żywe ma 50/50 z sztucznymi, ale przerzuca powoli na żywe.
Filtr czy badziewny ? wszystko wydaje mi się zależy od założenia do czego ma być.
UV nie jest włączone. Ja w swoim małym mam gorszy i wszystko chula dobrze :)
Co do cyklu no pewnie nie - ryby zostały wpuszczone ok. 1-2 tyg po założeniu. Na samym początku był zalany również bakteriami.
Co do ryb - 112 uważam, że nie jest za mała dla parki skalarów - po za tym na chwilę obecną nie są duże są bardzo małe ;)

Ale znaleźliśmy już przyczynę. Brat jest początkującym akwarystą i po prostu popełnił jeden błąd : wyczyścił filtr pod karnem bo po 4 tyg wydawało mu się, że jest przytkany i mnóstwo brudu było w środku, a więc pozbył się tego co najważniejsze bakterii. A dodatkowo przeczyścił sztuczne rośliny i mamy efekt zachwiania akwa, które jeszcze nie do końca było dojrzałe.

Troszkę obsady padło. Jednak sporo jeszcze zostało. Walczymy z NO2 i NO3 za pomocą preparatów do obniżenia i teraz co 2 dni wymiana 10-15% wody i dolewanie bakterii + preparatu, który służy do nie wymieniania wody w akwarium. Nic więcej już nie zrobimy niestety, za błędy się płaci. Ale będzie to nauczka na przyszłość, że nie myjemy roślinek i tym bardziej filtra na czyściutko.

Jeśli macie ew. jakieś rady co już w tak podbramkowej sytuacji dodatkowo można zrobić aby pomóc temu akwa to będziemy wdzięczni :)

akwalukas

Podmiany rób większe min. 30%. 10% nic nie da.Bakterie są głównie w podłożu i filtrze. Jeśli masz swoje dojrzałe to daj mu z 50 %wody z podmiany niech zaleje a najlepiej jak wyciśniesz trochę syfu ze swojego filtra i wlejecie do jego akwarium. Nie lej chemii bo ryby już i tak są podtrute.
No i rośliny żywe i dużo. Nie wiem skąd ludzie mają pomysły ze sztucznym g... Jak plastikowe rośliny to może i rybki też?

BOROTom
Ranga: Znający temat

tylko że NO3 jest produktem końcowym w akwa i nagły brak bakterii go nie tłumaczy(no2 już bardziej).
Wypadkowy jego poziom jest w zasadzie tylko wynikiem balansu ilość ryb - ilość roślin - wielkość podmian.
Ja bym zrobił ze dwie podmiany takie z 50%, nawalił roślin(z tanich można wrzucić dużo rogatka, może nawet sobie pływać w toni) i zastanowił się jednak nad wielkością obsady.

PS. może skalary są na razie małe, ale takie akwa jest zbyt niskie dla nich i zwyczajnie stanie im się krzywda(karłowacenie)

kobik

Nie powielaj bzdur z karłowaceniem Skalara.Wielkość akwarium nie ma tu praktycznie znaczenia. Co do reszty zgoda.
Poniżej zdjęcie z hodowli Stendkera. Nie sądzisz chyba, że chce mieć skarłowaciały towar?
A i jeszcze jak podniesie się zaraz larum o humanitarne traktowanie itd. to wyjaśniam że przykład jest na temat karłowacenia a nie ogólne pojętego podejścia do hodowli.
Ostatnio edytowano 07 maja 2020, 19:27 przez BOROTom, łącznie edytowano 1 raz

BOROTom

Az z szoku przekopałem pół googla. Do tej pory gdzie nie kojarzę skalar jest podawany jako przykład w zasadzie wszędzie nt wielkości zbiornika.
Rzeczywiście przy większości ryb jest jak mówisz - aby ryba się zmieściła, a karłowacenie wynika z warunków wody głównie. Tylko o ile większość ryb jest względnie proporcjonalna do wymiarów baniaka tak skalar nie, jest dużo wyższy niż reszta jego wymiarów. Nie wiem czy ryba która może mieć 30-35 cm dorośnie do takiego wzrostu w akwa które puste ma 40. Stres z powodu niskiego sufitu już chyba może być czynnikiem hamującym wzrost. Zauważ że na obrazku(i wszędzie co udało mi się na temat tego kolesia znaleźć) te dyski mają akwa 2-3 wyższe niż one same, nie są na styk.

kobik

Tak ale karłowacenie nie zaczyna się jak brakuje miejsca do góry jak mniemam.Nie ma to większego znaczenia.Woda i żywienie to główne parametry decydujące poza genami o wielkości. Ja wpuściłem do ogólnego 4 młode Paletki z któregoś miotu i po roku dwie są o wiele większe i kładą ikrę a dwie są sporo mniejsze a ta sama woda, żarcie itd. Przy Paletkach duże znaczenie ma np. temperatura wody w cieplejszej szybciej dojrzewają a przestają rosnąć.One też przerastają sporo ponad 20cm.

BOROTom

[quote="Berlioz"]A jaką metodą oszacowałeś tę wartość?[/quotetest] mam do 400ppm był ciemniejszy niż skala i tak oszacowałem.

Scenery Stone

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 33 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Czego im brak ? Ogonki

bendek1x w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3559
Witajcie, czy ktoś może wie od czego robia sie takie ogony ? Czegoś im brakuje ? Karmie żywym jak i mrożonym pokarmem. Suchy to mieszanka rożnego rodzaju płatków

Neonki.10szt brak ławicy i co dalej?

ksysiek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5366
Witam. Mam taki problem z neonkami innesa. Kupiłem tydzień temu 10szt. i zamierzałem dokupić kolejne 10,ale w stadzie to one pływały 3 dni potem każdy gdzie indziej i za korzeniem. Czy dokupienie 10sz...

zmiekczanie wody i brak tlenu?

kazik9050 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1127
mam pytanie:zmiekczalem wode takimi kuleczkami kupionymi w akwarystycznym i w pewnym momecie ryby zaczely sie zachowywac jak by im brakowalo tlenu a krewetki wyskakiwac z akwarium aha i jeszcze ph z 8...

zmiekczanie wody i brak tlenu?

kazik9050 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 724
mam pytanie:zmiekczalem wode takimi kuleczkami kupionymi w akwarystycznym i w pewnym momecie ryby zaczely sie zachowywac jak by im brakowalo tlenu a krewetki wyskakiwac z akwarium aha i jeszcze ph z 8...

brak pokrywy a krewetki?

tkiser w Zwierzęta · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 10121
Witam, mam nadzieję, że nie duplikuje wątku, jeśli tak to zanaczy, że nie radzę sobie z systemem szukania. Mam pytanie: wyczytałem w nowym wydaniu jednego z pism akwarystycznych, że przy krewetka...

Ryby a poziom CO2

Slay w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3177
Bez problemu można znaleźć informację na naszym forum kto ma jaką obsadę w swoim akwarium, jak poszczególne gatunki zachowują względem innych ryb/krewetek, czy pływają w ławicach itd. Nie ma natomias...

brak pradu

rabbit w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1267
zdarza sie zadko ale zdarza po burzy np brak pradu ile czasu wytrzymaja rybki bez wlaczonego filtra kubelkowego neonki rasbora galaxy zwinnik czerwonousty taka obsada

Statystyki

Ten temat przegląda 230 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 230 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.