Rasbora kalochroma (Rozbora wielkoplama) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rasbora kalochroma (Rozbora wielkoplama)

Liczba wyświetleń: 1005·Brak odpowiedzi
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Odkrywca: Bleeker 1851r.

Rodzina:

Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie:

Południowo-wschodnia Azja, Półwysep Malajski - stan Selangor, Pahang, Johor i Terengganu.

Występuje również w Wielkich Wyspach Sundajskich Samatry I Borneo.

Preferuje rejony czarnych wód i torfowisk bagiennych.

Charakterystyka:

Ubarwienie lekko pomarańczowe.

Ze względu na rozbieżności w sposobie liczenia plam (ciemne zabarwienie),razbora wielkoplama występuje pod wieloma nazwami.

Nazwy: wielkoplama, klaun, dwuplama, trzyplama.

Samce są zwykle mniejsze od samic, mają także ciemniejsze ubarwienie.

Wymagania:

Nie jest rybą ławicową, jednak najlepiej hodować ją w grupie. Często samce wyznaczają swoje terytoria, jednak zdania co do tego czy swojego terytorium broni są podzielone.

Należy zapewnić kwaśną i miękką wodę, zalecane jest zagospodarowanie akwarium w taki sposób aby stworzyć strefy gęsto obsadzone roślinami jak również przestrzeń do swobodnego pływania. Korzenie są jak najbardziej wskazane.

Chronić przed jaskrawym światłem, zaleca się również zaopatrzenie w pokrywę ze względu na możliwość wyskakiwania.

pH:

5.0-7.5

Temperatura:

Od 23-28st.C

Twardość:

2-10dH

Maksymalna długość:

Około 10cm

Długość życia:

3-8 lat

Pożywienie:

Razbora wielkoplama jest wszystkożerna, dla urozmaicenia diety można stosować ochotkę (czerwona larwa komara), larwy artemii oraz rozwielitkę.

Rozmnażanie:

Razbora wielkoplama jest gatunkiem, który upuszcza ikrę do toni wodnej.

Ze względu na taki sposób składania ikry zbiornik powinien być słabo oświetlony.

Dno zbiornika należy zabezpieczyć specjalną siatką, pod siatką można umieścić plechy mchów akwariowych.

Siatka ta umożliwi przemieszczenie się jaj z toni wodnej na dno zbiornika, w ten sposób uchroni to ikrę przed pożarciem przez "rodziców".

Czytaj więcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Danio Margaritatus (Microrasbora lub Rasbora Galaxy)

3D5_Project w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9043
Witam Bardzo się ciesze że nikt mnie nie uprzedził i mogłem założyć ten temat,gdyż ubóstwiam tą małą piękną rybkę i poświecę tych parę minut by ją opisać :) Opis: Ta mała spokojna towarzyska rybk...

Rasbora Dorsiocellata - Razbora sumatrzańska

greg1978 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4513
Witam! Czy ktoś może wypowiedzieć się coś więcej na temat tego gatunku? Może ktoś miał lub ma do czynienia z tą śliczną rybką, pytam przede wszystkim o jej zwyczaje! Mam ją od dwóch dni w zbiorni...

Chora rozbora galaxy?

risen28 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3105
Witam wlasnie zauwazylem ze dwie rozbory maja tak jakby zadarte luski. Jedna bardziej prawie cala(dodatkowo delikatnie zdeformowana) druga tylko w czesci brzusznej. Czy to choroba,starosc. Jesli choro...

Rasbora Brigitte i Maculata

Adamowik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2649
Witam! Jak wiecie są to dwa bardzo podobne gatunki rasbór. Ja mam pytanie odnościnie rozmnażania jednej i drugiej, oraz krzyżowania ? Czy komuś z was się to powiodło ??? Jakie powinny być warunki ?...

Rasbora Maculata - tajemnicze zgony

Anonim 25906 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3844
Witam. W dniu 14.09 dokonałem zakupu do akwarium roślinnego (8 litrów), 10 sztuk Rasbora Maculat. Akwarium jest bardzo zagęszczone przez rośliny, a po dnie szorują niezliczone ilości Red Cherry (30+)...

Rasbora (boraras) brigittae - warunki w akwa

gislan77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2515
Witam serdecznie. Mam pytanie o tę rybkę (Rasbora birigittae - boraras brigittae). Ponieważ jest bardzo mała i czytałem, że lubi przebywać w górnej części zbiornika, to jak reaguje na dość mocny prąd...

Rasbora galaxy

kkobus1 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 8464
Witam! :) Ostatnio byłem w zoologu i strasznie spodobały mi się te rybki, są przecudne po prostu :) W swoim akwarium będę zmieniał obsadę i się zastanawiam czy właśnie ich nie kupić. Ma ktoś z nimi do...

Rasbora Sabwe?

baksik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1549
Mam prośbę może ktoś wie jak wygląda i jakich wymaga parametrów Razbora Sabwe moze to nie poprawna nazwa?

RASBORA RUBRODORSALIS

Majszczur w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2214
Witam. Czy ktoś z Was miał RASBORA RUBRODORSALIS ? Nie znam polskiej nazwy. Jak się zachowuje ta rybka, czy samoistnie dobrze chodzi w ławicy czy potrzebuje jakiegoś większego straszaka i czy jest ...

Rasbora sp. Galaxy gdzie kupie ta rybke i dostane wiecej inf

proxa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 7323
jak w temacie szukam infotmacji na temat tej rybki ... i gdzie i za ile ja dostane... z tego co wiem to wyglada tak : http://www.akwarystyka.com.pl/forum/files/microrasbora_...

Statystyki

Ten temat przegląda 236 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 236 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.