Witam W przyszłości planuję zmianę mojego akwarium 60x40x40 na akwarium o długości 90cm. Przeglądam sobie akwaria konkursowe innych ludzi i często zamiast klasycznego 90x45x45 jest 90x50x45. Zastanawiam się jakie jest wasze zdanie (szczególnie osób posiadających lub widzących takie zbiorniki na żywo) Czy osobom z klasycznym 90x45x45 nie brakuje czasem tych 5 cm żeby uzyskać fajną głębie ? Albo w druga stronę czy taki zbiornik 90x50x45 nie jest zbyt masywny ? Z góry dzięki za wasze opinie
Ja postawiłem 6 tygodni temu baniak 100x50x45. Uważam, że była to super decyzja. Nie wahaj się mieć szersze akwarium. A wysokość 45 cm też jest rewelacyjna, wszędzie sięgam ręką bez wchodzenia na drabinkę.
psujenator napisał(a):i często zamiast klasycznego 90x45x45 jest 90x50x45.
Moim zdaniem jeszcze lepszą opcją jest rozmiar 90x60x45.
Tak widziałem i ten rozmiar. To taki mój obecny zbiornik razy dwa plus jeszcze 10 cm . Fajne pojawiają się tylko 2 kwestie. Zbiornik ma iść do salonu w przyszłym mieszkaniu i sam jeszcze nie wiem ile wygospodaruje tam miejsca. A 2 to ciężar całkowity takich 243L + dekoracje. Skończy się pewnie że i tak będzie trzeba znaleźć coś takiego i zobaczyć na żywo.
Mam zbiornik 90x45x45 i 90x60x45. Jeden i drugi wymiar daje bardzo dużo możliwości aranżacyjnych. Żeby sprawdzić wymiar, warto skleić sobie atrapę z kartonu, bo 90x60x45, to niezły gabaryt.
A ja od siebie dodam, że każde 5cm szerokości zbiornika w aquascaping'u jest na wagę złota. Co do zbiornika u siebie w mieszkaniu w bloku aktualnie mam 80x40x40cm, na zagospodarowanie w miejsce "starego" czeka Eheim Proxima 250, 100x50x50cm. Dodam, że blok ze stropem drewnianym.
psujenator napisał(a):Zbiornik ma iść do salonu w przyszłym mieszkaniu i sam jeszcze nie wiem ile wygospodaruje tam miejsca.
Jeśli masz możliwości, to pomyśl o 120x60x50, ten rozmiar z VIV jest teraz w naprawdę dobrej cenie, szkło 12mm. Wracając do 90, to przy każdej szerokości 45, 50, 60 może być ciekawie i sprawiać radość. Trzeba się tylko postarać
A 2 to ciężar całkowity takich 243L + dekoracje.
Na tym forum są ludzie trzymający w blokach znacznie większe zbiorniki, więc te 243 to mały pikuś
Kumpel w bloku ma zbiornik 750litorwy od 5 lat to masz 1200-1300kg
Masz w sieci kalkulatory do obliczeń masy całego akwarium to sobie policz ile te twoje 240l będzie ważyć... Coś ok 320kg to jest nic. Szafa twojej pani waży pewnie z 5 razy tyle
Mirek81 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20106
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
kajnia w Szkło i meble· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 629
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Jacek Pawłowski w Szkło i meble· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2144
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
craze121 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5929
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Borygoemilka w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1988
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
andrzejkowac w Szkło i meble· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 819
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
TenOdTego w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1700
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Bzykachu w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1655
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
lotus w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1550
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Valeska w Szkło i meble· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2529
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Statystyki
Ten temat przegląda 366 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571614
• Liczba wątków: 49481
• Użytkownicy: 36915
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 366 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej