Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji problemu. Akwarium low tech z anubiasami, buckami i mchem. Ostatnio dokupiłem więcej roślin i od tego momentu pojawiły się problemy. Do tej pory nie miałem konieczności nawożenia. Podmiany robiłem co 2-3 tygodnie i dodawałem trochę potasu oraz delikatnie ferke aquashade. Aktualne parametry to Po4-2 No3-20 K-między 20 a 25. Liście zaczynają się rozpuszczać od nasady liścia i obejmuje też łodygę i kłącze w miejscu wychodzenia łodygi.
Cześć! Skoro nikt nic, to ja może tak nieśmiało...zachwiany stosunek wapń-magnez blokuje potas. Potrzebny test wody Ca-Mg i jeśli to prawda, magnez qual-drop'a.
Idąc za radą kolegi kupiłem dzisiaj test na Ca i Mg. Wykonałem pomiary i wyszło mi tak jak na zdjęciu. Czy koledzy mogą się odnieść do parametrów i ich stosunków?
promil89 napisał(a):Idąc za radą kolegi kupiłem dzisiaj test na Ca i Mg. Wykonałem pomiary i wyszło mi tak jak na zdjęciu. Czy koledzy mogą się odnieść do parametrów i ich stosunków?
A cóż to za woda, że GH -7, a KH -25?! Ca do Mg też nie dobrze.
I tu właśnie powstaje pytanie jak to zrobić? Nawóz magnezowy można kupić a sam nawóz fosforowy mam i mogę podbić. Manewrować wapniem mogę jedynie mieszając kranówkę z destylowaną z marketu bo nie mam filtro ro i mineralizatora i wogóle dużo z tym zachodu. Czyli chyba najlepiej podbić magnez i fosfor . Dobrze myślę?
promil89 napisał(a):I tu właśnie powstaje pytanie jak to zrobić? Nawóz magnezowy można kupić a sam nawóz fosforowy mam i mogę podbić. Manewrować wapniem mogę jedynie mieszając kranówkę z destylowaną z marketu bo nie mam filtro ro i mineralizatora i wogóle dużo z tym zachodu. Czyli chyba najlepiej podbić magnez i fosfor . Dobrze myślę?
Ewentualnie mieszać większą ilość demineralizowanej, niż kranówki. Ale i tak wygląda, na to że będziesz musiał podnosić Mg, bo kranówka ma mało. Nie masz wymagających roślin, więc starałabym się trzymać pierwiastki nisko. Jeśli chodzi o Anubias'a to przypuszczam, że powodem było niższe PO4. Przy następnej aranżacji, postaraj się zamaskować miejsca klejenia, poprzez obsypanie tego miejsca pyłem z lawy, będzie estetyczniej.
Jednak pamiętaj, że każdy zbiornik jest inny, więc warto wziąć poprawkę na swój ekosystem. Czyli według prób i błędów dojść do takich by sprawdzały się u Ciebie.
KrzysiekW w Rośliny· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1429
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Martino w Rośliny· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5420
Hej, podpowiedzcie jakie
parametry zmierzyć i jakich zakresach powinny być w baniaku, od pewnego czasu zauważyłem ze rośliny zaczęły marnieć:
Eleocharis i Hemianthus Cube
co2 podaje od 13:30 do 19:30
...
anubias81 w Rośliny· Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 13772
Witam
Od jakiegoś czasu liście moich Bucephalandr zaczęły zmieniać kolor.
Być może jest to wina zbyt mocnego oświetlenia,ale zbiornik ma już 15 miesięcy i wcześniej lepiej to wyglądało.
Woda do pod...
gogi509 w Rośliny· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7104
Na zdjęciu jest rotala, wypuszcza blade liście ,nerwy widocznie zielone.
A kwarium ma 15 dni,podłoze amazonia, 30% dawki profito,od 3 dni .Woda osmoza+sole
Podmiany 50% co dwa już co 3 dni,laddy smar...
Piotrek1974 w Rośliny· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1281
Witam. Od jakiegos czasu moje rosliny to istny dramat. Jakis czas temu rosly jak najete ze nie nadazalem przycinac i wtedy pojawil sie problemz krasnorostami. Uporalem sie z nimi przez pidawanie easy ...
Agrabel w Rośliny· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2664
Witam, co tu jest nie tak? Pogestemon helferi rośnie tak, że wyrzucam, ehinodorusy dorastają do tafli a tu nie wiem co jest grane.(zdjęcia)
Parametry, No3 10, PO4 (niewykrywalny w wodzie, podłoże akt...
rak95 w Rośliny· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3775
Witam,
chciałabym się przywitać i zasięgnąć porady u doświadczonych forumowiczów. Początkowo temat miał trafić do działu glonów bo z pierwszymi oznakami niedoborów (potas) jakoś sobie poradziłam jedna...
Poczatkowy Akwarysta w Rośliny· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3925
Witam wszystkich. Chcialbym wrócić do akwarystyki po 5latach, ale zapragnęłam aby bylo akwarium.roslinne i prosibym was o to abyscie powiedzieli o.roslinach wskaznikowych, wiem ze sa.taki bo kolega z ...
Majkel82 w Rośliny· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1575
Witajcie,
zaobserowałem od kilku dni na Rotali brązowienie wierzchołku łodygi. Czy jest to oznaka niedoboru jakiegoś składnika?
Rośliny nie były ruszane.
Prośba o pomoc czy należy coś czynić. Dziękuj...
Statystyki
Ten temat przegląda 95 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 95 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej