Czy wymienić 2x T8 30W na 2x Led Retrofit?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Hej, Mam aktualnie w akwarium dwie świetlówki T8 30W z odbłyśnikami. Dla roślin zielonych raczej wystarcza, ale rośliny czerwonym chyba jednak brakuje światła ponieważ nie wybarwiają się tak ładnie na czerwono. Plus chciałbym posadzić coś bardziej wymagającego niż Ludwigia repens. Nie chcę kupować nowej pokrywy ani przerabiać aktualnej, tak więc zastanawiam się nad tymi ledami. Jeśli chodzi o akwarium, to dozuję Co2 z butli plus nawożę fosforem, żelazem, potasem i zapewne zacznę również podawać NO3. Kolejna kwestia to lepiej zdecydować się na LEDy sunny czy plant?
-
DamianKr
●
- Ranga: Poznaje temat
Dołóż planty na uchwytach do T8 i będzie ok.
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie
-
bobi200
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki
DamianKr napisał(a):. Plus chciałbym posadzić coś bardziej wymagającego niż Ludwigia repens.
Ludwigia repens wymagająca ?  przecież to zielsko rośnie przy 15w/l z tym ze się nie będzie wybarwiać . Jakie masz to akwarium (litraż )? Jakie to świetlówki masz (barwa? ) Ja bym został przy t8 kwestia doboru barwy ,ewentualnie dołożenia jednej świetlówki jak by watów za mało było
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Akwarium 200L, świetlówki mają barwę 6500K.
Ja mam wrażenię, że w akwarium jest ciemno.
-
DamianKr
●
No pewnie ze ciemno bo masz 0,3w na litr.
Dokladasz jeszcze jedna świetlówkę 30w i masz 0,45w/l to już całkiem rozsądnie.
Dajesz 2 świetlówki dodatkowe i masz 0,6w/l to już bdb.
Jeśli zdecydujesz się na 1 świetlówkę extra to koniecznie 8500 k (grolux) Jeśli na dwie Świetlówki to jedna grolux druga aquastar (10000k)
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
lub możesz zostawić te i dołożyć jeszcze te ledy, na początek jednego
-

mazmaciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ok, zdecydowałem się na te LEDy w wersji PLAN.
Pierwsze wrażenia takie, że w akwarium jest jaśniej plus to światło jest jakby... dużo ładniejsze, lepiej wyciąga kolory z ryb i roślin.
Niestety mają wadę o której nikt nie pisze, a przynajmniej mnie się nie udało o tym przeczytać.... są krótkie przez co kiepsko doświetlają rogi akwarium.
Rozumiem, że w przypadku LEDów odbłyśniki nie są potrzebne?
Na chwilę obecną rośliny zaczęły bombelkować, mam nadzieję że się uspokoją i im przejdzie.
-
DamianKr
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
|