Brak/nadmiar pierwiastka...jakiego? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Brak/nadmiar pierwiastka...jakiego?

Liczba wyświetleń: 2055·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Od 2 tygodni naworze planta gainer classic. Wszystkie rośliny rosna pięknie..są pięknej barwy i kondycji oprócz... no właśnie. Żabienica amazońska i żabienica sercolistna mają jakby poprzecierane liście. Są zielone (dziś zaczęły gdzieniegdzie wpadać w delikatną żółć) i twarde tylko że blaszki liści międzyżyłkami są jakby poprzecierane na wylot... o co chodzi?

aktualne parametry:
PH 6,8
GH 9
KH 4
FE < 0,25 (albo zfiksował mi test Sera FE..nawóz dodaje zgodnie z zaleceniami na opakowaniu PGC ale poziom żelaza na nie zmiennym niskim poziomie)

Reszta roślin jak najbardziej w doskonałej kondycji...

Oświetlenie 100W (40W AquaGlo + 30W GroLux + 30W Leuci Nature) + odbłyśniki na zbiornik 120dług*50wys*40szer = 240L...

Dozowanie CO2 z bimbrowni + dyfuzor własnej roboty (bardzo skuteczny zresztą)...

Co Wy na to?

jakub.s

16 mar 2004, 23:19   (#2)  

Sorki.
Nie znam przyczyny, ale tylko dodam, że u mnie Fe na poziomie jak u ciebie, i też stosuję ostatnio PGC.
Równiesz i mnie zastanawia tak niski poziom Fe.

akwadar

Marcin Baranowski Białystok

16 mar 2004, 23:21   (#3)  

Daj żabienicy nawóz pod korzenie. Powinno pomóc.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 mar 2004, 17:36   (#4)  

Dałem sera florette A jakieś 5 dni temu....nadal nie pomaga. Ale przuważyłem dzis cos ciekawego. Otóż jedej ze zbrojników bardzo się interesuje tymi żabienicami..może to jego sprawka...?

jakub.s

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13460
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
20220102_124500_HDR.jpg

Nadmiar żelaza bez nawożenia

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 13145
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4552
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Nadmiar potasu i nawożenie

piotreku28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7967
Witam wszystkich. Jestem Piotrek To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) Dane mojego zbiornika: Akwarium 112L Oświetlenie: Aquael Leddy Tube Retro Profit 16W T5 Plant + Sunny 16W T5,Świec...

Test JBL na PO4, brak wyniku na skali.

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6375
Hej, Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...

Nadmiar/niedobór potasu? żelaza?

djwow w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17680
Witam załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje Żelazo (Fe) Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...

Problem z CAL - nawozy RED, GREEN, brak reakcji na podanie

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1086
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL. Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...

Nadmiar potasu w akwarium

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1641
Cześć, Mam 25 litrowe akwarium ze standardową pokrywą i wstawioną 20 W żarówką. Trochę roślin typu rogatek, microsorium, anubias, kilka kryptokoryn większych i mniejszych. Do tego podaję CO2 (i dzięki...

Brak azotu i pierwotniaki.

JackDaniels732 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 988
Witam. Akwarium zaczęło ładnie balansować się ok. miesiąca temu - glony zniknęły (a był nie lada wysyp), poza nitkami, ale ich jest bardzo mało. Raptem parę nitek ok. 7-10 cm raz w tygodniu wyciągam z...

Brak PO4

wegrzyn19161 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1996
Cześć. M am brak fosforanów w baniaku, reszta parametrów ok. czy jego brak może być odpowiedzialny za zakwit wody i glony na szybach i roślinach ? Jaki fosfor polecacie ? Zapraszam do dyskusji :)...

Statystyki

Ten temat przegląda 463 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 463 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.