Ryby nie chcą jeść - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ryby nie chcą jeść

Liczba wyświetleń: 3340·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

04 mar 2020, 20:12 Ryby nie chcą jeść  (#1)  

W sumie dziwny problem. Od 5 dni po akwarium pływają 2 gupiki Endlera. Szybko się zaaklimatyzowały, są ruchliwe, itp.
Problem jest taki że nie żerą. Podawałem im pokarm HS Aqua ( dostałem gratis przy jakimś zamówieniu), nie jadły. No to kupiłem 2 dni temu naturefood premium kristall. Nie jedzą. Biorą do buzi i wypluwają ( jakkolwiek to brzmi).
Ja rozumiem, że akwarystyka poszła do przodu, ale dziesiąt lat temu miałem gupiki, które cały czas jadły suszoną rozwielitkę i zabijały się o żarcie.
Nie wiem czy im mam gotować...
Prośba o poradę.

Binio
Ranga: Stały bywalec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.

04 mar 2020, 20:23 Re: Ryby nie chcą jeść  (#2)  

Najlepszy sposób na niejadki to przygłodzić, dzień, dwa, tydzień. A może uda się je oduczyć jedzenia.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

04 mar 2020, 20:49 Re: Ryby nie chcą jeść  (#3)  

Ale jak będą już padać z głodu to dadzą jakoś znać? :)

Binio
Ranga: Stały bywalec

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.

04 mar 2020, 20:57 Re: Ryby nie chcą jeść  (#4)  

Binio napisał(a):Ale jak będą już padać z głodu to dadzą jakoś znać? :)
Tak, będą się słaniać na płetwach.
A tak serio, to ryb po wpuszczeniu nie powinno się karmić przez dzień do dwóch.
Tudzież, jeśli dodajemy nowe do już mieszkających, wtedy "stare" karmimy dla odwrócenia uwagi.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209576
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2267
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
23.071.jpg

Codziennie padają ryby

Kinga w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6250
Cześć, Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi. Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
7fc20c5a-231c-451b-88a0-9c48cbe879bd.jpeg

Zdychające ryby

wojtekszuminski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20210
Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5437
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4353
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Małe.glonojady nie wychodzą.

jaztorunia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5171
Witam. Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...

Żółw nie może nurkować

Kacper183 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2399
Witam Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l. Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może. Nie wiem czy to wina akwariu...

Neony Innesa nie pobierają dafni/rozwielitki

wojtalkow w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2804
Witam, mam zapytanie, czy to normalne, że Neony Innesa nie chcą jeść dafni/rozwielitki? W zeszłym roku jak założyłem akwarium, zakupiłem dafnię i szklarkę do karmienia Neonków Innesa. Chciałem dawać i...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3968
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Statystyki

Ten temat przegląda 220 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 220 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.