Czy ktoś się spotkał z testem na wapń, że po jednej kropli kolor z fioletowego zmienia się na niebieski? Test powtórzony kilkukrotnie. Aktualnie mineralizuje, wodę demineralizowaną, mineralizatorem Vimi Reminamin. Na 60L wody podaję 10/10.5g mineralizatora. TDS ~110/120.
derag0n napisał(a):A zrób sobie próbkę wody z wyższym Ca lub kran sprawdź i wszystko będzie wiadomo. Może odczynnik walnięty.
W kranie TDS mam poniżej 100 także odpada. Ale w wiaderku 10L mam rozpuszczone 10.75g mineralizatora Vimi Reminamin. Właśnie zrobiłem test i wychodzi bagatela 100ppm. Zmiana koloru na niebieski nastąpiła po zakropleniu 5 kropli.
derag0n napisał(a):A zrób sobie próbkę wody z wyższym Ca lub kran sprawdź i wszystko będzie wiadomo. Może odczynnik walnięty.
W kranie TDS mam poniżej 100 także odpada. Ale w wiaderku 10L mam rozpuszczone 10.75g mineralizatora Vimi Reminamin. Właśnie zrobiłem test i wychodzi bagatela 100ppm. Zmiana koloru na niebieski nastąpiła po zakropleniu 5 kropli.
Masz tak miękki kran?? Pozazdrościć tylko, u mnie pokazało prawie 600.
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie
Nie ma opcji. Wszystkie mam poukładane numerycznie i pod względem pierwiastka/związku.
Tak wychodzi tylko nie pamiętam, w którym przypadku: dodanie do 1 odczynnika 5 lub dodanie do 4 odczynnika 2.
Do 5ml badanej wody dodaje 5 kropli odczynnika 1. Pomerdane żeby rozprowadzić. Następnie jedna mała miarka z łyżeczki, proszku odczynnika 2 i pomerdać żeby dobrze rozpuścić. Następnie po jednej kropli odczynnika 3, po każdej merdając buteleczką żeby zauważyć zmianę barwy. Zmiana nastąpiła po dodaniu 5 kropli. Test (z resztą wszystkie mam) JBL.
Ostatnio edytowano 25 lut 2020, 18:24 przez Krzysztof Radziszewski, łącznie edytowano 1 raz
Masz tak miękki kran?? Pozazdrościć tylko, u mnie pokazało prawie 600.
Dlatego używam tylko żywicy jonowymiennej, żeby wyjałowić ze wszystkiego. Gdyby była twardsza to by mi się nie opłaciły także zabiegi, wtedy tylko filtr RO.
Tak dużo dajesz mineralizatora na 10l wody ?
Rozrobiony najpierw w wiaderku, a następnie dolewam do pozostałych 50L po 3L (podmiany robię 10L wiaderkiem, ostatnie dwa są z resztkami co się nie rozpuszczą w ciągu kilku godzin) żeby powoli zmieniać parametry, a nie na hip siup. Tak sobie wykombinowałem.
Miałem raz absurdalnie niskie poziomy Mg testując zoolekiem, dopiero przemieszanie tego proszku (w fiolce) co trzeba go 1 łyżeczke dosypać dało wiarygodniejsze wyniki. W końcu nie wiemy co tam jest wymieszane- może kilka substancji w 1 fiolce?
mirek5566 w Nawożenie· Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76830
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
das w Oświetlenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 13126
Od jakiegoś czasu użytkuję tę lampkę.
Dla swoich potrzeb zrobiłem trochę testowych zdjęć. Na stronach producentów czy sklepów często są tylko lakoniczne informacje na temat danego produktu. Trzeba dz...
marcinox w Podłoże· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14089
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży.
Są to:
1. tropica plant growth substrate
2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny)
3. Platinum Soil
4. ControS...
Adamsky41 w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2982
Siemka. Ostatnio kupiłem sobie jonizator Chihirosa aby się przekonać o jego wpływie na rośliny i glony, gdyż na necie można znaleźć skrajnie różne opinie w kwestii użyteczności tego typu urządzeń. I m...
Saymek w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3007
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Statystyki
Ten temat przegląda 768 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 768 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej