Kupiłem ostatnio tlenek wapnia . Czytałem , że natychmiast łączy się z wodą tworząc wodorotlenek wapnia i jest zasadą . Po dodaniu 0.50 g na 5 l RO , gH wody wyszło 8-9 ale zaskoczyło mnie to , że kH też wyszło 8 . Na mój skromny rozum to wodorowęglany tworzą kH a przy wodorotlenku chyba nie HYBA Weście mnie uświadomcie
Dokładnie co kupiłeś i gdzie? Może(albo morze? ) kredę nawozową,a zawartość wapnia w kredzie nawozowej podawana może być w % CaO, chociaż kreda nie jest tlenkiem wapnia (CaO), a węglanem (CaCO3). Albo jakiś "brudny" nawóz.
Krzysiuzkap w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4936
Witam,
Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
orpel_karol w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3852
Witam, próbuję dowiedzieć się jak to jest z zawartością wapnia i magnezu po przejściu wody przez stację ze złożem jonowymiennym. Coś mi nie pasuje, skoro kationy wapnia i magnezu wymieniane są na kati...
shlub w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5763
Witam,
mam pewien problem z utrzymaniem prawidłowych parametrów wody. Głównie martwi mnie niewłaściwy stosunek wapnia Ca do magnezu Mg. Woda RO, bez mineralizacji. Wysoki wapń pochodzi prawdopodobnie ...
Mortimer w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1571
Mam problem z Alteranterom rose . Jej nowe listki są jakieś zdeformowane i powykręcane . Czytałem że to może być niedobór wapnia . Niestety nie mam testu na Ca . Dzisiaj zmierzyłem parametry wody na k...
gierek w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1338
Witam,
Nigdzie nie mogę znaleźć ile tak średnio lub maksymalnie w akwarium roślinnym pochłaniane jest przez rośliny magnezu i wapnia.
Wszędzie jest napisane, że trzeba utrzymywać magnez na poziomie ...
akwafun w Nawożenie· Odpowiedzi: 85 · Wyświetlenia: 20928
Witajcie, tak się zastanawiam czy moje rozumowanie jest prawidłowe, i chciałbym z Wami skonsultować następującą kwestię.
Od wielu miesięcy, do podmian używam wody RO wzbogacanej o mineralizator dając...
krisppl w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3807
Prosze o porade czy Cl zawarty w składnickach jest jakoś szkodliwy?
CaCl2 · 2H2O
MgCl2 · 6H2O
Wg kalkulatora Zulixa gdzie napisał w zakładce MAKRO: chlorki, Cl Do 150 raczej nic się złego nie dzie...
zvirus w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1993
Witam,
Chciałbym pokazać do czego jest zdolny sklep aby sprzedać produkt...
Proszę przeczytać opis tego: http://www.aquaessentials.co.uk/calcium-sulphate-500g-p-561.html
Nigdy bym się nie...
ratafia w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2759
Jako że mam w akwarium miękką wodę chciałabym poznać zdanie kolegów, dotyczące pozyskiwania wapnia przez rośliny. Które ze związków wapnia są lepiej przyswajalne przez rośliny, czy węglany wapnia czyl...
Statystyki
Ten temat przegląda 326 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570966
• Liczba wątków: 48800
• Użytkownicy: 36927
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 326 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej