Tlenek wapnia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tlenek wapnia

Liczba wyświetleń: 1797·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

23 lut 2020, 13:25 Tlenek wapnia  (#1)  

Kupiłem ostatnio tlenek wapnia . Czytałem , że natychmiast łączy się z wodą tworząc wodorotlenek wapnia i jest zasadą . Po dodaniu 0.50 g na 5 l RO , gH wody wyszło 8-9 ale zaskoczyło mnie to , że kH też wyszło 8 . Na mój skromny rozum to wodorowęglany tworzą kH a przy wodorotlenku chyba nie HYBA :? Weście mnie uświadomcie :roll:

bieniolubo23com
Ranga: Zainteresowany tematem

23 lut 2020, 17:34 Re: Tlenek wapnia  (#2)  

:| :| :| Pomorze ktoś

bieniolubo23com
Ranga: Zainteresowany tematem

23 lut 2020, 19:14   (#3)  

Dokładnie co kupiłeś i gdzie?
Może(albo morze? ;))
kredę nawozową,a zawartość wapnia w kredzie nawozowej podawana może być w % CaO, chociaż kreda nie jest tlenkiem wapnia (CaO), a węglanem (CaCO3).
Albo jakiś "brudny" nawóz.

duch amazonski
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20220115_135328.jpg

Zbyt duża ilość wapnia?

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4936
Witam, Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
IMG_20210916_133446_DRO.jpg

Stacja do zmiękczania wody a zawartość wapnia i magnezu

orpel_karol w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3852
Witam, próbuję dowiedzieć się jak to jest z zawartością wapnia i magnezu po przejściu wody przez stację ze złożem jonowymiennym. Coś mi nie pasuje, skoro kationy wapnia i magnezu wymieniane są na kati...

Stosunek wapnia do magnezu

shlub w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5763
Witam, mam pewien problem z utrzymaniem prawidłowych parametrów wody. Głównie martwi mnie niewłaściwy stosunek wapnia Ca do magnezu Mg. Woda RO, bez mineralizacji. Wysoki wapń pochodzi prawdopodobnie ...

Niedobór wapnia ??

Mortimer w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1571
Mam problem z Alteranterom rose . Jej nowe listki są jakieś zdeformowane i powykręcane . Czytałem że to może być niedobór wapnia . Niestety nie mam testu na Ca . Dzisiaj zmierzyłem parametry wody na k...

Zużycie magnezu i wapnia

gierek w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1338
Witam, Nigdzie nie mogę znaleźć ile tak średnio lub maksymalnie w akwarium roślinnym pochłaniane jest przez rośliny magnezu i wapnia. Wszędzie jest napisane, że trzeba utrzymywać magnez na poziomie ...

Niedobory wapnia i magnezu...?

akwafun w Nawożenie · Odpowiedzi: 85 · Wyświetlenia: 20928
Witajcie, tak się zastanawiam czy moje rozumowanie jest prawidłowe, i chciałbym z Wami skonsultować następującą kwestię. Od wielu miesięcy, do podmian używam wody RO wzbogacanej o mineralizator dając...

Nawożenie chlorkiem wapnia i chlorkiem magnezu

krisppl w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3807
Prosze o porade czy Cl zawarty w składnickach jest jakoś szkodliwy? CaCl2 · 2H2O MgCl2 · 6H2O Wg kalkulatora Zulixa gdzie napisał w zakładce MAKRO: chlorki, Cl Do 150 raczej nic się złego nie dzie...

Siarczan wapnia na kwaśną wodę...?..

zvirus w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1993
Witam, Chciałbym pokazać do czego jest zdolny sklep aby sprzedać produkt... Proszę przeczytać opis tego: http://www.aquaessentials.co.uk/calcium-sulphate-500g-p-561.html Nigdy bym się nie...

Z których związków wapnia korzystają rośliny.

ratafia w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2759
Jako że mam w akwarium miękką wodę chciałabym poznać zdanie kolegów, dotyczące pozyskiwania wapnia przez rośliny. Które ze związków wapnia są lepiej przyswajalne przez rośliny, czy węglany wapnia czyl...

Statystyki

Ten temat przegląda 326 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 326 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.