Nadmiar swiatla a wywiniete liscie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nadmiar swiatla a wywiniete liscie

Liczba wyświetleń: 1592·Odpowiedzi: 1
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Wygląd listy:
rem3dy Wroclaw
Zauważyłem,ze niektóre rośliny jak np nadwodka, ludwigia bold lepiej rosna u mnie w cieniu niz w pełnym swietle. Te w cieniu maja normalne liscie a te drugie w pełni naświetlane sa zwinięte na brzegach do srodka i opadniete w dol. Czy ktos jeszcze zauważył taka "alergie" na nadmiar swiatla przy mniej wymagających roslinach ? A moze to tylko urok mojego akwarium, ze to co latwe w utrzymaniu u mnie jest wyzwaniem.

rem3dy
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wroclaw

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
rem3dy napisał(a):Zauważyłem,ze niektóre rośliny jak np nadwodka, ludwigia bold lepiej rosna u mnie w cieniu niz w pełnym swietle. Te w cieniu maja normalne liscie a te drugie w pełni naświetlane sa zwinięte na brzegach do srodka i opadniete w dol. Czy ktos jeszcze zauważył taka "alergie" na nadmiar swiatla przy mniej wymagających roslinach ? A moze to tylko urok mojego akwarium, ze to co latwe w utrzymaniu u mnie jest wyzwaniem.
Raczej jest to spowodowane większym zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe, niż "alergią". W słabiej oświetlonych zakątkach rośliny pobierają mniej i dlatego im wystarcza.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

IMG20250317193735.jpg

Dziwne liście hygrophili

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2574
Witam hygrophila ma takie liście czy to normalne nie rośnie zbyt szybko raczej wolno i tak brązowieją jej liście . Dwutlenek węgla podawany światła 80 w led na 160l wody Podłoże rotala intense Ph6.8...
biale liscie.jpg

Białe liście od spodu i brak wzrostu or

tomasz bracki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2668
Witam , wystartowałem zbiornik 160 l 80x40x50 metoda ciemnego startu, ponieważ mam podłoże aktywne. 4 dni temu posadziłem rośliny po podmianie 80 procent wody i wpuściłem ryby oraz krewetki. Zauważyłe...
20231207_214533.jpg

Dziury w liściach, odpadające liście, przezroczyste liście p

michael1001 w Rośliny · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 10664
Witam, zbiornik 150x50x55, oświetlenie led ape led plant plus aquael leddy tube plant łącznie 31lumenow na litr, czas świecenia 8h, co2 w automacie z phbotem na poziomie około 25ppm, parametry Ph 6,8 ...
20231121_123333.jpg

Anubias skręcone liście

andrzejkowac w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2966
Witam mam pytanie odnośnie uprawy anubiasa widocznego na zdjęciu Jak widać stan jego jest bardzo kiepski ..Był on mocno pokryty krasnorostami których się pozbyłem wymoczywszy go w roztworze kwasku cyt...
Hydrocotyle leucocephala24 (1).jpg

Hydrocotyle leucocephala Brązowe liście.

Szydlikowo w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1233
Witam. Mam problem z ta rośliną. Mianowicie, liście zaczynają się przebarwiać, pojawiają się brązowe plamy. PH 7,8 GH 15 NO3 10 Nawożenie mikro i makro co co 2 dni. Akwarium 150l
20221017_072412.jpg

Hygrophila Corymbosa, zwijaja sie liscie

kubaluka w Rośliny · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 11007
Witam,zbiornik założyłem około 2 miesięcy temu, co2 ,4 belki świetlne 2x sunny i dwa razy plant każda po 14W. Aktywne podłoże, świece po 9h. Gh 8, kh 3, ph 6.8, azot około 10, CA 70,Mg 9, Fe lekko wyk...
IMG_9639.JPG

Marnieją liście staurogyne repens - przezroczyste

RadS w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3306
Cześć, Marnieją mi liście roślin, głównie Staurogyne repens. Robią się przezroczyste, po czym rozpuszczają się. U niektórych widać intensywniej zazielenione obszary wzdłuż nerwów, podczas gdy reszta ...
20211211_110824.jpg

Żabienica wypuszcza czerwone liście - dlaczego?

Marbra3850 w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4685
Witam mam pytanie moja zabienica puszczą czerwone liscie czym jest to spowodowane Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Opadające liście

xewiux w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5309
Witam, od czasu założenia nowego akwarium mam same problemy.. otóż z praktycznie wszystkich roślin odpadają i gniją dolne liście, zostają tylko łodygi z ładną górą a dół to po prostu badyl. Akwarium...

Brązowiejące liście żabienic i traw

tomstarz w Rośliny · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7450
Witam. Proszę o poradę co może być przyczyną brązowienia liści żabienic (Echinodorus Impai) oraz trawy (Vallisneria Gigantea). Brązowienie widoczne na załączonych zdjęciach. Co jest dosyć dziwne np. s...

Statystyki

Ten temat przegląda 206 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 206 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.