Witam przeczytałem na forum że do płukania podłoża można użyć perhydrolu ,czy ktoś tak robił i ile takiego 30% perhydrolu wlewa się np. do 10 l. wody ?I czy ma to w ogóle jakiś sens.
To nic innego jak woda utleniona w większym stężeniu. Przydaje się do wybielania białego podłoża. Dla żwiru czy piasku stężenie nie ma znaczenia, może być 30%. Szybciej zadziała ale ręki nie wkładaj. Możesz mieć blond zarost na dłoniach
dadu napisał(a):Witam przeczytałem na forum że do płukania podłoża można użyć perhydrolu ,czy ktoś tak robił i ile takiego 30% perhydrolu wlewa się np. do 10 l. wody ?I czy ma to w ogóle jakiś sens.
Zależy jakie podłoże. O aktywnym zapomnij. Jeśli żwirek to można ale... Przyszło mi do głowy po zakupie używanego filtra odkazić media filtracyjne w wodzie utlenionej 9%. Wlałem 800ml, dolalem może z 500ml wody i poprzechylalem żeby dobrze wypłukać ceramikę poprzedniego użytkownika. Niestety po wylaniu i kilkukrotnym płukaniu czystą bieżącą wodą podłączyłem do zbiornika, nalewając bakterii Microbe lift SB I po zalaniu filtra uruchomiłem go. W przeciągu doby straciłem 90-95% krewetek i tyle samo otosków. Także bym się zastanowił.
Czytałem że woda utleniona działa w akwarium trzy dni ,po tym czasie się rozkłada nie wiem jak z takim stężeniem ,ale jak piszesz wolę nie ryzykować ,co do podłoża aktywnego to tu na forum przeczytałem ze ktoś zastosował perhydrol do płukania amazoni ,dlatego mnie to trochę zdziwiło .
dadu napisał(a):Czytałem że woda utleniona działa w akwarium trzy dni ,po tym czasie się rozkłada nie wiem jak z takim stężeniem ,ale jak piszesz wolę nie ryzykować ,co do podłoża aktywnego to tu na forum przeczytałem ze ktoś zastosował perhydrol do płukania amazoni ,dlatego mnie to trochę zdziwiło .
Nie wiem w jakim celu ktoś płukał podłoże aktywne ale jeśli by Ci przyszło do głowy dezynfekować żwirek wodą utlenioną to po zabiegu warto by było przepłukać czystą wodą i traktować tak jak byś użył wybielacza/chloru.
Dzięki ale chyba sobie odpuszczę z tym perhydrolem ,3% wypala glony i tak też kiedyś uszkodziłem sobie parę roślinek ,widok przypalonego małego heńka jeszcze długo zostanie mi przed oczami .chloru można bez problemu się pozbyć neutralizując jakimś preparatem a na h2o2 jakos nie mam pomysłu /
dadu napisał(a):Dzięki ale chyba sobie odpuszczę z tym perhydrolem ,3% wypala glony i tak też kiedyś uszkodziłem sobie parę roślinek ,widok przypalonego małego heńka jeszcze długo zostanie mi przed oczami .chloru można bez problemu się pozbyć neutralizując jakimś preparatem a na h2o2 jakos nie mam pomysłu /
Jeśli użyjesz wody utlenionej to po 48h straci swoje właściwości w kontakcie z powietrzem. Także jak byś przepłukał kilka razy w ciągu doby i powtórzył na następny dzień procedurę to na trzeci dzień po przecedzeniu można by było taki żwirek użyć.
Ja tam zawsze tak robie przy podmianie jak jest żwirek brudny żeby nei wyglądał jak u Brada Aktywne pójdzie w pył nawet przy 3% roztworze aplikowanym pod wodą.
Rfck napisał(a):Ja tam zawsze tak robie przy podmianie jak jest żwirek brudny żeby nei wyglądał jak u Brada Aktywne pójdzie w pył nawet przy 3% roztworze aplikowanym pod wodą.
I jakoś dokładnie płuczesz przed aplikacją z powrotem do zbiornika?
Robię tak: Ściągam wierzchnią warstwę piasku ( tą brudną) do wiadra. Wylewam wodę, zostawiam tyle co by pokryło piasek lekko. Biorę butle wody utlenionej i wlewam tak na oko Zostawiam na chwile, wypłukuje i wrzucam
kristofer w Podłoże· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2726
Drodzy forumowicze,
Za kilka dni czeka mnie przeprowadzka. Cała "operacja" jest już przygotowana lecz pozostała kwestia akwarium 126 l. Restartowane dokładnie rok temu. Podłoże to żwir z p...
Statystyki
Ten temat przegląda 158 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 158 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej