Nowy na forum - 54l Low Tech - pytania - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowy na forum - 54l Low Tech - pytania

Liczba wyświetleń: 1729·Odpowiedzi: 1
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Hej! Jestem nowy na forum więc na wstępie przedstawię się swoim pierwszym zbiornikiem. Mam też do niego kilka pytań - jeśli cały mój wątek lub pojedyncze pytania powinny trafić do innego działu to z góry przepraszam, pokierujcie mnie.

54l/Turbo500/1x15W 4000K (klasyczna świetlówka, nie LED)/zwykły żwirek i trochę kulek GT raz na kilka miesięcy/zero nawozów, nigdy też nie robiłem testów/ moim zdaniem klasyczny LT

Ogólnie zbiornik jest całkiem stabilny. Ma już 2 lata. Ryby raczej zachowują się zdrowo. Jednak więcej moich pytań dotyczy będzie roślin.

1. Jedyne co u mnie się trzyma to kryptokoryny, chociaż nie rosną aż tak duze. Niektóre anubiasy mają czarne plamy. Czy to wina że są zbyt blisko światła? Należy usunąć czarne liście po niewaz już nie wrócą do zdrowego stanu?

2. Idąc tropem światła. Doradzono mi, że to co mam to zbyt mało zdecydowanie i powinienem dać drugie tyle oraz zmienić barwę na 6500K. Później inny akwarysta powiedział, że jak dam 30 W do moich 54l to na bank się zagloni. Jakieś pomysły co zrobić?

3. Bułki GT pod korzeń. Ostatnio pozbyłem się dużej kryptorokyny karbowanej bo do tego stopnia dominowała nad innymi roślinami, że zaczynały umierać. Przy wyciąganiu wyszły z podziemi kulki GT, które włożyłem tam ponad pół roku temu - w ogóle nie były rozpuszczone - musiałem trafić jakiś lipny towar. Czy może w zamian polecacie jakieś tabletki typu Tropica (kapsułki) lub Tetra Crypto? Jak dużo można ich dać - czytałem bardzo rozbieżne informacje, że 1 na 20l zbiornika, a potem że co 4-5 cm. To dosyć rozbieżne wytyczne.

4. Czy microsorium można ulokować blisko filtra lub grzałki? Wiem, że na korzeniu, ale czy nieco wyższa temperatura lub prąd będą dla niego korzystne?

5. Potas - słyszałem, że nie zaszkodzi jeśli zaczne dawkować ten pierwiastek. Nie robiłem testów nigdy więc nie znam parametrów wody. Co myślicie?

6. Mchy - nigdy nie chcą u mnie rosnąć. Czernieją. Pomysły dlaczego? Podobnie z rogatkiem - rozpuszcza się po kilkunastu dniach.

Szpanerski
Ranga: Początkujący

17 gru 2019, 21:07   (#2)  

Jak dla mnię swiatlo ok. Filtr ma iść tak żeby troszkę mieszał wodę. Żadnych bąbelkow bo co2 idzie out. Trochę lipa w temacie bo LT to ziemia pod zwirem a ty masz tylko kulki. Tam osadza się syf i wszystko napędza. Kolo się zamyka. Dla mnie akwa się wyjalawia. Potas możesz podawać.

pitero21
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

1621268144797.jpg

Aquael OPTI SET - pytania

Badman w Szkło i meble · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 45536
Ktoś widział na żywo zestaw Aquael Opti Set wraz z szafką ? Najbardziej interesuję mnie wersja WHITE. 1. Jak się wizualnie prezentuję 2. Jakość wykonania 3. Czy standardowe światło pozwoli na prowadz...
IMG_20250315_142517.jpg

Nowy zbiornik?

slaw1313 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4484
Witam serdecznie. Chcę kupić używany zbiornik o wymiarach 120x50x55cm, niestety moja szafka ma szerokość 48,5 cm. Nie wiem czy akwarium może ewentualnie wystawać te 1,5 cm poza szafkę bez podpórki. Sz...

Akwarium - nowy projekt 64l

Qwasir w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5352
Witajcie, minęły 2 lata odkąd pytałem pierwszy raz o zakładanie akwarium 200l. Cały czas stoi, funkcjonuje, ma się dobrze :) Z racji tego, że akwarystyka jest chorobą przewlekłą i postępującą, dosze...
IMG_7171.JPG

Nowy kolor zestawów akwariowych JUWEL

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2747
Dostępny pod koniec roku. IMG_7171.JPG
IMG_20210425_174852.jpg

240l pytania początkującego

Jekis w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6624
Witam, w najbliższym czasie mam zamiar założyć akwarium, miejsca mam na 240l. Obecnie w domu mam krewetkarium 30l z RC, więc moje doświadczenie nie jest za duże. Chciałbym kupić gotowy zestaw z szafką...

Nowy dom, akwarium i ułatwienia?

Tentutaki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3837
Witam, mam pytanie bo może ktoś był w podobnej sytuacji, buduję sobie dom i wiem już gdzie będzie stało akwarium, jestem na etapie gdzie mogę podciągnąć sobie, odpływ kanalizy czy wyprowadzić zawór z ...

Pomocy w low-tech bez CO2

EwaDan w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2519
Mam akwaria: 60 litrów i 250 litrów. Najpierw zajmę się tym 60 litrowym. Musiałam zakupić ten filtr akwarystyczny osmoza aquarius demi 200, ponieważ mam w domu zamontowany zmiękczacz. Jakie mam kupić ...

Akwarium 128l - powrót do akwarystyki, pytania i wątpliwości

mic_w w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6355
Witam serdecznie! Po dokładnie 20 latach (ot taki jubileusz 😊) przerwy chciałbym wrócić do akwarystyki. Tyle się zmieniło przez ten czas, że proszę o kilka porad związanych ze sprzętem i podłożem. W...

Zmiana 54l na 112l

ds_87 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2984
Cześć, Tak jak w temacie planuję przesiadkę na 112l. Posiadam kubełek JBL e702 GreenLine i przy nim chcę pozostać. Podłoże planowałem zrobić na bazie glina/torf, a na to żwir kwarcowy (niebarwiony) ...

Przesiadka z 54l na 120-200l

magicarp w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3120
Cześć, Powoli przygotowuję się do urządzenia większego baniaka. Chciałbym się jednak mimo wszystko poradzić. Dotychczas używałem aktywnego podłoża H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS ale nie jestem z n...

Statystyki

Ten temat przegląda 256 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 256 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.